-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 24

Krikštynos, virtusios laidotuvėmis

Virbalio miestelio gyventojai atsisveikina su sekmadienio naktį tragiškai žuvusiais kaimynais, kuriems krikštynos baigėsi laidotuvėmis.
Avarijos vieta
Avarijos vieta / Baltijos TV nuotr.

Pirmadienį pavakare Aušra Masaitienė su vyru Algirdu, jų dukros Miglė ir Dovilė, Aušros brolis Darius Sabaliauskas, jo draugė Lilijana Bruožytė, Dariaus ir Aušros dukterėčia Erika buvo pašarvoti Virbalio kultūros namuose. Atsisveikinti su jais dar galima iki rytojaus pusiaudienio.

Pirmadienį į kultūros namus atsisveikinti su žuvusiaisiais ėję miestelio gyventojai neslėpė, kad sekmadienio nakties įvykiai juos sukrėtė iki širdies gelmių.

Virbalyje – gedulas

Pirmadienį į kultūros namus atsisveikinti su žuvusiaisiais ėję miestelio gyventojai neslėpė, kad sekmadienio nakties įvykiai juos sukrėtė iki širdies gelmių. Neliko nė vieno abejingo nelaimei. Daugelis braukė ašaras ir negalėjo net kalbėti. Kiti – prašė palikti juos ramybėje ir leisti ramiai atsisveikinti su buvusiais kaimynais, pažįstamais. Nekalbūs buvo ir žuvusiųjų artimieji.

Kiek drąsesni atrodė Virbalio gyventojai, kalbinti gatvėse. Tačiau ir jie sakė iki šios dienos sunkiai begalį patikėti, kad tokia nelaimė galėjo įvykti jų miestelyje. Mat žuvusiuosius bei jų šeimas pažinojo daugelis. Čia jie gyveno, čia buvo gimę ir užaugę. Į čia norėjo grįžti iš krikštynų – su giminėmis ir krikštadukra. Bet nespėjo – neišsiblaivantys padugnės krikštynas pavertė laidotuvėmis.

„Tai buvo jaunos šeimos, kurioms tik gyventi ir gyventi. Nežinau, koks turi būti nevidonas, kuris galėtų taip šaltakraujiškai sėsti girtas prie automobilio vairo ir lėkti per miestą didžiuliu greičiu. Juk tikrai ne 50 ar 60 kilometrų per valandą važiavo, kad taip atsitiko“, – kalbėjo Juozu prisistatęs vyras.

Apie nelaimę iš lūpų į lūpas sklinda įvairios istorijos. Mat iki šiol Virbalyje dar nebuvo tokio atvejo, kad vienu metu žūtų net 7 žmonės, iš kurių trys – vaikai. „Tai daugiau nei baisu. Iki šiol mūsų miestelyje tokių dalykų nebuvo“, – LŽ pirmadienį teigė Virbalio gatvėse kalbinti žmonės. Jų nuomone, tokiems girtuokliams ne tik reikia neleisti visą gyvenimą važinėti automobiliais, bet ir neišleisti jų iš kalėjimo.

„Kur matyta, šitiek jaunų žmonių per jį žuvo! Ir kaip jį dabar šventa žemelė nešios. Jie to neverti“, – piktinosi kiti.

Pasijuto nesaugūs

Vilniaus gatvėje, prie Romualdo Jucaičio kiemo vartų, ir vakar tebedegė gedulo žvakutės, stovėjo gėlių krepšelis. Mat būtent šioje vietoje, iki namų belikus vos keletui šimtų metrų, vėlų šeštadienio vakarą į Alvydo Šmulkčio vairuojamą visureigį „Grand Cherokee“ atsitrenkė Kauno rajono Babtų miestelio 23 metų gyventojo Rimo Muraškovo vairuojamas automobilis „Renault Clio“. Nuo smūgio visureigis, kuriame sėdėjo 4 suaugusieji ir trys vaikai, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su sunkiasvoriu vilkiku. Nuo susidūrimo visureigis su žmonėmis tėškėsi į R.Jucaičio kiemo metalinius vartus. Į nelaimės vietą atvykusių medikų pagalbos prireikė tik visureigio vairuotojui – visi keleiviai buvo žuvę.

Liko už grotų

Vakar Vilkaviškio rajono apylinkės teismo teisėjas Vitalijus Krivičius patenkino prokurorų prašymą ir įtariamą 7 žmonių gyvybes nusinešusios avarijos sukėlimu R.Muraškovą suėmė 3 mėnesiams.

Baltijos TV nuotr./Avariją sukėlęs automobilis
Baltijos TV nuotr./Avariją sukėlęs automobilis

Priimant tokį sprendimą įtakos turėjo tai, kad R.Muraškovas niekur nedirba, automobilį vairavo neturėdamas teisių, nes šios jam 2007 metais trejiems metams buvo atimtos už vairavimą išgėrus. 2006 metais jis yra teistas už viešosios tvarkos pažeidimus 3000 litų bauda ir šis teistumas vis dar neišnykęs. Be to, yra 9 kartus baustas administracine tvarka, iš jų 5 kartus už tai, kad automobilį vairavo girtas.

Vedamas į teismo posėdžių salę R.Muraškovas visą laiką savo veidą slėpė nuo fotoaparatų bei filmavimo kamerų objektyvų. Uždarame teismo posėdyje jis prisipažino esąs kaltas dėl nelaimės ir aiškino apgailestaująs dėl savo klaidų. Tačiau proceso dalyviai atgailos ašarų jo akyse neišvydo.

Vengia viešumo

R.Muraškovo motina Stasė Muraškovienė pirmadienį LŽ prisipažino bijanti kelti koją iš savo buto Babtuose, nors jos vienuolikmetė duktė į mokyklą vis dėlto išėjo.

Rimas – jauniausias iš trijų S.Muraškovienės sūnų. Jis – iš dvynukų. Kitas dvynys, būdamas vienerių, tragiškai žuvo apsiplikęs verdančiu vandeniu.

Pirmadienį S.Muraškovienė dar vylėsi, kad galbūt ne jos sūnus kaltas dėl trijų mažamečių vaikų ir jų artimųjų žūties. Naktį į sekmadienį, apie 30 minučių po vidurnakčio, ji sulaukė sūnaus skambučio. „Sakė, esu Vilkaviškio policijoje. Gal gali atvažiuoti manęs pasiimti?“ – pasakojo S.Muraškovienė. Paklausus, kas atsitiko, sūnus atsakęs: „Pakliuvau į avariją su vilkiku. Neverk, nesijaudink – vairavau ne aš.“

Kaip sūnus atsidūrė Virbalyje, moteris teigė nežinanti. Šeštadienį po pietų išsiskyrė su juo Kaune. Sūnus teigė eisiąs pas draugę.

Vilkaviškio policijoje S.Muraškovienė sūnaus nesutikusi. Tik parašiusi jam porą SMS. Sūnus atsakęs, kad jam susiūtas antakis ir galva, prašęs perduoti cigarečių. Tačiau motinai dar kartą paklausus, ar tikrai vairavo ne jis, sūnus jau nebeatsakęs.

Pusbrolio šešėlis

Bergždžiai pralaukusi iki paryčių, S.Muraškovienė grįžo namo, taip ir nesužinojusi, kas atsitiko. Pirmoji žinią apie tragediją atnešė jos motina. Iš šios sužinojo, kad per avariją, dėl kurios kaltas jos sūnus, žuvo trys mažamečiai.

Kraują stingdanti teisybė paaiškėjo tik žiūrint vakaro žinias per televiziją. Tada pranešta ir vairuotojo-žudiko pavardė – Rimas Muraškovas. Paskui S.Muraškovienei paskambino ir vyriausiasis sūnus. Jis teigė atpažinęs, kad sudaužytas „Renault Clio“, kuriuo rėžtasi į žmonių pilną visureigį – tetos (R.Muraškovo tėvo sesers).

Tik tada S.Muraškovienė prisiminė, kad sūnus pasakojęs apie pusbrolio Rimanto Laurinaičio skambutį. Šis gyrėsi ne per seniausiai paleistas policijos ir kvietė jos sūnų tai „aplaistyti“. Minėtas „Renault Clio“ – R.Laurinaičio motinos.

„Jeigu R.Laurinaitis tą vakarą buvo kartu su mano Rimu, automobilį tikrai vairavo ne mano sūnus“, – vylėsi S.Muraškovienė. Neva pusbrolis niekam kitam automobilio neduodavo. Per savo vyriausiąjį sūnų pašnekovė išsiaiškino, kad motinos „Renault Clio“ šeštadienio vakarą R.Laurinaitis paėmė savavališkai. Ir ne pirmą kartą.

Ne pirma avarija

„Ne kartą teko girdėti, kaip sūnus atsisakydavo išgėręs vežti draugus, – nenorėjo atsisveikinti su viltimi pašnekovė. – Sakydavo: eikite švilpti! Esu išgėręs alaus ir neturiu teisių!“

Anot S.Muraškovienės, vairuotojo pažymėjimas iš jos sūnaus atimtas už tai, kad būdamas neblaivus sukėlė techninį eismo įvykį. Kaip LŽ pasitikslino Kauno rajono policijoje, tai nutiko 2007 metais. Iki to laiko R.Muraškovas buvo ne kartą sulaikytas neblaivus prie vairo. Vairuotojo pažymėjimas iš jo atimtas iki 2010 metų.

„Ne kartą teko girdėti, kaip sūnus atsisakydavo išgėręs vežti draugus, – nenorėjo atsisveikinti su viltimi pašnekovė. – Sakydavo: eikite švilpti! Esu išgėręs alaus ir neturiu teisių!“

Atmena S.Muraškovienė ir sūnaus pasipiktinimą žiūrint per televizorių reportažus apie 2007 metų tragediją Skuodo rajono Aleksandrijos miestelyje. Neva girdėdamas apie tai, kad neblaivus Saulius Paulikas užmušė tris iš mokyklos grįžtančius vaikus, jos sūnus replikavo: „Va kaip būna, kai girti lekia be proto!..“

„Tačiau, jeigu Rimas buvo tik su Virmantu Trepkevičiumi, tada galbūt vairavo ir jis pats“, – grąžė rankas S.Muraškovienė.

Apie V.Trepkevičių, gyvenantį kartu su tėvais Babtų bendrabutyje, atsiliepimai prastesni. „Jų butas – baisiausia mūsų namo landynė“, – pusiau pašnibždomis pasakojo Trepkevičių kaimynai. – Ten nuolat geriama ir mušamasi, nors šeima daugiavaikė – net 8 vaikai. Virmantas - vyriausias, jauniausioji, ketverių metų sesutė, lanko darželį. Jų motina niekada nedirbo – gyvena su vyru iš vaikų pašalpų. Pats Virmantas, kai išgeria, tampa itin agresyvus.“

Prarado atmintį

Paties Virmanto pirmadienį LŽ korepondentai namie nerado. Tik pagiringą jo motiną ir kažkokį girtą agresyviai nusiteikusį vyriškį. „Čia mano vyras!“ – taip vidury dienos ant sofos besivoliojančią žmogystą pristatė Violeta Trepkevičienė.

Moteris pasakojo, kad sūnus iš Vilkaviškio grįžo tik sekmadienio vakarą. Neva labai išgyveno dėl to, kas įvyko – net verkė. „Kas jam dabar bus?!“ – nuolat klausinėjo V.Trepkevičienė.

Pasak pašnekovės, Virmantas prasitarė, kad jie važiavę didesniu nei 100 km/val. greičiu, ir vis teisinosi, kad po smūgio kažkokia nenusakoma jėga liepė šokti iš automobilio ir bėgti į šviesas.

Pats V.Trepkevičius pirmadienį telefonu LŽ pasakojo avarijos aplinkybių neatsimenantis. Ir dėl girtumo, ir dėl patirto šoko. Tuo metu, kai viskas įvyko, jis pasilenkęs rašė SMS žinutę. Dar po akimirkos – jau trenkėsi galva į priekinį automobilio stiklą.

Anot V.Trepkevičiaus, jis nepastebėjęs, kad R.Muraškovas – taip pat girtas.

Kaip LŽ pasakojo Vilkaviškio rajono policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Ingrida Kriščiūnaitė, lemtingos išgertuvės įvyko pas R.Muraškovo tėvą. Jis dirba Kybartuose statybose ir gyvena kambarėlyje, įrengtame virš vietinės degalinės. Ten pat, artimųjų duomenimis, uždarbiauja ir jo sūnus su V.Trepkevičiumi.

Baltijos TV nuotr./Sumaitotas automobilis
Baltijos TV nuotr./Sumaitotas automobilis

Obuolys nuo obels...

Išgertuvėse dalyvavo ir minėtas R.Muraškovo pusbrolis R.Laurinaitis. Pareigūnams jis pasakojo atvykęs į Kybartus su R.Muraškovu. Gerti pradėję dar Kaune, jam savavališkai pasiėmus motinos „Renault Clio“.

Iš pradžių – bare. Tiesa, kai R.Laurinaitis gėrė alų, R.Muraškovas gurkšnojo tik arbatą. Paskui automobilyje – aikštelėje prie IKI prekybos centro. Ir ten neva R.Muraškovas gėręs tik spraitą. Jis ir pasiūlęs važiuoti pas tėvą į Kybartus. R.Laurinaitis sutikęs tik su sąlyga, jeigu vairuos pats R.Muraškovas. Taip ir buvo.

R.Laurinaičio tvirtinimu, negėręs pusbrolis ir pas tėvą. Tiesa, kaip R.Muraškovas vėl sėdo prie „Renault Clio“ vairo, R.Laurinaitis nebematęs – jau buvo „smigęs“. Girti vyrai važiavo į Virbalio degalinę cigarečių, nes Kybartuose po 22 val. jų nebenusipirksi.

Anot buvusios žmonos, niekad neišsiblaivantis R.Muraškovo tėvas girto sūnaus nesustabdė. Sekmadienio vakarą S.Muraškovienė sulaukė vos liežuvį apverčiančio buvusio vyro skambučio. „Jeigu stovi, atsisėsk! Rimas tiek prisidirbo, kad nežinau, kaip dabar išsrėbs!“ – labiau didžiavosi, nei išgyveno R.Muraškovo tėvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius