Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 14 /12:17

Kuo pakeisti atleidžiamą Romą Valentukevičių, Seimo pirmininkas dar nerado

Seimas antradienį beveik vienbalsiai nutarė atleisti Romą Valentukevičių iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko pareigų. Atsistatydinti, sulaukęs Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio paraginimo, R.Valentukevičius nutarė pats. Seimo pirmininkas V.Pranckietis pripažino, kad pamainos pasitraukiančiam VTEK vadovui dar nerado.
Romas Valentukevičius
Romas Valentukevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pristatydamas klausimą Seimui V.Pranckietis tikino, kad R.Valentukevičius tikino, kad pasitikėjimą R.Valentukevičius prarado pradėjęs elgtis taip lyg jis vienas būtų visa komisija.

„Galiu pasidžiaugti, kad asmuo, užimantis tokias svarbias pareigas, galų gale suprato, kad nereikia kurti dar atskirto gaisro Seime, o pats sutiko pasitraukti“, – pristatydamas galiausiai išprašytą R.Valentukevičiaus atsistatydinimo pareiškimą kalbėjo V.Pranckietis.

Galiu pasidžiaugti, kad asmuo, užimantis tokias svarbias pareigas, galų gale suprato, kad nereikia kurti dar atskirto gaisro Seime, – kalbėjo V.Pranckietis.

Pasak jo, VTEK turėtų vadintis švaros komisija, tačiau pastaruoju metu visiškai prarado pasitikėjimą.

Konservatorė Agnė Bilotaitė tikino, kad pastaruoju metu VTEK buvo tapusi „mundurų išbalinimo“ institucija, vykdančia politinius užsakymus.

„Prie to nemažai prisidėjęs komisijos pirmininkas“, – konstatavo ji.

Tyrimų sumažėjo perpus

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys tikino, kad iki galo taip ir liko neaišku, kiek sprendimų vadovaudamas komisijai R.Valentukevičius priėmė vienasmeniškai.

„Mums nepavyko nustatyti, kiek išvis VTEK gauna skundų, prašymų ir pareiškimų. VTEK neveda tokios statistikos. Seimo nariams pateikiama tik, kiek yra atlikta tyrimų, bet, kiek gauta prašymų, nepateikiama“, – sakė jis.

Tačiau akivaizdu, kad tyrimų prie VTEK vairo stojus R.Valentukevičiui labai sumažėjo. Štai 2012 m. komisija atliko 263 tyrimus, o 2016-aisiais tik 82 tyrimus.

P.Urbšys priminė, kad pats R.Valentukevičius yra sakęs, kad vien šiemet jau asmeniškai atsakė į 200 paklausimų, nors to daryti teisės neturėjo.

Tokiu atveju, pasak Seimo nario, VTEK jau seniai neveikė kaip kolegiali komisija.

2012 m. komisija atliko 263 tyrimus, o 2016-aisiais – 82.

Kai kurie parlamentarai užsiminė, kad pastarojo laikotarpio VTEK sprendimai, pavyzdžiui, susiję su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo Gintaro Kėvišo veikla, galėtų būti peržiūrėti.

Už R.Valentukevičiaus atleidimą Seimas balsavo beveik vienbalsiai.

R.Valentukevičiaus atleisti nenorėjo tik socialdemokratas Artūras Skardžius. Jis tikino, kad R.Valentukevičiaus atleidimo priežastys visai neaiškios, nes G.Kildišienės klausimo VTEK, pasak jo, iš teisų negalėjo svarstyti. Esą parlamentarų elgesį vertina Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Siūlymą trauktis išgirdo ne iškart

R.Valentukevičius iš Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio raginimą trauktis iš pareigų išgirdo dar sausį, tačiau sprendimą atsistatydinti jis priėmė tik praėjusią savaitę.

Trauktis iš pareigų jis nori nuo kovo 20 dienos.

R.Valentukevičiaus atsistatydinti Seimo pirmininkas V.Pranckietis pareikalavo po to, kai šis vienasmeniškai nutarė netirti buvusios Seimo narės kreipimosi dėl jos naudojamo mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamo automobilio.

„Prašau ištirti šią situaciją bei pateikti atitinkamą išaiškinimą dėl privačiųjų interesų deklaravimo (t.y. ar privalau privačiųjų interesų deklaracijoje nurodyti aplinkybę, kad mano artimas giminaitis įsigyja automobilį iš juridinio asmens – UAB „Agrokoncernas“)“, – G.Kildišienė rašė VTEK.

Tačiau R.Valentukevičius iki šiol aiškina, kad Seimo narė nieko tirti neprašė. Pasak jo, šiuo atveju pakako raštu paaiškinti, kad Seimo narė giminaičių sandorių deklaruoti neturėjo.

Tačiau komisija praėjusią savaitę nusprendė kitaip. Išnagrinėjusi G.Kildišienės prašymą ji vienbalsiai priėmė sprendimą, kad nedeklaruodama, jog naudojasi partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomo koncerno automobiliu, G.Kildišienė pažeidė įstatymą.

R.Valentukevičius VTEK vadovu paskirtas 2014 metais, tuometinės parlamento vadovės Loretos Graužinienės siūlymu, pagal parlamentinių frakcijų rekomendacijas.

V.Pranckietis yra sakęs, kad po R.Valentukevičiaus pasitraukimo turėtų būti iš esmės peržiūrėta VTEK sudarymo tvarka, kad komisijos nariai nebūtų skiriami politikų.

Kol kas jokių pasiūlymų, kaip reiktų pertvarkyti VTEK, nėra pateikta.

Šiuo metu VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas. VTEK sudaro penki nariai, skiriami penkerių metų kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius