-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 16

Kultūros ministras A.Gelūnas užmiršo deklaraciją

Naujasis kultūros ministras iki šiol nėra pateikęs VTEK privačių interesų deklaracijos, nors tai padaryti turėjo per mėnesį, kai gavo vadovo portfelį. Laikytis Konstitucijos ir įstatymų A.Gelūnas iškilmingai prisiekė per Seimo posėdį liepos 2-ąją.
Kultūros ministras A.Gelūnas
Kultūros ministras A.Gelūnas / Aliaus Koroliovo nuotr.

Jau šiandien etikos sargai greičiausiai išsiųs ministrui raginimą deklaruoti privačius interesus, rašo „Lietuvos žinios“.

Net ir gavęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raginimą A.Gelūnas artimiausiomis dienomis negalės to padaryti, nes dar sekmadienį su Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovais parlamentarais Arūnu Valinsku ir Dainiumi Budriu išvyko į Azerbaidžaną.

Pildyti deklaracijų neskuba ir ministro bendražygiai – viceministrai Deividas Staponkus ir Nijolė Laužikienė. Jie pradėjo dirbti liepos 9-ąją. Tiesa, VTEK tinklalapyje yra dvejų metų senumo N.Laužikienės, tuomet Klaipėdos savivaldybėje ėjusios departamento direktoriaus pareigas, deklaracija. Tapusi viceministre politikė privalėjo pildyti naują deklaraciją ir pranešti apie pasikeitusį darbdavį bei kitus dalykus.

Itin lakoniška buvo ankstesnio Kultūros ministerijos vadovo Remigijaus Vilkaičio deklaracija. Joje ministras tenurodė savo žmonos darbovietę ir pareigas.

Kaip sakė VTEK Deklaracijų tvarkymo, personalo ir ūkio skyriaus vadovas Aleksandras Zinovičius, į valstybės tarnybą iš kitų sričių ateinantys žmonės ne visada suvokia, kad tampa viešais asmenimis, todėl jų privatūs interesai turi būti žinomi visuomenei. „Tai leidžia sekti, kad nebūtų pažeidžiamas viešasis interesas. Tam ir yra įstatymas bei prevencinė priemonė – deklaravimas“, – aiškino A.Zinovičius.

Skyriaus vedėjo teigimu, laiku nepateikusiesiems deklaracijos VTEK, kaip ir Mokesčių inspekcija, pirmiausia siunčia raginimą kuo greičiau atlikti numatytą prievolę. Paprastai tokia priemonė būna veiksminga. Dažniausia pasiteisinimo priežastis – užmaršumas.

„Manau, taip bus ir šiuo atveju. Neseniai paskirtas ministras greičiausiai turėjo daug neatidėliotinų ir svarbių darbų. Vis dėlto privačių interesų deklaravimas – taip pat pirmaeilis dalykas“, – įsitikinęs A.Zinovičius. Piktybiški pažeidėjai, nors jų nėra daug, gali būti baudžiami surašant administracinio teisės pažeidimo protokolą, o šis vėliau patenka į teismą.

Pasak A.Zinovičiaus, piliečiai greitai pastebi vėluojant vieno ar kito valstybės tarnyboje dirbančio asmens deklaraciją. „Žmonės skambina ir piktinasi, jiems kyla įtarimų, kad asmuo nori ką nors nuslėpti“, – kalbėjo VTEK atstovas. Jo nuomone, piliečių noras operatyviai matyti svarbius sprendimus priimančių politikų, pareigūnų ar tarnautojų deklaracijas yra logiškas ir pagrįstas. Tuo turėtų būti suinteresuotas ir deklaruotojas, nes taip išvengtų įtarinėjimų.

Deklaruoti privačius interesus valstybės tarnyboje dirbančius asmenis įpareigoja Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas. Tai reikia padaryti per vieną mėnesį, kai žmogus išrenkamas, priimamas ar paskiriamas į valstybės tarnybą.

A.Gelūnas kultūros ministru buvo paskirtas, kai šį postą paliko R.Vilkaitis. Abi kandidatūras pasiūlė TPP. A.Gelūnas yra baigęs Vytauto Didžiojo universitetą, turi filosofijos daktaro laipsnį. 1995–1997 metais jis studijavo Tokijo menų universitete, prieš tai Vilniaus dailės akademijoje įgijo dailininko grafiko diplomą. Ne vienus metus dėstytojavo Vilniaus dailės akademijoje, nuo 2004–ųjų iki tol, kol buvo paskirtas ministru, dirbo studijų prorektoriumi. A.Gelūnas yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius