Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 02

Kūrėjų įkvėpėjas – Velykų simbolis (nuotraukos)

Menininkų išradingai dekoruoti Velykų simboliai – kiaušiniai – vis dažniau tampa parodų herojais. Įvairiuose Lietuvos miestuose kuriantys menininkai sutartinai teigia, kad fantazijos, kaip būtų galima papuošti kiaušinį, niekada nepritrūks.
Palangiškis menininkas Vytautas Kusas Velykoms oroginaliai dekoravo pusšimtį kiaušinių, kai kuriuose iš jų prireikė išgręžti tūkstančius skylučių.
Palangiškis menininkas Vytautas Kusas Velykoms oroginaliai dekoravo pusšimtį kiaušinių, kai kuriuose iš jų prireikė išgręžti tūkstančius skylučių. / A.Kripaitės nuotr.

„Kiaušinienė dar nė kiek nenusibodo, o per Velykas margučių ant mūsų stalo tikrai bus“, – juokėsi palangiškis menininkas Vytautas Kusas, meno kūriniais paverčiantis kiaušinius, iš kurių atsargiai išpučiamas jų turinys. Likus daugiau kaip trims mėnesiams iki Velykų vyras savo dirbtuvėse laiką leidžia ne prie drobės, o dirbdamas su kiaušinių lukštais. 

Anot menininko, kiaušinį galima paversti ne tik šventinio stalo puošmena, bet ir tikru meno kūriniu. Iki šiol V.Kusas yra išgraviravęs apie pusšimti vištų, žąsų, stručių ir net putpelių kiaušinių, taip sukurdamas unikalius ažūrinius kūrinius, primenančius porceliano lipdinius. Jau nuo šio vakaro menininko darbai bus eksponuojami Palangoje, o vėliau trapius kūrinius išvys ir kitų miestų gyventojai.

Etnologų tikinimu, margučiai nuo senų senovės buvo marginami kuo įmantriau: vašku, skutinėjant, batikos būdu, dekoruojant žolelėmis. Paklausta, kaip vertina ne tradicinius, o modernius kiaušinių dažymo ir dekoravimo būdus, kuriems kartais pasitelkiami „patogūs“ cheminiai dažai ar kitos medžiagos, vilnietė kiaušinių margintoja Adelė Mickuvienė neskubėjo smerkti naujovių: „Kas kaip nori, kam kaip patogu, tas taip ir daro.“

Pati A.Mickuvienė šiemet tradiciškai vašku jau yra išmarginusi apie 400 kiaušinių ir sako, kad tai dar ne riba. Daugiau kaip du dešimtmečius kiaušinius marginanti moteris sako, kad jos ranka jau įgudusi vieną kiaušinį išmarginti maždaug per valandą.

„Aišku, viskas priklauso nuo rašto sudėtingumo, taip dar reikia ir patį kiaušinį paruošti: jeigu jis bus suvenyrinis, tai reikia išpūsti jo turinį, išplauti ir išdžiovinti. Vidutiniškai apie valandą su vienu kiaušiniu užtrunku“, – sakė moteris, kiaušinių marginimo tradicijas perėmusi iš savo mamos. Ji pasakojo suvenyrinius kiaušinius pardavinėjanti, o tikrųjų Velykoms išmarginanti tik keletą: „Daugumą kiaušinių parduodu ar dovanoju pažįstamiems, kai kas specialiai užsisako iš anksto. O tikrų kiaušinių Velykoms marginu tik keletą – suvalgymui“, – teigė A.Mickuvienė.

Sugadino visą dėžutę

Palangiškis V.Kusas prie vieno kiaušinio kartais praleidžia ir visą dieną. Kartą pabandęs pragręžioti kiaušinio lukšte mažytes skylutes, menininkas aistringai tuo užsikrėtė. „Atsirado didžiulis pasiutimas ir azartas“, – šypsojosi jis. Per tris mėnesius vyras tokiu būdu išgraviravo per pusšimtį kiaušinių. Nenuleido rankų net ir tada, kai sugadino visa dėžutę trapių putpelių kiaušinių, kol vieną galų gale pavyko išgraviruoti.

V.Kusas pasakojo, kad kiek sudėtingiau pragręžti stručių kiaušinius, kurių tvirtumą jis prilygino porcelianui. Pragręžus kelias skylutes menininkui vis tenka keisti grąžtus. „Žmona vis nerimauja dėl sveikatos, nes gręžiojant lukštus gausiai nusėda dulkės, todėl dabar dėviu kaukę“, – pridūrė menininkas. Kartais viename kiaušinyje prireikia išgręžti tūkstančius skylučių, be to, vos vienas netikslus judesys ir tenka imti naują kiaušinį. 

Dekoruos anties kiaušinius

Kaunietė menininkė Aušrelė Mačiulienė prieš keletą metų iš stručio ir emu kiaušinių pradėjo gaminti suvenyrus. Vieną kolekciją buvo užsisakę švedai, kiti kūriniai eksponuoti ir parduoti Lietuvoje.

Kaip pasakojo menininkė, kiaušiniai, kuriuos naudojo savo kūriniams, ją pasiekdavo jau be vidaus turinio. Didelius stručio ir mažesnius emu kiaušinius menininkė margino įvairiausiais raštais: ornamentais, gėlėmis ar konkrečiais piešiniais. „Šiemet jokių dirbinių Velykoms nepagaminau. Ruošiausi Kaziukui, o apie čia pat, ant nosies, kabančias Velykas pamiršau. Be to, sunkmečiu originalių dirbinių žmonės perka kur kas mažiau. Tačiau kitoms Velykoms reikės ką nors sukurti – jau turiu minčių“, – sakė A.Mačiulienė.

Paklausta, kaip ir kokius kiaušinius margins savo šeimos Velykų stalui, menininkė nusijuokė:
„Jau turiu tam skirtus anties kiaušinius. Jie neįprasti, labai originalios spalvos – žalsvi. Tokius mažai reikia dažyti: apdėlioji žolelėmis, įmeti į vandenį su silpnais dažais ir turi originalų margutį.“

Puoš karpiniais

„Nauja – tai pamiršta sena“, – šią tiesą primenanti Kauno tautinės kultūros centro metodininkė tautodailininkė Eglė Vindašienė ragina šiemet prieš Velykas išbandyti lietuvišką, bet mažai žinomą, kiaušinių marginimo būdą. „Kiaušinius dekoruokime karpiniais, – ragino ji. – Paukščiai, medžiai, kiti lietuviams įprasti simboliai, įprasminti karpiniuose, puikiausiai tinka kiaušinių marginimui. Pasiruošti tam labai paprasta: karpiniai naudojami taip, kaip žolelės, naudojamos marginant kiaušinius. Vietoje žalumynų ant kiaušinio dedame karpinį, mirkome į dažus ir turime originalų lietuvišką margutį.“

Pasak E.Vindašienės, mūsų seneliai baltais karpiniais prieš Velykas puošdavo ir namus – langus, lentynas. Kadangi ne kiekviena šeimininkė mokėdavo tai daryti, neretai kaimuose būdavo „etatinės“ karpinių menininkės, karpiniais apdalindavusios šio meno nemokančius kaimynus. „Šiuo metu ši tradicija pamiršta, tačiau ją būtina prikelti. Lietuvių karpiniai nepanašūs į nė vienos kitos tautos. Tai – mūsų paveldo dalis, kurią būtina atgaivinti“, – įsitikinusi pašnekovė.

Kūrė milžiniškus margučius

Vilniečius šiemet nustebins milžiniškų margučių paroda, rytoj atidaroma Vilniaus mokytojų namų kiemelyje. 52 margučius, kurių aukštis siekia 1,6 m, sukūrė Vilniaus ikimokyklinių įstaigų ugdytiniai. „Tokios parodos idėja gimė prieš porą metų, bet tik dabar pavyko ją įgyvendinti“, – sakė idėjos autorė ir Vilniaus mokytojų namų renginių vadybininkė Ramunė Butkutė. Anot jos, parodai kiaušinius kūrę vaikai ir auklėtojai fantazijos nepritūko: „Vienų kiaušiniai bus iš medžiagų skiaučių, kitų – piešti, trečių sukurti iš perdirbimui tinkamų atliekų. Mes buvome iškėlę tik dvi sąlygas – kad kiaušinis būtų ne mažesnis nei 1,6 m ir, kad jis būtų atsparus oro sąlygoms, t.y. galėtų stovėti lauke.“

Paklausta, ar nereikėtų patiems mažiausiesiems kaip tik skiepyti senųjų Velykinių margučių dažymo tradicijų, R.Butkutė sakė, kad tai – šeimos reikalas. „Šeimose turi būti diegiamos senosios tradicijos, o čia masinis renginys. Net ir norėdamas, masiniame renginyje tu negalėtum surengti tikrojo kiaušinių marginimo vašku – tai turi būti daroma namuose, kur nėra tiek daug žmonių“, – sakė R.Butkutė.

Panašią parodą rengia ir palangiškiai, sekmadienį pakviesiantys į Velykų margučių alėją J.Basanavičiaus gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius