Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 18

Kultūros vertybių registras šiemet pasipildė 144 naujais objektais

Kultūros vertybių registras 2008-aisiais metais papildytas 144 vertingais objektais, teisinė apsauga panaikinta 15 objektams. Dar 213 registre esančių objektų duomenys buvo patikslinti.

Šiemet į registrą įrašyti įvairūs kapinynai, pilkapynai, diskusijų visuomenėje sukėlę Vilniaus žydų Šnipiškių kapai Rinktinės gatvėje, Pakruojo malūnas - lentpjūvė, Valkininkų ir Turmanto geležinkelio stočių statiniai, Čekiškės klebonijos pastatai, Švenčionių rajono Alkos kaimo etnoarchitektūrinė sodyba, Vilkyškių sodyba Pagėgių savivaldybėje, pastatas Klaipėdos Naujojo Uosto gatvėje ir kiti objektai, pranešė Kultūros paveldo departamentas.

Dėl dviejų pastarųjų objektų - Vilkyškių sodybos ir pastato uostamiestyje – įrašymo į Kultūros vertybių registrą vyksta teismai, kadangi šių objektų savininkai suabejojo, ar jiems būtina teisinė apsauga.

„Savininkai kreipėsi į teismą, prašydami atšaukti vertinimo tarybos sprendimą - jis užginčijamas tik teisme“, – BNS ketvirtadienį sakė departamento atstovė Rita Mosiejienė.

Kultūros vertybių registras papildytas dar vienu, pasak R.Mosiejienės, išskirtiniu objektu – Panerių žudynių vieta ir kapais sostinės Titnago gatvėje. Kol kas iki galo nežinoma, kas atgulė šioje vasarą išaiškintoje kapavietėje. Paneriuose yra kita į registrą įtraukta žudynių vieta, kur palaidoti žydų tautybės žmonės, tačiau pastaroji kapavietė, pasak R.Mosiejienės, atsirado vėliau nei kapai Titnago gatvėje.

„Tarp vietinių gyventojų buvo žinoma, kad 1944 metais čia buvo sušaudyti žmonės ir dideli palaidojimai – faktiškai keli šimtai žmonių sušaudyta ir užkasta miške. Didelis klaustukas, ar ten sušaudyti žydai, gali būti, kad ne visi žydai. Iki šiol ši vieta oficialiai nebuvo žinoma. Ją vasarą išaiškino, kai Genocido ir rezistencijos tyrimo centro iniciatyva buvo ieškoma partizanų palaidojimų. Ieškodami jie rado tris didelius griovius, pilnus sušaudytų žmonių. Grioviai perkasti, matyt, vadinamųjų „juodųjų“ archeologų“, – pasakojo departamento darbuotoja.

Vertingąja Vilniaus miesto su priemiesčiais savybe paskelbtos 17 - 18 amžių pramoninės degimo krosnies liekanos, esančios Maskvos kultūros ir informacijos centro „Maskvos namai“ statybos vietoje A.Juozapavičiaus ir Rinktinės gatvių sankirtoje.

Teisinė apsauga panaikinta kultūrinę vertę dėl įvairių priežasčių praradusiems objektams. Tarp jų yra sunykusių objektų, taip pat keletas namų Kaune, kurie į registrą sovietiniais metais pateko esą tik dėl to, kad juose gyveno ar lankėsi komunistų partijai nusipelnę veikėjai. Departamento vertinimo taryba nustatė, kad architektūriniu požiūriu šie pastatai nėra reikšmingi, tad teisinę apsaugą jiems panaikino.

„Šie namai įrašyti į registrą dėl ideologinių dalykų – jie turėjo istorinį pobūdį. Pavyzdžiui, mūsų „šlovingų“ revoliucionierių kaip Juozo Greifenbergerio ir Karolio Požėlos veiklos pėdsakų turintys objektai“, – pasakojo departamento atstovė.

Be į registrą įtrauktų objektų ar tų, kuriems teisinė apsauga panaikinta, kai kurių objektų vertybinės savybės buvo patikslintos. Tarp jų – Klaipėdos pilies kompleksas, Lentvario dvaro sodybą ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius