Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 19 /15:17

Kosove nušautas lietuvis ES misijos narys Audrius Šenavičius

Ketvirtadienį per apšaudymą žuvo Europos Sąjungos teisės viršenybės misijoje Kosove („Eulex“) tarnavęs Lietuvos muitinės pareigūnas Audrius Šenavičius. Misijoje tarnauja dar vienas Lietuvos pareigūnas.
Audrius Šenavičius
Audrius Šenavičius / Muitinės departamento nuotr.

Kaip praneša portalas euobserver.com, Europos Sąjungos specialiosios misijos „Eulex“ narys lietuvis žuvo 7.30 val. vietos laiku. 

Jis buvo nušautas Kosovo Zverčano savivaldybės apylinkėse. Pranešama, kad kol kas nenustatyti asmenys apšaudė dvi transporto priemones, vienoje kurių važiavo ir lietuvis. Transporto priemonės buvo apšaudytos keičiantis pamainoms. Vienas žmogus šio išpuolio metu žuvo, du sužeisti.  Skelbiama, kad vieno sužeistųjų būklė sunki.

„Eulex“ atstovė spaudai Irina Gudeljevic CNN patvirtino, kad įvyko susišaudymas, tačiau nepateikė daugiau jokių detalių. 

Naujienų agentūrai AFP Mitrovicos miesto ligoninės vedėjas Milanas Ivanovičius sakė, kad sužeistas misijos narys pas juos pateko apie 8 val. 15 min. vietos laiku. Jis pašautas dviem kulkomis. Pasak jo, pastangos atgaivinti pacientą buvo bergždžios, tad po kelių minučių buvo konstatuota pareigūno mirtis.

Šiuo metu įvykio vieta saugoma „Eulex“ policininkų. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį. 

Muitinės departamentas patvirtino informaciją apie Kosove žuvusį pareigūną.

Atnaujinta 13.05 val. Kaip rašoma pranešime, ketvirtadienį šiauriniame Kosovo pasienyje su Serbija, netoli Zvečano miesto buvo užpulti „Eulex“ (Europos Sąjungos teisės viršenybės misija Kosove) misijos pareigūnai tarnybos metu. Užpuolimo metu mirtinai sužeistas Lietuvos muitinės pareigūnas Audrius Šenavičius. 

Tyrimą vykdo „Eulex“. Į įvykio vietą išsiųsti KFOR (NATO Kosovo pajėgos) kariai.

35 metų amžiaus Audrius Šenavičius tarnybą Klaipėdos teritorinėje muitinėje pradėjo 2000-aisiais metais, po studijų Klaipėdos universitete. Europos Sąjungos teisės viršenybės misijoje Kosove tarnavo nuo 2012 metų rugpjūčio. A.Šenavičius buvo vedęs, našlaičiais liko jo sūnūs.

Atnaujinta 13.37 val. Klaipėdos teritorijos muitinės atstovė: netekome gero kolegos

Kiek jį prisimename kaip kolegą, tai buvo ramaus, taikaus, gero būdo. Žuvo jaunas žmogus, liūdime, gedime jo, – pasakojo R.Rentauskienė.

Klaipėdos teritorinės muitinės Muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkė Rasa Rentauskienė 15min.lt sakė labai gerai žuvusio kolegos nepažinojusi, tačiau A.Šenavičiaus veikla buvo vertinama labai gerai. „Jis buvo ir vardinėmis dovanomis skatinamas. Kiek jį prisimename kaip kolegą, tai buvo ramaus, taikaus, gero būdo. Žuvo jaunas žmogus, liūdime, gedime jo“, – emocingai pasakojo R.Rentauskienė.

Anot Klaipėdos teritorinės muitinės atstovės, tai nebuvo pirmoji A.Šenavičiaus misija.

R.Rentauskienės teigimu, ši Europos Sąjungos teisės viršenybės misija Kosove nėra tiesiogiai susijusi su muitinės veikla, A.Šenavičius pats teikė prašymą ir buvo atrinktas, todėl išvyko į misiją. „Tai, kad jis atitiko reikalavimus, taip pat, matyt, reiškia, jog jis buvo geras pareigūnas“, – sakė R.Rentauskienė.

Misijoje tarnauja dar vienas Lietuvos pareigūnas

„Eulex“ (Europos Sąjungos teisės viršenybės misija Kosove) remia Kosovą kelyje į didesnę Europinę integraciją teisės viršenybės srityje. Taip pat ši misija remia struktūrinį dialogą dėl teisės viršenybės, deda pastangas kovai su korupcija bei glaudžiai bendradarbiauja su vietos institucijomis, siekiant tvarumo bei ES gerosios patirties panaudojimo Kosove. Misijos prioritetas – teisės viršenybės kūrimas.

„Eulex“ misija veiklą pradėjo 2009 m. balandžio mėn. Misijoje dalyvauja visos 28 ES  narės ir penkios valstybės, ne ES narės – Kanada, Norvegija, Šveicarija, Turkija ir JAV.

Misijos mandatas: iki 2014 m. birželio 14 d. Misija skirstoma į dvi dalis – vykdomąją ir stiprinimo („Strengthening Division“). Vykdomoji tiria, įgyvendina baudžiamąjį persekiojimą ir nagrinėja jautrias bylas, naudodamasi savo vykdomosiomis galiomis. Stiprinimo stebi, kuruoja ir pataria vietos kolegoms policijos, teisingumo vykdymo ir muitinės srityse.

Misijoje tarnauja dar vienas Lietuvos pareigūnas. Misijoje personalą sudaro 2250 asmenys.

C.Ashton: „Nusikaltimo vykdytojai turi būti nubausti“

Catherine Ashton, Europos Sąjungos vyriausioji užsienio reikalų ir saugumo politikos įgaliotinė ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja, ketvirtadienį išplatino pareiškimą:

„Mane be galo sukrėtė Europos Sąjungos teisinės valstybės misijos Kosove nario lietuvio žūtis šiaurės Kosove šį rytą. Reiškiu nuoširdžią užuojautą žuvusiojo šeimai ir draugams. Griežčiausiai smerkiu užpuolimą, kurio metu žuvo misijos narys. Nusikaltimo vykdytojai turi būti nubausti. Europos Sąjunga yra pasiryžusi tęsti misiją Kosove ir darbą vykdant ES palaikomą dialogą. Raginu visas susijusias šalis padidinti pastangas įgyvendinant pasiektus susitarimus, normalizuojant santykius ir gerinant vietos žmonių šiaurės Kosove gyvenimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius