Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2010 04 27

KT spręs, ar griežtesnė sankcija už sužalotą giminaitį neprieštarauja Konstitucijai

Konstituciniame Teisme (KT) antradienį priimtas Lietuvos apeliacinio teismo prašymas ištirti, ar pagrindiniam šalies įstatymui neprieštarauja Baudžiamojo kodekso nuostatos, numatančios griežtesnę atsakomybę už artimojo giminaičio ar šeimos nario sunkų sužalojimą ar susargdinimą.
Konfliktas
Konfliktas / A. Ufarto / BFL nuotr.

KT aiškinsis, ar tokia nuostata neprieštarauja Konstitucijos nuostatai, kad įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs, taip pat konstituciniam teisinės valstybės principui.

Į KT kreipėsi Lietuvos apeliacinis teismas. Jo teigimu, asmens sveikata pati savaime yra vertybė, kuri turi būti vertinama, nepaisant šeiminio ar giminystės ryšio.

„Nusikalstama veika – sunkus sužalojimas ar susargdinimas – nėra pavojingesnė vien dėl to, kad nukentėjusysis yra artimasis giminaitis ar šeimos narys, o gyvenimo aplinkybės dažnai nulemia specifinius šeimos narių ar artimųjų giminaičių santykius, kurie konkrečioje situacijoje taikant baudžiamąją atsakomybę yra kur kas svarbesni negu vien formalus bendro gyvenimo ar giminystės ryšys“, – Lietuvos apeliacinio teismo argumentai vardijami KT pranešime.

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą pagal nuteisto asmens ir nukentėjusiosios apeliacinius skundus dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo asmuo pripažintas kaltu ir nuteistas laisvės atėmimu 6 metams už tai, kad apsvaigęs nuo alkoholio mušė savo sugyventinę ir sunkiai sutrikdė jos sveikatą.

Pareiškėjo nuomone, ginčijamu teisiniu reguliavimu, pagal kurį už artimojo giminaičio ar šeimos nario sunkų sužalojimą ar susargdinimą yra nustatyta griežtesnė baudžiamoji atsakomybė, teismui yra apribojama galimybė tinkamai įvertinti nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes bei paskirti teisingą bausmę.

Pagal ginčijamą teisinį reguliavimą tokie pat teisiniai faktai – sunkus sveikatos sutrikdymas – skirtingai vertinami ne dėl nusikalstamą veiką kvalifikuojančių požymių, o tik dėl to, kad kaltininką ir nukentėjusįjį sieja šeiminis ar giminystės ryšys.

Priėmus šį prašymą KT nagrinėjimo laukia 74 prašymai, iš kurių 2 – dėl Baudžiamajame kodekse įtvirtinto teisinio reguliavimo, pagal kurį už nusikaltimą, padarytą prieš artimąjį giminaitį ar šeimos narį, nustatyta griežtesnė atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius