-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 14

KT imsis teisėjų pensijų sumažinimo konstitucingumo

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį viešame posėdyje nagrinės, ar Seimas nepažeidė Konstitucijos 2009 metų pabaigoje sumažindamas teisėjams pensijas.
Pensininkai
Pensininkai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Bus nagrinėjama, ar Konstitucijai neprieštarauja teisėjų valstybinių pensijų sumažinimas nenumačius kompensavimo ir šių pensijų bei kitų tam pačiam asmeniui skirtų pensijų maksimalaus dydžio sumažinimas iki 1,3 šalies ūkio vidutinio darbo užmokesčio dydžio.

Tokios išaiškinimo į Konstitucinį Teismą kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas, kuriam kilo abejonių, ar tai, kad asmenims, buvusiems KT teisėjais maksimalią Konstitucijoje nustatytą devynerių metų kadenciją, skiriama mažiausia Teisėjų valstybinių pensijų įstatyme numatyta pensija – tik 10 proc. darbo užmokesčio – atitinka Konstitucijos reikalavimą diferencijuoti teisėjų socialines garantijas pagal tai, kokios teismų sistemos ir kurios grandies teismo teisėjams jos yra nustatomos.

Vilniaus apygardos administracinis teismas teigia, jog pagal Konstituciją asmenys, kuriems teisėjų valstybinė pensija buvo paskirta ir mokama iki 2009 metų, turi teisę reikalauti, kad jiems tokio dydžio išmokos, kokios paskirtos, būtų mokamos ir toliau.

Teisėjams bei kitiems šalis gyventojams pensijas ir įvairias išmokas Seimas sumažino nuo 2010 metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius