Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 24

Krizė verčia parduoti kraują

Šalies kraujo centruose padaugėjo žmonių, pageidaujančių tapti donorais už pinigus. Nors 40 litų vadinamoji kompensacija už sugaištą laiką – menka paspirtis, netekusieji darbo ir nuolatinių pajamų griebiasi jos tarsi skęstantis šiaudo.
Medikai sulaukia vis daugiau žmonių, norinčių gauti kompensaciją už savo kraują.
Medikai sulaukia vis daugiau žmonių, norinčių gauti kompensaciją už savo kraują. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Kraujas Donorystė

Pasak viešosios įstaigos Nacionalinio kraujo centro atstovės Jūratės Vaidelienės, centro darbuotojai pastaruoju metu sulaukia vis daugiau žmonių, norinčių gauti kompensaciją už kraują. Pernai beveik 40 proc. visų šiame centre surinktų kraujo donacijų buvo neatlygintinos, tačiau dabar matyti, kad ekonomikos sunkmetis koreguoja kraujo donorų kontingentą, rašo „Respublika“.

„Ateina žmonių, kurie anksčiau duodavo kraujo už pinigus, bet nustojo lankytis centre, kai buvo sumažintos kompensacijos. Yra ir tokių, kurie anksčiau nebuvo donorais, o dabar tikisi lengvų pinigų“, – aiškino J.Vaidelienė.

Ji neslėpė, kad būta ir konfliktų su lankytojais, kurių kraujas, atlikus tyrimus, pasirodydavo netinkamas, nes asmuo netinkamai maitinasi ar vartoja alkoholį, kitas psichiką veikiančias medžiagas.

Kaip „Respubliką“ informavo Valstybinė ligonių kasa, pernai kompensacijoms kraujo donorams buvo skirta 3,36 mln. litų, iš jų 1,2 mln. litų skirta neatlygintinai kraujo donorystei propaguoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius