Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 16

Kuo teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui patinka trumposios reklaminės žinutės?

Turbūt kiekvienam iš mūsų teko skaudžiai nusivilti, kai vietoj labai laukiamos, svarbios trumposios žinutės telefone puikuojasi pranešimas, siūlantis skubėti į drabužių ar kitokį išpardavimą. Kaip mūsų ir Europos Sąjungos teisė reglamentuoja tokius klausimus? Ar šiais atvejais nėra braunamasi į mūsų privačią erdvę?
Juozas Bernatonis, teisingumo ministras
Juozas Bernatonis, teisingumo ministras / BFL nuotr.

„Žinių radijas“ apie tai kalbėjosi su teisingumo ministru Juozu Bernatoniu.

– Ministre, kokias reklamines trumpąsias žinutes gaunate jūs, kaip reaguojate ir kaip bandote su tuo kovoti?

– Dažniausiai tai yra išpardavimų reklama. Tiesa, reikia prisiminti, kad kai žmonės gauna nuolaidų kortelę kokioje parduotuvėje, jie paprastai užpildo anketą, kur pažymi, kad jiems siųstų žinutes. Aš turiu tokią bėdą kai kuriose parduotuvėse. Bet tai irgi svarbu. Galima tai vertinti ir pozityviai: sutaupo laiko, nereikia bėgioti po parduotuves, sužinau, kada atsiranda kokie nors nauji drabužiai, pasiūlymai.

– Ar yra statistika apie pažeidimus, susijusius su  reklama telefonu?

– Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija praeitais metais išnagrinėjo 75 tokius skundus. Skundų, kreipimųsi daugėja – tai iš vienos pusės gerai, kai žmonės žino savo teises ir kur kreiptis, kai pažeidžiant įstatymus naudojasi jų duomenimis. Iš kitos pusės, tokių pažeidimų irgi daugėja, nes tai neblogas būdas reklamuoti.

– Kokie teisės aktai mus gali apsaugoti nuo nepageidaujamos informacijos brukimo telefonu?

– Šiuo metu vyksta Europos duomenų apsaugos reforma. Ten numatytas naujas paketas, reglamentas ir direktyva. Direktyva daugiau reglamentuoja specifinį duomenų panaudojimą konkrečiose siauresnėse srityse, o reglamentas turėtų naujai sureglamentuoti visas asmens duomenų tvarkymo nuostatas. Bet aš nežinau, kada tai bus priimta: Graikijos pirmininkavimo metu dar nebus užbaigta. Tikiuosi, kad Italijos pirmininkavimo metu jau bus Teisingumo tarybos bendra pozicija ir bus galima pradėti derybas su Europos Parlamentu. Jis savo poziciją jau išreiškęs, tačiau toje pozicijoje numatyta bent 1000 pataisų.

– O iš to 1000 pataisų gal galėtumėte paminėti kažką, kas liečia telefono duomenų naudojimą? Kas ten keistųsi iš esmės?

– Tai labai platus dokumentas, Iš esmės keičiasi reglamentavimas ir keičiasi nustatymas. Labai plačiai reglamentuojami duomenų apsaugos dalykai. Pagrindinis klausimas, kodėl nepasiekiame visų valstybių sutarimo – tai tam tikras santykis tarp verslo sąnaudų, užtikrinant duomenų apsaugą, ir asmens teises duomenų apsaugoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius