-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 08

Kuriame Lietuvos didmiestyje žiemą gyventi patogiausia?

Jeigu smarkiai pasnigo, jūs gyvenate viename iš trijų didžiųjų šalies miestų ir jums reikia kur nors keliauti, ko gero, mažiausiai susigadinsite nuotaiką, jei esate Kaune. Čia pastarosiomis savaitėmis bene geriausiai tvarkomi daugiabučių kiemai.
Apsnigtas automobilis prie Žvėryno tilto
Vilniaus savivaldybė vis dėlto nusprendė nuvalyti sniegą kiemuose. / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Tiesa, tai nereiškia, kad šio miesto valdžia  įdėjo daugiausiai pastangų besirūpindama, kad gyventojai neišnarintų kokios galūnės ar kad jų mašinos neklimpdamos išriedėtų iš kiemų.  

Piktinasi paslaugos kokybe

Paradoksalu, bet labiausiai pastaruoju metu nuskambėjo situacija Klaipėdos kiemuose, nors šis didmiestis vienintelis iš trijų, kurio savivaldybė šią žiemą skyrė pinigų kovai su sniegu kiemuose.

Panašu, kad pinigai buvo išmesti į balą, kuri užšalo. Kiemų netvarkymu uostamiestyje pasipiktino ne tik gyventojai, bet ir savivaldybės atstovai, kasdien sulaukiantys įniršusių žmonių skambučių. Kai Miesto tvarkymo skyriaus specialistams įgriso klausytis skundų, jie išsiruošė patikrinti, kaip uostamiesčio kiemų tvarkymas atrodo realybėje.

Panašu, kad pinigai buvo išmesti į balą, kuri užšalo.Baigę savo tyrimą savivaldybės atstovai „15min“ pasakojo kiemuose aptikę vos vieną kitą darbuotoją su kastuvu, dažnai su sniegu plūkėsi patys gyventojai. Klaipėdiečiams teko patiems kastis praėjimo takelius, nenuvalytos ir automobilių aikštelės.  

Uostamiesčio kiemus tvarkančios bendrovės skundžiasi, esą sparčiau valyti sniegą joms reikia daugiau darbuotojų, tačiau samdyti juos trūksta finansavimo. Tuo tarpu savivaldybė aiškina mokanti ne už darbuotojų skaičių, o už nukastą plotą. 

Namus administruojančių bendrovių vadovai taip pat teigia, kad pagal sutartis kiemai valomi tik tris kartus per savaitę. Savivaldybės darbuotojai atkerta, kad yra sutarta, jog žiemos metu savivaldybė apmokėtų ir už kasdien atliekamus darbus. 

Tačiau konfliktas greičiausiai aprims, mat savaitės pabaigoje ir ypač penktadienį situacija pagerėjo. „Pajudėjo ledai", – „15min" sakė savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė. Tačiau vedėja neslėpė, kad penktadienio rytą būta itin daug gyventojų skambučių. Klaipėdiečiai skundėsi, kad jų kiemai vis dar nepraeinami.

Vilniuje vis dėlto valys

Vilniaus savivaldybė 2009-ųjų lapkričio 1-ąją ėmėsi savo eksperimento – miesto kiemsargiai buvo įpareigoti nevalyti daugiabučių kiemų, mat tai šimtamilijoninių skolų krečiamam miestui padės sutaupyti iki pusės milijono litų kas mėnesį.

Tačiau smarkiai pasnigus persigalvota. Anot savivaldybės Komunalinio ūkio departamento direktoriaus Virginijaus Paužos,  penktadienį su seniūnijomis sutarta, jog jos paragins gyventojus patraukti iš kiemų automobilius, kad valymo mašinos galėtų atlikti savo darbą.

„Viskas priklauso nuo seniūnų – kaip greitai kiemai bus atlaisvinti. Kai tik tai bus padaryta, tą pačią dieną galime pradėti valyti – technika paruošta“, – sakė V.Pauža.

Nors paprasti vilniečiai, paslydę kieme eidami pėsčiomis ar automobiliu įčiuožę į kaimyno transporto priemonę, ne kartą keiksnojo esamą tvarką, departamento direktorius tikino, kad iš gyventojų dėl nevalomų kiemų skundų nesulaukta. Tik specialiosios tarnybos piktinosi, kad, pavyzdžiui, negali privažiuoti prie šiukšlių konteinerių.

Proga pasijusti bendruomene

Žiemiški orai suteikia progą ir gyventojams labiau susitelkti bei pasirūpinti savo kiem. Tačiau eiti kasti sniego patys žmonės pritingi. „Be abejo, gyventojai patys galėtų nusikasti kiemus, bet tai jų sąmoningumo reikalas“, – konstatavo V.Pauža.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Žiemos akimirkos
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Žiemos akimirkos

Tuo tarpu sniego nuvalymo paslaugas teikia ir privačios bendrovės. UAB „Eurokasyba“ nuomos vadovas Miroslavas Kunickis pasakojo, kad daugiausiai į bendrovę su prašymais padėti kreipiasi privačios įmonės – prekybos centrai, degalinės. Taip pat paslauga domisi privačių namų gyventojai.

„Po truputį jau ima domėtis, bent jau skambina užklausti apie kainas. Susimeta namais ir pigiau išeina“, – sakė pašnekovas.

Anot M.Kunickio, darbas atliekamas miniekskavatoriais „Bobcat“. Vienos mašinos darbo valanda kainuoja 60 Lt. Per tiek laiko, priklausomai nuo sniego storio, „Bobcat“ gali nuvalyti 10–15 arų plotą. Dar 70 Lt kainuoja mašinos pristatymas į pageidaujamą vietą.

M.Kunickis sakė, kad daugiabučių gyventojai į bendrovę dar nesikreipė, nors ši greičiausiai apsiimtų ir šių kiemų valymu. Maždaug 20 arų ploto kiemas būtų valomas apie 1,5 valandos. Tai  kainuotų maždaug 100 Lt.

Tiesa, „Eurokasyba“ neužsiima sniego ar druskos barstymu – tai esą apsimokėtų daryti tik turint ilgalaikių sutarčių.    

Bene geriausia – Kaune

Nors teoriškai daugiabučių namų kiemus Kaune privalo tvarkyti savivaldybė, dar pavasarį ji nutraukė finansavimą šiai veiklai. Šaligatvių valymui, želdinių priežiūrai, taip pat ir sniego kasimui neskirta nė lito. Gyventojai turi arba patys suremti pečius ir tvarkytis, arba pirkti šią paslaugą iš daugiabučių administratorių ar kitų privačių bendrovių. Kai kurie daugiabučių gyventojų patys susimeta pinigų ir savarankiškai samdosi kiemsargius. 

Kauno savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjos pavaduotojas Domas Žiogas pabrėžė, kad didžiausios problemos prasideda, kai gyventojams reikia tarpusavyje susitarti dėl kiemų tvarkymo būdo. Ten, kur daugiabučiai susijungę į bendrijas, sprendimai priimami lengviau ir greičiau. „O ten, kur samdoma namus administruojanti bendrovė, reikia sušaukti gyventojų susirinkimą, kad jų ateitų tiek, kad būtų kvorumas ir jie nuspręstų. Tai labai sudėtinga“, – aiškino specialistas.

Kad ir kaip ten būtų, Kauno gyventojai bene mažiausiai skundžiasi dėl situacijos kiemuose. „Aišku, kur daugiau individualių namų, ten daugiau netvarkos. Bet didžioji dalis miesto atkasta. Laisvės alėja vakar prasčiau atrodė nei kiemai“, – pasakojo viena kaunietė.    

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius