Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 26

K.Prunskienė siūlo kartu rengti du referendumus: Konstitucijai keisti ir Seimui paleisti

Lietuvos liaudies sąjungos (LLS) pirmininkė ekspremjerė Kazimira Prunskienė siūlo vienu metu surengti du referendumus: kartu su referendumu Konstitucijai pakeisti, kuriam parašus jau renka Naujoji sąjunga, organizuoti kitą, patariamojo pobūdžio referendumą Seimui paleisti ir skelbti pirmalaikiams rinkimams.
Partijos suvažiavimo akimirkos
Kazimira Prunskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ekspremjerė sako esanti įsitikinusi, kad kartu surengus privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos keitimo ir patariamąjį – dėl Seimo paleidimo, pastarojo rezultatai taptų svaresni.

„Tauta negali paleisti Seimo – pagal Referendumo įstatymą ir tautos balsas šiuo klausimu būtų tik „patariamasis“, todėl Seimas bei prezidentė galėtų jį tiesiog ignoruoti. Tačiau lygiagrečiai įvykus privalomajam referendumui dėl Konstitucijos papildymo, numatančio Seimo paleidimo galimybę, šis Tautos „patarimas“ įgytų verdikto svorį, nes jo ignoravimas neapsaugotų, o dar labiau sustiprintų tikimybę Seimui paleisti“, – teigiama (LLS) pranešime.

Referendumui surengti iniciatoriai nuo parašų lapų išdavimo dienos per tris mėnesius – iki balandžio pabaigos – turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. jo reikalaujančių rinkėjų parašų.K.Prunskienės nuomone, Seimas ir prezidentė „negalėtų nekreipti dėmesio į „patariamąjį“ tautos balsą“.

„Tai būtų neregėtas akibrokštas ir išprovokuotų audringą naujojo, jau privalomojo, referendumo surengimą. Įteisinus minėtą Konstitucijos papildymą, Seimui ir prezidentei būtų labai sudėtinga ignoruoti patariamajame referendume išreikštą tautos valią“, – teigia ji.

Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį iniciatyvinei grupei išdavė lapus rinkti parašus dėl Konstitucijos pataisos, kuri sudarytų galimybę prezidentui paleisti Seimą piliečių iniciatyva.

Privalomąjį referendumą dėl Konstitucijos papildymo nuostata, kad prezidentas 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių reikalavimu gali skelbti pirmalaikius rinkimus, inicijuoja vieną atstovą parlamente turinti Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai).

Referendumui surengti iniciatoriai nuo parašų lapų išdavimo dienos per tris mėnesius – iki balandžio pabaigos – turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. jo reikalaujančių rinkėjų parašų.

Privalomasis referendumas laikomas įvykusiu, jei jame dalyvauja daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių piliečių, o referendumu siūlomai nuostatai priimti reikia, kad ją palaikytų daugiau kaip pusė balsavusių referendume, bet ne mažiau kaip trečdalis visų rinkimų teisę turinčių piliečių.

Šiuo metu Konstitucijoje numatyta, kad pirmalaikius rinkimus prezidentas gali skelbti, jei Seimas du kartus iš eilės nepritarė Vyriausybės programai, arba Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius