Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2016 05 26

Kristupas Krivickas papasakojo, kas jam siūlė kyšius

Prodiuseris ir laidų vedėjas Kristupas Krivickas suka į politiką, nes didžiosiose šalies televizijose jam nebeliko vietos. Prieštaringai vertinamas žurnalistas 15min papasakojo apie savo patirtį didžiausiose Lietuvos komercinėse televizijose. Pasak jo, teko susidurti ir su vokuose brukamais pinigais, ir su politikais, kurie vienu telefono skambučiu gali cenzūruoti laidą, ir su spaudimu žurnalistams.
Kristupas Krivickas
Kristupas Krivickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuo tarpu K.Krivicko minėti asmenys teigė, kad tai išsigalvojimas ir noras sukelti skandalą prieš Seimo rinkimus, kuriuose prodiuseris bandys dalyvauti. Maža to, užsimenama, kad pats K.Krivickas reikalavo pinigų iš pašnekovų už patekimą į savo laidas, o laidas tekdavo redaguoti dėl to, jog dažna jų pažeisdavo žurnalistinę etiką.

Kilus Liberalų sąjūdžio skandalui K.Krivickas pareiškė, kad nuo šios partijos Šilalėje kandidatuos į Seimą. Jį ten iškėlė vietinis liberalų skyrius. Tačiau liberalų vadovai greitai atsiribojo nuo K.Krivicko. Tuomet prodiuseris bandė siūlytis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, o kai ši nesusidomėjo, paskelbė, kad su Seimo nariu Nagliu Puteikiu kuria „antikorupcinę koaliciją“.

15min su K.Krivicku kalbėjosi dar prieš jo paskelbimą, kad jis į Seimą bandys patekti su N.Puteikiu.

– Kodėl nusprendėte prabilti?

Tai mano asmeninė patirtis, aplinkybės, su kuriomis pats susidūriau.

– Aš nenoriu pamokslauti ar kalbėti apie bendrus dalykus. Tai mano asmeninė patirtis, aplinkybės, su kuriomis pats susidūriau. Apsisprendžiau apie tai papasakoti būtent jums.

Jūsų portalas šiuo metu yra vienintelis, kuris ryžtasi imtis labai nepatogių ir sunkių temų. Tikiu, kad tai, ką šiandien papasakosiu, nebus padėta į stalčių.

Žiniasklaidoje ėmiau dirbti prieš 20 metų, kai pradėjau kurti publicistines laidas „Pavojinga zona“ ir „Visiškai slaptai“. Taip atsidūriau LNK televizijoje, ten šios laidos sulaukė milžiniško populiarumo.

Mes liesdavome aštrias temas. Pamatęs mūsų dokumentinio filmo „Daktarai – mafijos kelias“ anonsą man yra skambinęs nusikalstamo pasaulio atstovas Mongolas. Buvo siūloma to filmo nerodyti. Maniau, kad taip žurnalistus spausti ar gąsdinti gali tik mafijos atstovai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Mockus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Mockus

Klydau. „MG Baltic“ įsigijus LNK, situacija pasikeitė. Prasidėjo interesų kovos. Viena jų – kova su Vilniaus meru Artūru Zuoku. Tam buvo skiriama daug dėmesio. Į mano rankas pateko operatyvinė kriminalinės policijos pažyma, kurioje buvo nurodoma, kad pilietis Zuokas buvo įspėtas dėl grasinimo nužudyti.

Apie tai padariau laidą. Ginčas vyko tarp A.Zuoko ir moters dėl patalpų Gedimino prospekte. Jis baigėsi pareiškimu policijai.

Pirmą kartą mačiau tokią kanalo vadovų ir savininkų reakciją. Man buvo rašomos žinutės, buvau iškviestas į „MG Baltic“ būstinę. Susitikau su koncerno prezidentu Dariumi Mockumi ir jo pavaduotoju Raimondu Kurlianskiu.

– Kaip vertinote tokį susitikimą?

– Tuo metu šio kvietimo labai nesureikšminau. Atrodė, normalu, kad kanalo savininkai nori pagirti gerą žurnalistą.

Po kurio laiko kilo garsioji „Vikondos“ istorija. Pasikalbėjau su Dalia Budrevičiene, kuri pirmoji viešai prabilo apie vokeliuose mokamus atlyginimus. Anonsas pasirodė televizijoje. Buvau pakviestas ant kilimėlio. LNK generalinis direktorius Paulius Kovas man liepė atsinešti kasetę ir jo akivaizdoje ją išmesti į šiukšlių kibirą.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Paulius Kovas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Paulius Kovas

Paklusau, bet supratau, kad tai yra rimta. Ši istorija tapo vieša, man skambino Audrius Siaurusevičius, kuris tuo metu vedė „Spaudos klubą“. Jis siūlė man eterį ir norėjo, kad papasakočiau tikrąsias aplinkybes.

Viktoras Uspaskichas jau buvo labai įtakingas politikas, jo partija kontroliavo ne vieną ministeriją, o kartu ir ten vykstančius pirkimus ir ES lėšas. Be to, V.Uspaskicho bendrovės buvo didelės reklamos užsakovės.

– Ar klausėte P.Kovo, kodėl turite išmesti juostą?

– Man buvo viskas aišku. Visiems pasakiau tą poziciją, kurią man suformulavo televizija – laidos įrašas nepasirodys dėl techninių problemų. Aš pats paskambinau D.Budrevičienei ir atsiprašiau, kad laida nepasirodys.

Nuo to momento santykiai su LNK kanalu gerokai pašlijo ir galiausiai buvau paprašytas išeiti, nors pagal reitingus mano laida buvo pirmoje vietoje. Iki šiol LNK televizijoje daugiau nepasirodė nė vienas mano projektas.

15min bandė susisiekti su P.Kovu, tačiau nesėkmingai. Šiuo metu P.Kovas neužima jokių su žiniasklaida susijusių pareigų. Jis yra lektorius, derybų konsultantas.

Po LNK pradėjau dirbti su TV3. Tai buvo ir serialai, ir pramoginės, ir publicistinės laidos. Mums teko išgyventi istoriją, kai žurnalistas Virginijus Gaivenis paviešino korupciją TV3 vadovybėje. Atsistatydinti turėjo TV3 programų vadovas Liutauras Elkimavičius ir televizijos generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas. Susirašinėjimas atskleidė, kad TV3 vadovybė iš prodiuserių reikalavo duoklių.

– Jūs buvote vienas iš tų prodiuserių?

Kartu su informacija ant stalo buvo padėtas vokas.

– Aš pats tame niekada nedalyvavau. Tada rimčiau susimąsčiau, kaip veikia televizija ir kodėl nepakanka tiesiog daryti populiarių laidų.

TV3 vadovauti ėmė Laura Blaževičiūtė ir buvo sugalvota laida „Akistata“. Ji atsirado labai įdomiomis aplinkybėmis. Tuo metu ėjo laikraštis „Akistata“, kurį valdė „Balsas.lt leidiniai“. Laidą buvo pasiūlyta filmuoti balsas.lt redakcijoje. Taip ir buvo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Rutkauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Rutkauskas

Vieną dieną mane į susitikimą pasikvietė balsas.lt vadovybė (tuo metu UAB „Balsas.lt leidiniai“ direktorius buvo Mindaugas Rutkauskas, kuris šiuo metu vadovauja „Litexpo“ – red. past.). Jie manęs paprašė laidoje parodyti vieną istoriją. Visų detalių nepamenu, bet kalba sukosi apie milijoninę skolą ir Rusiją. Lietuvoje turėjo vykti kažkokia akcija, turėjo vaikščioti zuikis ir prašyti atiduoti skolas.

Kartu su informacija ant stalo buvo padėtas vokas. Iš karto pasakiau, kad taip niekada nebuvo ir nebus. Liepiau tą voką pasiimti ir pasakiau, kad nufilmuosime tik tuo atveju, jeigu informacija mums pasirodys įdomi.

15min susisiekė su M.Rutkausku, tačiau jis kategoriškai paneigė K.Krivicko žodžius. „Tikrai ne. Manęs tokiame pokalbyje nebuvo. Su K.Krivicku bendravau, darėme bendra laidą „Akistata“, kalbėdavome apie tų laidų turinį, bet jokių kyšių tikrai nebuvo“, – sakė jis.

– Ar nekilo mintis apie tai informuoti pareigūnų?

– Aš nesu valdininkas. Tai yra privati kompanija ir mes kalbame apie vidaus skaidrumo dalykus. Apie šį atvejį informavau TV3 generalinę direktorę. Pasakiau, kad mane mėgino papirkti, ir paklausiau, kaip turėčiau elgtis. Ji man pasakė: „Taip mes tave mėginome.“

Dirbau toliau. Dariau laidas. Atsirado „Nuodėmių dešimtukas“. Nežinau kodėl, bet politikai jos labai nemėgo. Man buvo keista. Galėtų bijoti „Žinių“ ar publicistinių laidų, bet bijojo būtent šitos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

Pamenu, parengėme sekso skandalų Lietuvoje dešimtuką. Trečioji vieta joje atiteko Gintaro Steponavičiaus ir Mildos Bartašiūnaitės istorijai. Manęs paprašė tą istoriją perkelti bent į šeštą.

„Nuodėmių dešimtuko“ labai nemėgo ir Andrius Šedžius. Jis valdė „Šiaulių televiziją“, kuri retransliavo TV3 televiziją. Buvo griežtai nurodyta jo blogai nerodyti.

– Kas tokius nurodymus dalijo?

– Laura. Generalinė direktorė paskambindavo ir pasikviesdavo pakalbėti.

– Kodėl neprieštaravote?

R.Žemaitaitis pakilo iš savo kėdės ir pasakė: „Baikit jūs juokus. Aš išeinu. Jūs galit nebefilmuoti, nes tai vis tiek į eterį nepateks“.

– Nemaniau, kad tai yra kompromisai su sąžine, bet mačiau, kaip politikai per valdomus pinigus daro įtaką televizijoms. Tai buvo akivaizdu.

Dirbdamas TV3 televizijoje ėmiau vesti aktualių pokalbių laidą „Ginčas“. Rinkimų laikotarpiais būdavo reikalaujama atsiųsti laidų dalyvių sąrašą. Buvo nepageidaujamų politikų.

– Pavyzdžiui?

– Pavyzdžiui, Žilvinas Šilgalis. Kategoriškai, jokia forma, niekur. Jis tuo metu kovojo dėl nemokamų krepšinio transliacijų.

Vienoje iš „Ginčo“ laidų kalbėjome apie mažas pensijas. Vienoje pusėje buvo Remigijus Žemaitaitis, Bronius Bradauskas, Algirdas Sysas, kitoje – daugiavaikės motinos, pensininkai, visuomenės veikėjai.

Tuo metu aš dar nežinojau, kad yra perkamas ir parduodamas dramblys. Viena moteris filmavimo metu apsiverkė. Buvo aštri diskusija. R.Žemaitaitis pakilo iš savo kėdės ir pasakė: „Baikit jūs juokus. Aš išeinu. Jūs galit nebefilmuoti, nes tai vis tiek į eterį nepateks.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Mano kolegos dar jį bandė vytis, bet jis išsitraukė telefoną ir pasakė, kad skambina Laurai. Laidą filmuoti mes baigėme. Po jos sulaukėme direktorės skambučio. Buvo liepta atsiųsti laidą peržiūrai ir nurodytos vietos, kurias būtina iškirpti. Taip ir buvo padaryta. Laidos žiūrovai R.Žemaitaičio išėjimo taip ir nepamatė.

Sezono viduryje laidos „Ginčas“ nebeliko. Jau du sezonus su TV3 nebedirbu.

15min susisiekė su R.Žemaitaičiu, kuris sakė net nepažįstantis TV3 direktorės ir jai nėra skambinęs. K.Krivicko žodžius jis siejo su rinkimais. R.Žemaitaitis ir K.Krivickas būtų susirungę toje pačioje rinkimų apygardoje.

„Čia jis kažką maišo. Buvo ta laida. Jos metu Seimo narius vos ne žudyti buvo siūloma. „Baik tu, ką čia „blūdini“, tokius dalykus skatini. Jei taip toliau durniuosi, tai aš einu lauk“, – sakiau.

Išėjau ne tik aš, bet ir kiti Seimo nariai. Jo laidoje buvau tik vieną sykį. Ten dar Algirdas Sysas buvo. Man atrodo, ir Bronius Bradauskas. Visi atsistojome ir išėjome. Niekas niekam net neskambino. Iš kur jis tai ištraukė?“, – stebėjosi parlamentaras.

Pasak jo, nenuostabu, kad laida, kurioje iš salės dėl įžeidinėjimų ir grasinimų išeina trys Seimo nariai, sulaukė televizijos atstovų dėmesio.

„Aš TV3 direktorės net nepažįstu. Kaip aš jai skambinčiau? Dabar tau paskambintų kažkoks Seimo narys ir sakytų: „Nedėk straipsnio!“

Juk tai kvailai atrodytų. Iš karto praneštumėte. Televizijai ar laikraščiui, tai kuo didesnis skandalas, tuo didesnė reklama. Iš to juk ir gyvenat“, – minėjo R.Žemaitaitis.

Jis K.Krivicko kaltinimus siejo su Seimo rinkimais: „Turim bendrą pažįstamą. Jie atvažiavę į Šilalę rezgė planą, kaip sukelti skandalą, kad aš greitai reaguočiau, siųsčiau paneigimus. Taip norima mane įvelti į rinkiminę kovą, kad juos reklamuočiau. Man apie tai pasakojo patys vietiniai sąjūdiečiai.

Tokių dalykų negali būti. Tai iš fantastikos srities. Matyt, tikėjosi, kad aš labai reaguosiu, bet aš nekreipiau dėmesio.“

R.Žemaitaitis tikino, kad ne K.Krivickui reikėtų kalbėti apie korupciją. „Aš pats esu girdėjęs, kad jį „išbirbino“ iš LNK už tai, kad jis savo laiku imdavo pinigus už laidas. Nori patekti į laidą, reikia susimokėti“, – sakė politikas.

– Laidą vedate ne jūs vienas. Joje dalyvauja daug žmonių. Yra visa kūrybinė grupė. Kaip tai paaiškindavote jiems?

– Per susirinkimus spręsdavome du dalykus – arba visi turime išeiti, arba padaryti, kaip mums sakoma. Visi pykdavo ir putodavo, išsikalbėdavome, apie tai žinojo visi iki pat laidų montuotojų.

Nusprendžiau netylėti ir apie tai informuoti MTG centrinį biurą Londone. Ten yra net Korporatyvinės atsakomybės skyrius, veikia „Whispers“ programa. Žinojau, kad nebūsiu pirmas, kuris ten parašys iš Lietuvos, bet visi tai padarę buvo atleisti. Kita vertus, aš nesu etatinis televizijos darbuotojas ir manęs atleisti negalės.

Alfredo Pliadžio nuotr./Laura Blaževičiūtė
Alfredo Pliadžio nuotr./Laura Blaževičiūtė

Parašiau ir laukiau. Po kurio laiko sulaukiau L.Blaževičiūtės žinutės: „Neblogai parašei, tik anglų kalbą reikia patobulinti.“

15min susisiekė su L.Blaževičiūte, kuri teigė, kad K.Krivicko istorijos laužtos iš piršto: „Tai absoliuti nesąmonė. Net neturėčiau tokių dalykų komentuoti. Jeigu jam siūlė kyšį, tai jis turėjo kreiptis į teisėsaugą. Prodiuseriai yra nepriklausomi ir tai jų atsakomybės klausimas.“

Paklausta, ar jai yra kada nors skambinęs R.Žemaitaitis, ji tai taip pat paneigė, tačiau pridūrė, kad laidos iš tiesų peržiūrimos prieš jas transliuojant: „Aš nežinau tos laidos, bet galioja toks principas – jeigu laidoje dalyvavę žmonės turi abejonių, kad gali būti iškraipytas kontekstas arba pažeista žurnalistinė etika, gali būti, kad jie kreipėsi ir tokiu atveju mes prašome prodiuserių arba žurnalistų, kad jie užtikrintų etikos standartų laikymąsi. Tai yra pagrindinis dalykas ir tokių situacijų kiekvieną dieną būna ne po vieną.

Mes kaip žiniasklaidos priemonės nešame atsakomybę už tai, ką mes rodome. Yra ir institucijos, į kurias žmonės po to kreipiasi. Tai absoliučiai normali praktika ir tai vyksta kiekvieną dieną. Tuo labiau, kad beveik su kiekviena K.Krivicko laida turėjome problemų. Jam reikėdavo nuolatos priminti, kas yra etika.

Jis sugalvojo dalyvauti rinkimuose ir pradeda intrigas bei manipuliacijas. Mes šiuo metu neturime jokių santykių ir kai nebeliko jo laidos, tai kanale nebeliko ir etikos problemų.“

– Nebijote, kad po šio interviu ir LNK, ir TV3 durys jums užsidarys visam laikui?

– Keliai seniai uždaryti. Dabar laukiame ketvirto vaiko, sūnaus. Dėl jų ateities aš tai ir darau. Turiu rankas, kojas, galvą. Moku daryti viską ir galiu dirbti fizinius darbus. Man tai nėra problema.

Visomis išgalėmis turiu rūpintis šeima. Nesinori galvoti, kad teks išvažiuoti iš Lietuvos, bet tokios galimybės neatmetu.

Tikiu, kad mes nenusiritome dar tiek, kad išmestas nepatogus žurnalistas negalėtų susirasti darbo kitoje sferoje. Galiu dirbti gamykloje. Visomis išgalėmis turiu rūpintis šeima. Nesinori galvoti, kad teks išvažiuoti iš Lietuvos, bet tokios galimybės neatmetu.

Norėčiau paklausti Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovo, ar jis girdėdamas tokius dalykus nežada padaryti viešo pareiškimo. Kitaip mus po vieną visus sutraiškys.

– Kur dirbate šiuo metu?

– Turiu šeimą, vaikų, man reikia užsidirbti algą pragyvenimui. „Lietuvos ryto“ televizijai pasiūliau projektą „Nusikaltimas ir bausmė“. Jis iš karto buvo priimtas, bet ši televizija perpus mažesnė nei TV3 ir jos biudžetas tikrai nedidelis. Galiu pasakyti, kad ši laida buvo kuriama už tiek pinigų, kiek pas mane anksčiau uždirbdavo keli žurnalistai.

Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Borisovas
Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Borisovas

Neturėjau kitos išeities ir man tai tiko, nes projektas tikrai buvo labai geras. Jo pagrindu netrukus pasirodys knyga „Lietuvos politikai ir mafija“, kuri jau yra sumaketuota ir pasirodys birželio pradžioje.

Šioje televizijoje jokio spaudimo nejaučiau.

– Ar jūs kada nors esate paėmęs kyšį?

– Ne, niekada. Pamenu, man dar dirbant LNK vyko Rolando Pakso apkalta. Buvau neseniai vedęs. Po vieno interviu Jurijus Borisovas man padavė voką ir pasakė, kad tai vestuvinė dovana. Liepiau jį pasiimti ir dingti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius