Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 27

Konstituciniame Teisme – byla dėl Konstitucijoje garantuojamo nemokamo aukštojo mokslo

Pirmadienį Konstitucinis Teismas (KT) priėmė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymą ištirti, ar Mokslo ir studijų įstatymas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai aukštųjų mokyklų autonomijai ir teisei gerai besimokantiesiems nemokamai įgyti aukštąjį išsilavinimą.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis Teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip teigiama LVAT pranešime, Mokslo ir studijų įstatymu Švietimo ir mokslo ministerijai suteikiami įgaliojimai nustatyti geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės tvarką, tačiau tai esąs tik pavyzdinis, o ne baigtinis kriterijus, į kurį atsižvelgiama nustatant pirmenybės teisę į valstybės finansuojamas studijų vietas pagal pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų programas.

Anot LVAT, toks reglamentavimas, kai įstatyme nėra nustatytos esminės Konstitucijoje garantuojamos teisės į nemokamą mokslą įgyvendinimo sąlygos, prieštarauja Konstitucijai. Dėl to galima situacija, kai geriausiais (geresniais) rezultatais įstoję asmenys gali nepatekti į valstybės biudžeto lėšomis finansuojamas studijų vietas.

LVAT nagrinėjama administracinė byla, kurioje Seimo narys yra apskundęs Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2009 metais tvarkos aprašą, patvirtintas švietimo ir mokslo ministro įsakymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius