-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 02

Kultūros ministras Šarūnas Birutis: Dainų šventės turi vykti sutvarkytuose stadionuose

Pasibaigus Kultūros ministerijoje pirmajam Dainų švenčių komisijos posėdžiui, kultūros ministras Šarūnas Birutis, sako, kad didžiausias rūpestis Dainų švenčių organizatoriams ne tik lėšų trūkumas pasirengimui, bet ir šventei reikalingos erdvės.
Šventės akimirkos
Šventės akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dainų švenčių komisijos pirmininkas Š. Birutis teigia, kad valstybei būtina pasirūpinti, kad viena gražiausių, tautinį identitetą atspindinčių ir Lietuvą pasaulyje garsinančių švenčių vyktų sutvarkytuose stadionuose ir kitose erdvėse, kurios nekeltų pavojaus tiek dalyvių, tiek svečių sveikatai.

„Deja, kol kas situacija yra tokia, kad 2014 m. Dainų šventė vyks tokiomis sąlygomis, kokias turime šiandien ir kiek pavyks su visomis atsakingomis už miesto erdves institucijomis sutarti dėl erdvių sutvarkymo. Visi matome, kokia yra Žalgirio stadiono ir Kalnų parko būklė – viskas griūva,  trūksta lėšų generalinėms repeticijoms, kurios numatytos jau šiemet.

Lietuvos dainų šventė – tai svarbiausias Lietuvos kultūros įvykis, jungiantis visas kartas, visas tautas ir visus žmones, stiprinantis šalies tapatybę ir garsinantis jos vardą pasaulio mastu.

Todėl šiandien pradėjome kalbėti apie planus, kurie unikaliai Pasaulyje šventei tolimesnėje ateityje suteiktų atitinkamas erdves ir užtikrintų šventės dalyviams bei svečiams sklandų dalyvavimą šventėje“, – sako ministras.

Ministras akcentavo, kad  2014–2020 metų Europos sąjungos finansinė parama kultūrai galėtų būti Dainų šventės infrastruktūros kūrimo finansiniu šaltiniu. Šventės organizatoriai sako jau pradėję galvoti apie dainų švenčių erdvių infrastruktūros planus ir galimybėmis panaudoti ES paramą.

„Šiandien matome, kad trūksta vietų automobilių parkavimui, dalyvių maitinimui ir kitoms būtinoms reikmėms, kad šventė vyktų sklandžiai ir dalyviai bei svečiai nebūtų išblaškyti po visą miestą“,  – pabrėžia Lietuvių liaudies kultūros centro vadovas Saulius Liausa.

Komisijos posėdyje taip pat kalbėta apie tai, jog iš užsienio atvykę lietuviai su šeimomis norėtų pamatyti daugiau Lietuvos ir teiraujasi apie turizmo galimybes iki šventės ir po jos.

„Pasaulio lietuviai nori pamatyti pasikeitusią Lietuvą, nori sugrįžti į namus ir apsidairyti, pasidžiaugti, tad jau dabar turime pagalvoti ir apie atvykusių svečių deramą priėmimą ir ką galėtume jiems pasiūlyti, todėl artimiausiu metu jau kreipsimės į už turizmą Lietuvoje atsakingas institucijas“, – sako S. Liausa.  

Lietuvos dainų šventė – tai svarbiausias Lietuvos kultūros įvykis, jungiantis visas kartas, visas tautas ir visus žmones, stiprinantis šalies tapatybę ir garsinantis jos vardą pasaulio mastu.

LRT.lt primena, kad 2003 m. lapkričio 7 d. UNESCO pripažino Estijos, Latvijos ir Lietuvos dainų ir šokių švenčių tradiciją ir simboliką Žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru.

2014 m. vyksiančios Lietuvos dainų šventės tema – „Čia – mano namai“. Liepos 2–6 d. Vilniuje dainas, šokius, pučiamųjų instrumentų orkestrų, kanklių muzikos, teatro programas, amatus pristatys per 37 tūkst. dalyvių iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Simbolinė įžanga į Dainų šventę – birželio 28 d. Kaune vyksiantis renginys, skirtas šventės 90-mečiui paminėti.  Nuo 2011 m. prasidėjusius darbus šiemet vainikuos 4 regioninės šventės – Kaune rinksis moksleivių chorai, Zarasuose – suaugusiųjų chorai, Marijampolėje – šokių kolektyvai, Švenčionyse – dainų ir šokių ansambliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius