-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 27

Krūva spragų parlamentarams suteikiant Seimo viešbutį: STT siūlo korekcijas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), vertinusi gyvenamųjų patalpų Seimo viešbutyje suteikimo Seimo nariams tvarką, nenustatė nuostatų, kurios sudarytų tiesiogines sąlygas kilti korupcijai, tačiau pažymėjo, kad kai kurios iš jų gali būti suvokiamos ir taikomos nevienareikšmiškai.
Seimo viešbutis
Seimo viešbutis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal galiojančią tvarką, kiekvienas to pageidaujantis parlamentaras, pritarus Seimo kancleriui, gali gauti vieną iš privilegijų – gyvenamąją patalpą Seimo viešbutyje gyventi kartu su šeimos nariais. Tokia patalpa pirmumo tvarka suteikiama tautos atstovams, kurie neturi gyvenamosios patalpos Vilniuje ir ne toliau kaip 25 km nuo sostinės.

Pirmumo teisę turintiems parlamentarams gyvenimo Seimo viešbutyje išlaidos (už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas) kompensuojamos Seimo valdybos nustatyta tvarka.

Savo ruožtu kiti Seimo nariai gyvenimo Seimo viešbutyje išlaidas apmoka patys.

Pagal tokią tvarką, anot STT, Seimo viešbutyje gali apsigyventi ir tie parlamentarai, kurie kartu su šeimos nariais turi bendrosios jungtinės ar bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomas gyvenamąsias patalpas Vilniuje ar ne toliau kaip 25 km nuo sostinės.

Nevienodos sąlygos

Tad esą kyla klausimas, koks Seimo nariui skiriamos gyvenamosios patalpos tikslas: ar patalpa suteikiama jos nuosavybės teise neturintiems ir toli gyvenantiems Seimo nariams ir jų šeimos nariams, ar visiems parlamentarams, norintiems naudotis gyvenamosiomis patalpomis Seimo viešbutyje, nors ir Seimo narys ar jo šeimos nariai turi nuosavybės teise gyvenamąsias patalpas.

„Siūlome apsvarstyti galimybę efektyviai naudoti valstybės valdomą turtą ir pakeisti gyvenamųjų patalpų suteikimo Seimo nariams sąlygas, nesuteikiant Seimo nariams gyvenamųjų patalpų Seimo viešbutyje, kurie kartu su šeimos nariais turi nuosavybės teise Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje ir ne toliau kaip 25 km nuo Vilniaus miesto savivaldybės administracinės ribos gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį turtą“, – nurodo STT.

Tarnyba taip pat siūlo apsvarstyti galimybę parlamentarams suvienodinti sąlygas – arba visus įpareigoti mokėti gyvenimo Seimo viešbutyje išlaidas, arba visus nuo jų atleisti.

Seimo viešbutis, adresu Gedimino pr. 60, STT žiniomis, turi 72 skirtingo ploto gyvenamąsias patalpas ir šalia jo esantį žemės sklypą, naudojamą automobiliams statyti. Tačiau, anot tarnybos, nėra aišku, kaip ir kokia tvarka yra sprendžiamas klausimas dėl gyvenamosios patalpos suteikimo parlamentarui Seimo viešbutyje tuo atveju, kai norinčių jame gyventi yra daugiau nei vietų.

Aikštele gali naudotis buvę Seimo nariai

„Taip pat neaišku, pagal kokius kriterijus Seimo nariams skirstomos Seimo viešbučio gyvenamosios patalpos, kurių plotai yra skirtingo dydžio“, – akcentuoja STT.

Tarnybos teigimu, nėra ir automobilių stovėjimo aikštelės naudojimo tvarkos: „Todėl galima situacija, kai nutrūkus Seimo nario įgaliojimams buvęs Seimo narys toliau neatlygintinai gali naudotis Vilniaus miesto centre Seimo viešbučio teritorijoje esančia automobilių stovėjimo aikštele, o naujai išrinktų ir Seimo viešbutyje gyvenančių Seimo narių automobilių stovėjimą netoli Seimo apmoka iš valstybės biudžeto lėšų, nors jiems vieta Seimo viešbučio teritorijoje esančioje automobilio stovėjimo aikštelėje priklauso.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Specialųjų tyrimų tarnyba

STT siūlo nustatyti Seimo viešbučio automobilių stovėjimo aikštelės naudojimosi tvarką, apsvarstyti, kokia tvarka parlamentarui suteikiama gyvenamoji patalpa Seimo viešbutyje, kai norinčių jame apsigyventi yra daugiau nei vietų, nustatyti kriterijus, pagal kuriuos būtų skirstomos skirtingo dydžio Seimo viešbučio gyvenamosios patalpos.

Taip pat tarnyba siūlo Seimo interneto svetainėje viešinti informaciją apie tautos atstovus, kuriems Seimo viešbutyje suteikti butai, nustatyti patalpų naudojimo kontrolės mechanizmą.

Išsikraustyti per 30 dienų

Nutrūkus parlamentaro įgaliojimams, jis ir su juo gyvenantys šeimos nariai per 30 dienų privalo išsikelti iš užimamų patalpų ir visiškai atsiskaityti už gyvenimą Seimo viešbutyje. STT teigia mananti, kad šis terminas yra per ilgas.

„Seimo nariai jau žymiai anksčiau sužino, kad yra neišrinkti, tačiau jų įgaliojimai nutrūksta tik naujai išrinktiems Seimo nariams prisiekus. Siūlome nustatyti trumpesnį išsikeldinimo iš Seimo viešbučio gyvenamųjų patalpų terminą pasibaigus Seimo nario įgaliojimams“, – ragina tarnyba.

Antikorupcinį gyvenamųjų patalpų Seimo viešbutyje suteikimo Seimo nariams tvarkos vertinimą STT atliko po to, kai paaiškėjo, kad Seimo viešbutyje gyvena parlamentarų atžalos, viešbutį gauna ir tie parlamentarai, kurie Vilniuje turi nekilnojamojo turto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius