-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 02

KT pasiekė du nauji prašymai dėl statybų

Konstituciniame Teisme antradienį priimti pareiškėjų – Marijampolės rajono apylinkės teismo ir Druskininkų miesto apylinkės teismo prašymai ištirti, ar Civilinio kodekso 4.103 straipsnis ir Statybos įstatymo 28 straipsnis ta apimtimi, kuria juose nėra numatyta galimybė teismui, atsižvelgus į teisės pažeidimo pobūdį, jo mastą, atsakomybę lengvinančias bei kitas reikšmingas aplinkybes ir vadovaujantis teisingumo, protingumo kriterijais, nuspręsti, kad įpareigojimas asmeniui statinį nugriauti arba pertvarkyti (dalį statinio nugriauti, perstatyti ar pan.) neturi būti taikomas, nes dėl tam tikrų itin svarbių aplinkybių yra akivaizdžiai neproporcingas padarytam teisės pažeidimui ir dėl to neteisingas, neprieštarauja Konstitucijai.
Teismas
Teismas / Ramūno Danisevičiaus/Scanpix nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Statybos

Pareiškėjų nuomone, ginčijamas teisinis reguliavimas nesuteikia teismui teisės atsižvelgti į teisės pažeidimo pobūdį, jo mastą, atsakomybę lengvinančias bei kitas reikšmingas aplinkybes ir, vadovaujantis teisingumo, protingumo kriterijais, nuspręsti, kad įpareigojimas statinį nugriauti arba pertvarkyti neturi būti taikomas, nes yra akivaizdžiai neproporcingas padarytam teisės pažeidimui ir dėl to neteisingas, teigiama KT pranešime. Taikydamas ginčijamą teisinį reguliavimą teismas priimtų tik formalų, iš anksto žinomą sprendimą, taip pademonstruodamas teisingumo vykdymo regimybę. Todėl pareiškėjai abejoja, ar ginčijamas teisinis reguliavimas neužkerta teismams kelio vykdyti teisingumą ir neprieštarauja Konstitucijos 109 straipsnio 1 daliai (teisingumą vykdo tik teismai), konstituciniams teisingumo, teisinės valstybės principams.

Marijampolės rajono apylinkės teismas nagrinėjo civilinę bylą pagal ieškovo – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos ieškinį atsakovams dėl savavališkai pastatyto sodo namo dalies, esančios sodų bendrijoje „Ramunė“ (Puskelnių kaime, Sasnavos seniūnijoje, Marijampolės savivaldybėje), nugriovimo. Atsakovai, turėdami suderintą techninį projektą, statydami namą nukrypo nuo projekto ir padidino užstatymo plotą 33,25 kv. m. Namas buvo eksploatuojamas nepripažinus statinio tinkamu naudoti. Atsakovai už savavališką statinio statybą pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą buvo nubausti 500 Lt bauda ir buvo pareikalauta, kad jie savo lėšomis nugriautų savavališkai pastatytą sodo namo dalį ir grąžintų namą į pradinę padėtį.

Druskininkų miesto apylinkės teismas nagrinėjo civilinę bylą pagal ieškovų prašymą panaikinti įsakymą nugriauti savavališkai rekonstruojamą viešbučio priestatą Dabintos g. 3, Druskininkuose, ir atsakovo – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos priešieškinį, kuriuo prašoma teismą įpareigoti ieškovus įvykdyti minėtą reikalavimą. Ieškovai pradėjo viešbučio priestato rekonstrukciją neturėdami statybos leidimo, tačiau turėdami parengtą ir Druskininkų savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriuje suderintą projektą. Iškasę žemę, jie iškėlė esamus statinius, sumontavo pamatus ir dalį perdangų, kad šios tarnautų kaip atramos saugiai iškelti požemines komunikacijas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius