Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 29

Kubilius: koalicijos išplėtimo klausimo nesvarstome (atnaujinta 14.35 val.)

Premjeras Andrius Kubilius skeptiškai vertina Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderio Seimo pirmininko Arūno Valinsko pareiškimus, kad ketinama svarstyti galimybę išplėsti valdančiąją koaliciją.
Andrius Kubilius
A.Valinskas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Koalicija

„Eikit sau, o kur jie (TPP – BNS) save dės? – į A.Valinsko pareiškimą reagavo premjeras. – Aš tik galiu pasakyti, kad to nesvarstėme, ir nematau priežasčių, kodėl tai reikia svarstyti. Antras dalykas, manau, kad tokius dalykus koalicijos partneriai visų pirma turi susitarti tarpusavyje, jeigu jau mano, kad tai reikalinga, o ne su atskiromis iniciatyvomis vaikščioti."

Premjeras įsitikinęs, kad stabilumo išplėsta koalicija nepridėtų.

„Visos politinės teorijos sako labai paprastai: perteklinės koalicijos yra mažiausiai stabilios, tai noras padaryti ją dar didesnę – iš tikrųjų nematau, kad to reikėtų“, – sakė ministras pirmininkas ir pridūrė, kad „koalicija yra labai įdomiai veikianti, bet duodanti rezultatus“.

Opozicinių Socialdemokratų ir Darbo partijų frakcijų atstovai penktadienį susitikę su Seimo A.Valinsku sako diskutavę galimybę plėsti valdančiąją koaliciją.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė BNS sakė, kad A.Valinskas artimiausiu metu ketina kelti koalicijos plėtros galimybės klausimą valdančiojoje koalicijoje, o tokį siūlymą teikia esą siekdamas parlamentinio darbo darnos.

Susitikimas penktadienį su opozicijos atstovais vyko A.Valinsko iniciatyva. Opozicijos atstovai į klausimą, ar dėl valdančiosios koalicijos plėtimo tartasi su kitais valdančiaisiais, sako išgirdę neigiamą atsakymą.

„Buvo pratęstas pokalbis, nes ne vieną kartą esame kalbėję su Seimo pirmininku dėl valdančiosios koalicijos praplėtimo, ši idėja anksčiau buvo išsakyta Seimo pirmininko. Šiandien tiesiog grįžome prie šito klausimo, jis norėjo išgirsti mūsų nuomonę, mes pasakėme, kad šitą pasiūlymą apsvarstysime frakcijose“, – po susitikimo sakė socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius.

„Aišku, klausėme, ar apie tai buvo pokalbis su konservatorių partijos vadovais, atsakymas buvo, kad tokių pokalbių dar nebuvo, bet tikimės, kad artimiausiu metu jis įvyks ir po Europos Parlamento rinkimų grįšime prie šio klausimo svarstymo“, – tęsė A.Butkevičius.

Buvo pratęstas pokalbis, nes ne vieną kartą esame kalbėję su Seimo pirmininku dėl valdančiosios koalicijos praplėtimo, ši idėja anksčiau buvo išsakyta Seimo pirmininko.

Opozicijos atstovai tvirtino neišgirdę konkrečių siūlymų, kokiomis sąlygomis būtų plečiama koalicija.

„Dėl valdančiosios koalicijos praplėtimo kol kas apie sąlygas nekalbėjome, paprašėme, kad būtų sukonkretintas pasiūlymas, ar tik Seime būtų praplėsta valdančioji koalicija, ar būtų deleguoti papildomų frakcijų, kurios įsitrauks į praplėstą koaliciją, žmonės ir į Vyriausybę. Konkretumo nebuvo ir tikimės, kad per kitą susitikimą bus atsakyta į užduotus klausimus“, – sakė A.Butkevičius.

A.Valinskas jau kovą vienoje televizijos laidoje pareiškė, jog valstybėje būtų didesnis stabilumas, jeigu dabartinė valdančioji koalicija būtų sustiprinta, ją išplečiant. Vėliau jo iniciatyva buvo surengti keli susitikimai su opozicijos frakcijų atstovais.

Pirmieji A.Valinsko pokalbiai su opozicinių partijos vadovais sutapo su laiku, kai jos turėjo apsispręsti dėl „tvarkiečių“ inicijuoto nepasitikėjimo Seimo pirmininku. „Tvarkiečiai“ priekaištavo parlamento vadovui dėl prastos Seimo darbo kokybės ir nekorektiško elgesio.

„Darbiečiai“ ir dauguma socialdemokratų tuomet nutarė nepasitikėjimo nepalaikyti.

Po Seimo rinkimų praėjusių metų rudenį valdančiąją koaliciją suformavo keturios partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga. Mažumoje – opozicinėmis pasiskelbusios Socialdemokratų partijos, Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos bei Mišri Seimo narių grupė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius