Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 14

Krašto apsaugos ministrė Ukrainoje pasirašė sutartis dėl karinio bendradarbiavimo

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė balandžio 13 d. Kijeve (Ukraina) susitiko su Ukrainos gynybos ministru Michailu Ježeliu ir pasirašė sutartis dėl bendradarbiavimo gynybos srityje ir dėl Ukrainos kontingento dislokavimo Afganistane.
R.Juknevičienė.
R.Juknevičienė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Ukrainos specialistai labai prisidės prie mūsų indėlio Afganistane rengiant šios šalies nacionalinės kariuomenės oro pajėgų sraigtasparnių įgulas“, – sakė krašto apsaugos ministrė.

Ji taip pat pabrėžė, kad Ukraina labai svarbi partnerė ir bendram regiono saugumui.

Lietuvos krašto apsaugos ir Ukrainos gynybos ministerijų susitarimas dėl bendradarbiavimo gynybos srityje pakeis iki šiol galiojusį 2000 metais pasirašytą susitarimą dėl karinio bendradarbiavimo. Dokumentu patikslintos bendradarbiavimo sritys ir formos, finansiniai aspektai, numatytos už susitarimo įgyvendinimo koordinavimą atsakingos nacionalinės institucijos ir kt.

Naujuoju techniniu susitarimu dėl Ukrainos kontingento dislokavimo Afganistane bus reguliuojamas Ukrainos karių dalyvavimas ne tik Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) veikloje, bet ir kituose Lietuvos kariniuose vienetuose, dalyvaujančiuose tarptautinėje operacijoje Afganistane – Oro pajėgų mokymo grupėje, Nacionaliniame paramos elemente.

Ukrainos kariai Lietuvos vadovaujamoje PAG tarnauja nuo 2007 metų. Šiuo metu drauge su lietuviais Afganistane užduotis vykdo Ukrainos štabo karininkai, karo medikai, civilių ir karių bendradarbiavimo specialistai, inžinieriai išminuotojai. Taip pat šiais metais prie Lietuvos vadovaujamos Oro pajėgų mokymo grupės (Kandahare) prisijungs Ukrainos instruktoriai, padėsiantys rengti Afganistano sraigtasparnių pilotus.

Aptardami dvišalio ir regioninio bendradarbiavimo klausimus ministrai pabrėžė Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendrai steigiamos brigados LITPOLUKBRIG svarbą. Projekto parneriai yra sutarę lygiomis pajėgų dalimis prisidėti formuojant brigadą. Tarpvyriausybinę sutartį dėl šio trišalio junginio steigimo šalys planuoja pasirašyti šiais metais, o iki 2013 m. parengti brigadą bendriems veiksmams.

Susitikime Ukrainos gynybos ministras M. Ježelis sakė, kad Ukraina labai palaiko Lietuvos pasiūlymus dėl dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje ir yra pasirengusi peržiūrėti Lietuvos teikiamus pasiūlymus. M. Ježelis ypač akcentavo, kad Ukraina yra labai suinteresuota mokyti savo šalies karius anglų kalbos, ir gal net padidinti besimokančiųjų Lietuvos karo akademijoje kovotą.

Susitikime su M. Ježeliu taip pat aptarta Šiaurės ir Baltijos valstybių iniciatyvos veikla Ukrainoje, Ukrainos santykiai su Europos Sąjunga, NATO, Rusija ir kitos temos.

Vėliau krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė lankėsi Ukrainos Aukščiausioje Radoje, kur susitiko su pirmininku Volodimiru Litvinu. Susitikime buvo aptartas Lietuvos ir Ukrainos, kaip strateginių partnerių, bendradarbiavimas. V. Litvinas pabrėžė, kad šalių tarpparlamentinai ryšiai vis labiau plėtojami.   R. Juknevičienė teigiamai įvertino šalių bendradradarbiavimą gynybos srityje, ypač įgyvendinant bendrus projektus  ir dalyvaujant NATO vadovaujamose tarptautinėse operacijose.  R. Juknevičienė su V. Litvinu taip pat aptarė kovos su terorizmu klausimą, tapusį itin aktualiu po pastarųjų įvykių Minske.  Pareigūnai taip pat diskutavo apie energetinį saugumą klausimu, kuris yra svarbus abiem šalims.     

Ministrė R. Juknvičienė taip pat susitiko su su Ukrainos užsienio reikalų viceministru Pavlo Klimkinu.

Balandžio 14 d. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė skaitė paskaitą nacionaliniame Taraso Ševčenkos universitete, kur studentams kalbėjo apie Lietuvos perspektyvą po septynerių metų įstojimo į NATO ir Europos Sąjungą, kylančius saugumo iššūkius bei priemones šiems iššūkiams spręsti. 

Pasak  jos, pagrindinė mūsų kartos užduotis – Europos unifikavimas įvairiose srityse – ekonomikoje, kultūroje, taip pat ir vertybine prasme.

Ministrė taip pat pažymėjo energetinio saugumo svarbą ir kalbėjo apie Lietuvos Vyriausybės veiklą šioje srityje – suskystintų dujų terminalo statybas, naujo strateginio investuotojo paieškas Visagino AE statyboms bei siekį sumažinti „Gazprom“ monopolį Lietuvoje tiekiant gamtines dujas.

„Energetinis saugumas tampa svarbia tema ir NATO darbotvarkėje. Mes šioje srityje bandome būti pionieriais Lietuvoje. Šiais metais įkūrėme  nacionalinį energetinio saugumo centrą ir tikimės, kad palaipsniui jam bus  suteiktas NATO kompetencijos centro statusas“, – sakė ministrė.

Kartu su ministre Kijeve lankosi Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius