Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 04

Košmaras Šiaulių centre – butas-tualetas

Į dienraščio „Šiaulių naujienos“ redakciją kreipėsi Trakų g. 36 namo gyventojai neapsikentę dėl vienų kaimynų „ypatingo“ gyvenimo būdo.
Butas-tualetas
Butas-tualetas / Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Kaimynų kantrybės resursai išseko, kai neseniai buvo išlaužtos „ypatingojo“ buto durys ir vietoj jų atsirado atremtos... tualeto durys. Termometro stulpeliui šoktelėjus aukščiau 30 laipsnių šilumos, dabar į laiptinę ir kaimynų butus tvoskia baisus dvokas. Tad gyvenimas pirmojoje laiptinėje ir visame name tapo tikra kančia. O kur dar nuolatinė baimė užsikrėsti parazitų pernešamomis ligomis.

Susikalbėti su neprižiūrimame bute gyvenančia 72 metų moterimi ir jos 30-mečiu sūnumi kaimynams nepavyksta, pagalbos paieškos įvairiose instancijose bent kol kas – bevaisės.

Tvaikas riečia nosį

Įžengus į pačiame Šiaulių miesto centre, Trakų g. 36, esantį daugiabutį iškart pasitinka tvankus, šlapimu persismelkęs oras. Laiptais kylant į trečią aukštą prie buto, kur gyvena tualeto durimis atsitvėrę šeimininkai, tvaikas vis stiprėja, kol galiausiai ne juokais ima riesti nosį. 

Laiptinėje sutikti kaimynai iškart puola skųstis. Vienas kaimynas teigė, kad kol nebuvo išlaužtos buto durys, tol niekas net neįsivaizdavo viso to siaubo, kuriame skendi butas. 

„Įsivaizduokite, mūsų laiptinėje gyvena 20 šeimų, 10 vaikų, yra nėščių moterų, kaip galima taikstytis su tokiomis antisanitarinėmis sąlygomis. Aš neleidžiu net savo proanūkiams pas mane atvažiuoti, nes bijau dėl jų sveikatos“, – sakė namo gyventojas.

Išklausius kaimynų skundų ir nevilties kupinų šūksnių, prašančių pagalbos, paaiškėja, kad dvokaus buto šeimininkai be durų gyvena jau dvi savaites. 

72 metų moteris, nevengianti alkoholinių gėrimų, prie savo pensijos prisiduria elgetaudama. Sūnus, 30-metis vyras, grįžęs iš armijos taip niekur ir nedirba, gyvena iš skurdžios motinos pensijos ir šioje situacijoje neįžvelgia nieko bloga. 

Tai jų būstas, jie nieko nebijo, ką nori, tą daro, kaip nori, taip gyvena. Stengiamės šių žmonių ir jų svečių neužkabinti, nes baiminamės jų agresijos, – pasakojo kaimynė.

Negana laiptinėje tvyrančio dvoko ir aplinkui besisukiojančių parazitų, motinos ir sūnaus duetas nevengia sulaukti pasilinksminti mėgstančių svečių. 

Kaip nori, taip gyvena

„Tai jų būstas, jie nieko nebijo, ką nori, tą daro, kaip nori, taip gyvena. Stengiamės šių žmonių ir jų svečių neužkabinti, nes baiminamės jų agresijos. Pas juos nėra šalto vandens, visur antisanitarinės sąlygos, neseniai kaimynų butas apačioje buvo apipiltas pamazgomis ar šlapimu. Tai tiesiog košmaras. Grįžus į butą iškart puolu plauti batų padų, nes neseniai laiptinėje buvo pridergta, išmatos puikavosi ant laiptų“, – teigė laiptinės gyventoja. 

Klausantis šiurpą keliančių namo gyventojų pasakojimų, namo grįžta gerokai įkaušęs skundžiamo buto savininkas. Apsvaigęs vyriškis neliko patenkintas susibūrimu prie jo būsto durų.

„Kas jūs tokie esate? Ko jūs norite?“ – paklausė vyras. Paaiškinus, kad nepakenčiama smarvė trikdo namo gyventojų ramybę, ir paklausus, ar jis žada pagaliau susitvarkyti butą ir įsidėti duris, vyriškis storžieviškai atsakė, kad kai gaus pinigų ir įsidės duris. Esą jam atsibodo nepaliaujami policijos ir Šiaulių miesto savivaldybės atstovų vizitai, nes jis kaip nori, taip gyvena. O „Šiaulių naujienų“ žurnalistus vyras pasiuntė keliauti savais keliais. 

Aš beprotiškai bijau savo tikro sūnaus, savo tikro kraujo. Jis mane muša, neduoda valgyti. Tik jam užmigus išsiverdu kiaušinį ar sriubos. Jei neduodu jam cigarečių, jis man neleidžia eiti į tualetą – esu priversta viską daryti ant grindų, - pasakojo buto gyventoja.

Sūnaus smurtas prieš motiną

Po ne itin malonaus susitikimo su apleisto buto gyventoju, užklumpame ir iš kasdienybe tapusio darbo – elgetavimo gatvėse – grįžtančią būsto šeimininkę. 

Pavargusi, apdriskusi moteris kalbėdama apie esamą situaciją vos tramdė ašaras. „Duris įsidėsiu, kai tik gausiu pensiją. Sūnus niekur nedirba, mums sunku pragyventi iš mano pajamų, pinigų trūksta net maistui. Be to, ar galite patikėti, aš beprotiškai bijau savo tikro sūnaus, savo tikro kraujo. Jis mane muša, neduoda valgyti. Tik jam užmigus išsiverdu kiaušinį ar sriubos. Jei neduodu jam cigarečių, jis man neleidžia eiti į tualetą – esu priversta viską daryti ant grindų...“ – ašarojo moteriškė.

Nešvarus būstas – ligų židinys

Didžiausia baimė, kuri stingdo „ypatingojo“ buto kaimynų kraują, yra ligos, kurių gali atsirasti dėl nuolatinės smarvės ir ore sklandančių bakterijų. 

Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Rita Švambarienė teigė, kad oru žarnyno infekcija išplisti negali. Tai esą daugiau psichologinis namo gyventojų, kuriems tenka kęsti smarvę, nusiteikimas. Tačiau ligos iš tokio apleisto ir neprižiūrėto buto gali atkeliauti su parazitais, pavyzdžiui, tarakonais, kurių aptiko kaimynai savo butuose.

„Nešvari, netvarkinga, antisanitarinė aplinka neigiamai veikia tiek psichologiškai, tiek sudarydama didelį diskomfortą aplinkiniams (skleisdama nemalonų kvapą) ir, kas be ko, sukelia grėsmę sveikatai. Tokioje aplinkoje greit įsiveisia ir apsigyvena įvairūs parazitai, tokie kaip musės, tarakonai, skruzdės, blusos, blakės ir graužikai. Tarakonai gali pernešti net 14 ligų sukėlėjų rūšių. Šie vabzdžiai pasižymi atsparumu įvairios kilmėms užkratams, tačiau patys gali būti dizenterijos, vidurių šiltinės, salmoneliozės sukėlėjų nešiotojai. Pavyzdžiui, salmonelės, pernešamos tarakonų, išmatose aktyvios gali likti iki 6 savaičių, o jeigu tarakonai praryja tuberkuliozės bakterijas, esančias ligonių skrepliuose, jos išlieka pavojingos 8 savaites tarakonų išmatose“, – aiškino R. Švambarienė.

Taip pat specialistė teigė, kad dėl antisanitarinių sąlygų gali atsirasti ypač žmonių sveikatai pavojingų graužikų – žiurkių, kurios ėda ir gadina maisto produktus, užteršdamos juos šlapimu, seilėmis, išmatomis arba plaukais. Taip graužikai formuoja gamtinius užkrečiamųjų ligų židinius, platina įvairias zoonozes: leptospirozę (sukelianti karščiavimą, raumenų skausmus, kepenų bei inkstų pakenkimus), jersiniozę (sukelianti karščiavimą, intoksikaciją, įvairių organų bei sistemų pažeidimą), trichineliozę (kirmėlinis susirgimas, pažeidžiantis įvairius organus ir sistemas) ir kitus rečiau pasitaikančius infekcinius susirgimus.

R. Švambarienė aiškino, kad vienintelis būdas apsisaugoti nuo šių parazitų nešiojimų ligų yra antisanitarinio židinio pašalinimas arba aktyvus repelentų prieš šiuos parazitus naudojimas.

Pažeistos švaros taisyklės

Trakų g. 36-ojo namo gyventojų nuomone, vienintelė išeitis pagaliau vėl kvėpuoti tyru oru, nebesijaudinti dėl parazitų nešiojamų ligų bei neaiškių tipų, slankiojančių jų laiptinės koridoriuose, yra nevalyvų, girtaujančių, triukšmą keliančių kaimynų iškraustymas. Kaimynai maldauja pagalbos Šiaulių miesto savivaldybės, kad ji pasirūpintų pačiame miesto centre, kaip tik pačios Savivaldybės pastato pašonėje, esančio namo gyventojų saugumu. 

Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus pavaduotojo teigimu, į problemą tikrai yra sureaguota ir bus daroma viskas, kad namo gyventojai netrukus vėl galėtų džiaugtis tyru ir sveiku oru.

Paklausus Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus pavaduotojo Andriaus Gagio, ar jis žino apie šią košmarišką situaciją ir ar žada imtis kokių nors efektyvių veiksmų, sulaukta atsakymo, kad ši problema Savivaldybei žinoma ne taip seniai. Esą Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriuje tik liepos pradžioje buvo gautas šio namo gyventojo skundas, kuriame išdėstytos problemos dėl 11 buto ir jo gyventojų.

„Pagal šį skundą nedelsiant skyriuje buvo pradėtas tyrimas, nustatytos faktinės aplinkybės. Kalbant apie įvykį bendrais pagrindais, nagrinėjant skundą buvo sudaryta Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus ir Šiaulių miesto policijos atstovų komisija, kuri buvo nuvykusi į įvykio vietą, susitiko su namo bendrijos pirmininku ir namo gyventojais. Pabendravę su namo gyventojais išsiaiškino skunde nurodytas aplinkybes. Buvo nustatyta, kad 11 buto savininkė pažeidė Šiaulių miesto tvarkymo ir švaros taisykles. Pažeidimo padarymo vietoje buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas su administraciniu nurodymu susimokėti baudą. Su minėto buto gyventojais komisijos nariai pravedė prevencinio pobūdžio pokalbius ir nurodė pašalinti rastus trūkumus. Komisija priėmė kolegialų sprendimą atlikti nuolatinius patikrinimus šiame bute. Šie patikrinimai bus vykdomi“, – dėstė A. Gagys. 

Viešosios tvarkos ir civilinės saugos skyriaus pavaduotojo teigimu, į problemą tikrai yra sureaguota ir bus daroma viskas, kad namo gyventojai netrukus vėl galėtų džiaugtis tyru ir sveiku oru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius