Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 29 /14:36

Krašto apsaugos ministerija į karinius mokymus vilioja subsidijomis, kurios dar netaikomos

Krašto apsaugos ministerija į bazinius karinius mokymus (BKM) vilioja subsidijomis ir lengvatomis, kurios dar nėra taikomos, nes nėra patvirtintos Vyriausybės nutarimu.
Kariai
Kariai / KAM nuotr.

Baziniai kariniai mokymai pagal rugsėjį įsigaliojusį Karo prievolės įstatymą yra vienas iš privalomosios pradinės karo tarnybos atlikimo būdų. Pasak Krašto apsaugos ministerijos (KAM), norint paskatinti jaunuolius atlikti tarnybą yra numatytos tokios motyvacinės priemonės, kaip dalies sumokėtos studijų kainos kompensavimas ar darbo užmokesčio subsidijavimas.

Tačiau, kaip BNS pranešė KAM, teisės aktų projektai, kuriais bus reglamentuojamas dalies studijų kainos kompensavimas ir darbo užmokesčio subsidijavimas nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ar BKM baigusiems asmenims yra dar tik pateikti svarstyti Vyriausybei.

„Teisės aktus planuojama svarstyti kitų metų sausio mėnesį. Kol Vyriausybė nepatvirtino šių teisės aktų, pagrindo mokėti subsidijas ar kompensacijas nėra“, – teigia KAM.

Pagal ministerijos parengtą Vyriausybės nutarimo projektą, darbdaviui mokama darbo užmokesčio subsidija turėtų siekti ne daugiau kaip 1,5 minimalios mėnesinės algos dydžio (apie 1200 litų – BNS). BKM dalyvavę karo prievolininkai subsidija galėtų naudotis tris mėnesius.

„Bazinius karinius mokymus baigę įgyja daugiau galimybių studijuoti, jiems bus kompensuota dalis studijų kainos. Aukštosios mokyklos sudarydamos konkursinę stojančiųjų eilę turi teisę pridėti papildomą balą bazinius karinius mokymus baigusiems žmonėms. Taip pat ieškodami darbo jūs įgyjate daugiau galimybių, kadangi kiekvienas darbdavys įdarbinęs privalomąją pradinę karo tarnybą arba bazinius karinius mokymus atlikusį jaunuolį gauna subsidiją,“ – pasakoja Krašto apsaugos savanorių pajėgų atstovas Laimis Bratikas vaizdo klipe, kuris skelbiamas KAM tinklapyje.

„Geresnės sąlygos įsidarbinti, geresnės sąlygos studijuoti“, – buvo sakoma KAM užsakytame vaizdo klipe apie bazinius karinius mokymus, kuris pastaruoju metu buvo plačiai rodomas viešojoje erdvėje.

Ministerija pažymėjo, kad Vyriausybei svarstyti pateiktiems teisės aktams įgyvendinti „2012 metų biudžete lėšų neplanavo, nes pagal kompetenciją ir valdymo sritis šių teisės aktų reguliavimo sritis yra priskirta atitinkamai Socialinės apsaugos ir darbo ir Švietimo ir mokslo ministerijoms“.

„Norėtume pabrėžti, kad papildomų valstybės biudžeto asignavimų prireiks tik teisės aktams dėl darbo ir įdarbinimo subsidijos įgyvendinti, o lėšas kompensacijoms už studijas planuojama skirti iš Valstybinio studijų fondo. Prognozuojama, kad darbo ir įdarbinimo subsidija 2012 metais galėtų pasinaudoti apie 140 karo prievolininkų ir subsidijoms mokėti gali prireikti apie 460 tūkst.- 520 tūkst. litų“, – teigia ministerija.

Krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės teigimu, būtini Vyriausybės nutarimai turėtų būti priimti sausio viduryje.

„Dėl įsidarbinimo subsidijavimo yra sutarta su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kalbant apie dalies studijų kainos apmokėjimą bazinius karinius mokymus praėjusiems asmenims – Karo prievolės įstatymo nuostatos galioja, yra ruošiama tvarka, ji derinama, tikimasi, kad su šiais klausimais susiję nutarimai bus priimti vyriausybėje sausio viduryje“, – sakoma BNS atsiųstame ministrės komentare.

KAM neturėjo duomenų, ar kas nors iš baigusių BKM pasinaudojo pirmenybe darbinantis į valstybės tarnybą kai kandidatai surenka vienodą balų skaičių.

„Iki šiol tokių atvejų per konkursus į valstybės tarnautojo pareigas Krašto apsaugos sistemoje nebuvo. Ar tokių atvejų buvo kitose institucijose – duomenų neturime“, – pranešė ministerija.

Iki šiol nuo rugsėjo bazinius karinius mokymus yra baigusi viena laida, dar dvi šiuo metu juos atlieka.

Nuo rugsėjo baziniai karinai mokymai, pakeitę būtinuosius karinius mokymus, trunka 12 savaičių. Į bazinius karinius mokymus savanoriškumo pagrindais šaukiami 18-38 metų amžiaus karo prievolininkai, neatlikę privalomosios pradinės karo tarnybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius