Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 12

Konstitucinis Teismas dar kartą spręs dėl asmenvardžių rašybos dokumentuose

Ketvirtadienį Konstituciniame Teisme rengiamas viešas teisminis posėdis dėl vardų ir pavardžių rašybos dokumentuose.
Konstitucinio Teismo teisėjų kolegija
Konstitucinio Teismo teisėjų kolegija / KT nuotr.

Šį klausimą dar kartą narplioti teismo paprašė Lietuvos Respublikos teisingumo ministras Juozas Bernatonis. 

Teisingumo ministras prašo išaiškinti oficialiosios konstitucinės doktrinos nuostatas, kad asmens vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba ir kad įstatymų leidėjas privalo įstatymais nustatyti, kaip šios kalbos vartojimas užtikrinamas viešajame gyvenime.

Teisingumo ministras taip pat prašo išaiškinti, ar pagal Konstituciją asmens vardas ir pavardė piliečio pase gali būti rašomi tik lietuviškais rašmenimis ir pagal tarimą ir jų keitimo negali siūlyti net iš profesionalių kalbininkų – institucija.

Prašoma išaiškinti, ar tai reiškia, kad įstatymų leidėjas, nustatydamas asmens vardo ir pavardės rašymo piliečio pase taisykles, turi išsiaiškinti iš profesionalių kalbininkų – lietuvių kalbos specialistų sudarytos valstybės institucijos, turinčios įgaliojimus rūpintis valstybinės kalbos saugojimu, poziciją tuo klausimu ir ja vadovautis.  

Teisingumo ministras taip pat prašo išaiškinti, ar pagal Konstituciją asmens vardas ir pavardė piliečio pase gali būti rašomi tik lietuviškais rašmenimis ir pagal tarimą ir jų keitimo negali siūlyti net iš profesionalių kalbininkų – lietuvių kalbos specialistų sudaryta valstybės institucija.

Į Konstitucinio Teismo posėdį kviečiami pareiškėjo – teisingumo ministro atstovai teisingumo viceministras Paulius Griciūnas ir Teisingumo ministerijos Teisinių institucijų departamento Teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji specialistė Liucija Šimkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius