-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 02

Kultūrininkai vėl primins savivaldybei, kad Žaliojo tilto skulptūros griūva

Kultūros paveldo sergėtojai artimiausiu metu ketina kreiptis į Vilniaus savivaldybę, kad ši labiau rūpintųsi prastos būklės Žaliojo tilto skulptūromis su sovietine simbolika.
Žaliojo tilto skulptūros
Žaliojo tilto skulptūros / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šiuo metu nuo tilto Vilniaus centre vėl dingusi lentelė, nurodanti, kad jis su skulptūromis yra saugomas paveldo objektas.

„Dabar lentelės vėl nėra. Tai reiškia, kad vėl rašysime dėl to. Taip pat ir dėl būklės, nes ji yra labai prasta. Rašysime nurodymą, kad skulptūras būtina tvarkyti“, – BNS sakė Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vladimiras Grabusovas.

Jis tiksliai nenurodė, kada siųs nurodymus miesto valdžiai, bet tikino šio klausimo „neatidėliosiąs“.

V.Grabusovo teigimu, pakabinti tilto ir skulptūrų statusą nurodančią lentelę bei rūpintis šiuo saugomu objektu savivaldybė privalo.

„Visas kompleksas – tiltas su skulptūromis – yra saugomas. Šitas klausimas kliūva visą laiką, bet, matyt, viskas atsiremia į pinigus. Ir visuomenės tokia nuomonė, kad tai yra nevisai reikalingas dalykas. Šiaip už kultūros vertybes atsako kultūros ministras, bet yra valdytojai ir yra naudotojai, ir praktiškai pagal įstatymą atsakomybė tenka savivaldybei, ji privalo rūpintis“, – sakė jis.

KPD Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas taip pat aiškino, kad tai, jog Žaliasis tiltas su skulptūromis yra paskelbtas saugomu objektu viešam pažinimui ir naudojimui, nėra jo vadovaujamos įstaigos atsakomybė, nes sprendimus skirti objektams tokią apsaugą priima vertinimo komisijos.

Pastarąjį kartą komplekso statusą apibūdinančią lentelė savivaldybei teko iš naujo kabinti praėjusį rudenį, tačiau naujoji neiškabėjo nė metų.

Vienoje sostinės Žaliojo tilto skulptūroje aiškiai matomas kūjis su pjautuvu – šie simboliai vaizduojami karių laikomos vėliavos smaigalyje.Sovietinės Žaliojo tilto skulptūros kelia visuomenėje daug diskusijų ne tik dėl ideologijos, kurią atspindi, bet ir dėl akivaizdžiai demonstruojamų sovietinių simbolių, kuriuos Lietuvoje draudžiama platinti bei naudoti renginiuose.

Vienoje sostinės Žaliojo tilto skulptūroje aiškiai matomas kūjis su pjautuvu – šie simboliai vaizduojami karių laikomos vėliavos smaigalyje.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse teigiama, kad nacistinių ar sovietinių simbolių platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitoks demonstravimas užtraukia 500–1000 litų baudą, o daiktas, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskuojamas.

Tačiau minėta atsakomybė negresia, kai simboliai naudojami visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, taip pat meno tikslais.

Dabartinio Žaliojo tilto projektą parengė tuometinio Leningrado projektavimo institutas „Projektstalkonstrukcija“, tiltą pastatė rusų kariuomenės inžinerinis dalinys. 1952 metais tiltas papuoštas keturiomis kareivio, darbininkų, valstiečių ir studentų skulptūromis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius