Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 19

Kova dėl prekybos centro – be prošvaisčių

Ar gali didžiulio prekybos centro kaimynystės vengiantys paprasti kauniečiai pasipriešinti verslininkų užmačioms? Keliolika aktyvių Romainių mikrorajono gyventojų jau dvejus metus bando pasiekti pergalę.
Didžiulio prekybos centro kaimynystės nenorintys romainiškiai su verslininkais žada kovoti iki galo.
Didžiulio prekybos centro kaimynystės nenorintys romainiškiai su verslininkais žada kovoti iki galo. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Savo ruožtu verslininkai nė neketina atsisakyti savo planų ir gyventojų veiksmus vadina pagalių kaišiojimu į ratus. Bendrovė „Ladavas“, įsigijusi Romainiuose, Medekšinės gatvėje, kadaise stovėjusios degalinės pastatų griuvėsius ir iš valstybės išsinuomojusi žemės sklypą, šioje vietoje ketina statyti prekybos centrą.

Anot romainiškių, pagal pirminį verslininkų planą turėjo iškilti daugiau kaip 2 tūkst. kv.m ploto pastatas. Tačiau į pagalbą pasitelkę teisininkus gyventojai pasiekė, jog prekybos centro plotas neviršytų reikalavimų ir nebūtų didesnis nei 1 tūkst. kv.m. Net ir ši maža pergalė nesumažino romainiškių ryžto pasipriešinti verslininkų planams.

„Problema ta, kad plėtotojai, mūsų nuomone, per mažoje teritorijoje nori statyti per didelį pastatą. Didelis pastatas pritrauks daugiau lengvųjų automobilių ir krovininių mašinų, kurios tieks prekes nuo pat paryčių. Dėl to padidės triukšmingumas, aplinkos tarša, bus padaryta žalos gyventojams. Juo labiau kad žmonių sklypai ribosis su parduotuvės sklypu“, – tvirtino Romainių bendruomenės narys Algirdas Kemtys.

Teikė savo pasiūlymų

„Mano kaimynė iš savo balkono galės tiesiog paglostyti prekybos centro sieną – taip jis bus arti“, – komentavo romainiškė Violeta Lapinskienė. Gyventojai, bijantys triukšmo, automobilių gausos bei prie pat tvoros iškilsiančio 8,5 metro aukščio ir 60 metrų ilgio pastato, verslininkams pateikė kelis alternatyvius variantus, kuriems jie neprieštarautų.

Romainiškiai verslininkams siūlė statyti perpus mažesnį – 500 kv.m ploto – prekybos centrą, degalinę, vaikų darželį, gyvenamuosius namus ar SPA centrą. Tačiau, anot kauniečių, verslininkai visus jų siūlymus ignoravo. Tuo tarpu UAB „Ladavas“ projektų vadovo Martyno Vilčinsko teigimu, į gyventojų pageidavimus bei pasiūlymus buvo atsižvelgta ne kartą. Pašnekovas romainiškių bandymus sutrukdyti prekybos centro statyboms pavadino pagalių kaišiojimu į ratus.

„Gyvename teisinėje valstybėje, vadovaudamiesi įstatymais paruošėme detalųjį planą, atidavėme jį tvirtinti. Be to, kad atsižvelgėme į visus galiojančius įstatymus, mes dar atsižvelgėme į kelis romainiškių pasiūlymus ir pastebėjimus, – tikino M.Vilčinskas. – Jie mums kaišios pagalius į ratus tiek, kiek sugebės. O mes juos (pagalius – red. past.) traukysime tiek, kiek sugebėsime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius