Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 21

Konstitucijos egzamine šiemet dalyvaus ir neregiai

Šiemet vyksiančiame 10-ame Konstitucijos egzamine pirmą kartą dalyvaus ir neregiai. Jie galės laikyti patį egzaminą, tačiau su kitais dalyviais dėl geriausio rezultato nesivaržys.
Lietuvoje devintą kartą laikomas Konstitucijos egzaminas
Lietuvoje devintą kartą laikomas Konstitucijos egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pirmą kartą galės dalyvauti šiame egzamine mūsų piliečiai su regos negalia. Toks yra susitarimas su Lietuvos aklųjų biblioteka“, – žurnalistams trečiadienį sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Konstitucijos egzamino pirmasis etapas šiemet prasidės rugsėjo 27 dieną.

„Tai labai prasminga tradicija, – sakė J.Bernatonis. – Konstitucijos egzaminas padeda žmonėms įsigilinti į mūsų pagrindinio įstatymo plonybes bei žinant konstitucines teises geriau jas ginti“.

Šiemet egzaminas išskirtinis dar ir tuo, kad iki jo piliečiams Teisingumo ministerija organizuoja įvairias susipažinimo su Konstitucija akcijas.

Prieš kelias dienas ministerija organizavo orientacinį miesto žaidimą „Atrask teisingumo kelius“. Be to, antradienį Teisingumo ministerijoje buvo surengta atvira paskaita, ją vedė buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius.

Antras Konstitucijos egzamino etapas vyks spalio 11 dieną. Konkurso nugalėtojai bus apdovanojami spalio 26 dieną.

Egzamino dalyviai dėl nugalėtojų vardo varžysis atskirose grupėse, pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių žmonių ir moksleivių. Pastarieji bus suskirstyti į keturias grupes pagal amžių.

Pirmajame etape dalyviams bus pateikti 30 uždarų klausimų. Į antrąjį Konstitucijos egzamino etapą pateks teisingai atsakiusieji į 25 klausimus ir daugiau. Šiame etape dalyvių lauks 19 uždarų ir vienas atviras klausimas.

„Ne tik stengiamės, kad tie, kurie laiko egzaminą, mechaniškai panaudotų Konstitucijos žinias, bet mes atkreipėme dėmesį, kad dalyviai vadovautųsi pagrindinėmis konstitucinėmis vertybėmis, aišku, Konstitucinio Teismo jurisprudencija ne paskutinėje vietoje“, – sakė užduotis rengusio Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės instituto direktoriaus pavaduotoja Milda Vainiutė.

Pernai Konstitucijos egzaminą laikė daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius