Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 11

Nepateisinę pasitikėjimo: 17 buvusių vienmandačių apygardų laimėtojų, kuriems rinkėjai tarė „ne“

Septyniolika. Tiek politikų, kurie 2012 m. rinkimuose vienmandatėse apygardose buvo išrinkti į Seimą, šiemet nebesulaukė savo rinkėjų pasitikėjimo ir net nepateko į antrąjį rinkimų ratą. Daugiausia tarp jų – socialdemokratų ir „darbiečių“. Dar penkiolika politikų šiemet dėl įvairių priežasčių nekandidatavo apygardose, kuriose buvo išrinkti 2012 m.
Rinkimai Eišiškėse
Rinkimai Eišiškėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tarp nubaustųjų – A.Salamakinas ir A.Pitrėnienė

Aštuoni politikai, kuriais šįkart savos apygardos rinkėjai pasitikėjimo neišreiškė, 2012 m. į Seimą per vienmandates pateko po Darbo partijos vėliava.

Tai Sergejus Ursul (Naujosios Vilnios apygarda), Raimundas Paliukas (Baltijos apygarda), Petras Narkevičius (Nevėžio apygarda), Audronė Pitrėnienė (Skuodo-Mažeikių apygarda), Saulius Bucevičius (Akmenės-Joniškio apygarda), Šarūnas Birutis (Ignalinos-Švenčionių apygarda), Ričardas Sargūnas (Anykščių-Kupiškio apygarda) ir Raimundas Markauskas (Dzūkijos apygarda).

Ypač išskirtinis S.Bucevičiaus atvejis: šis politikas Akmenės-Joniškio vienmandatėje apygardoje rinkimus laimėjo ir 2004 bei 2008 m. Tačiau šį kartą ilgamečiu savo krašto atstovu Seime rinkėjai juo nutarė nepasitikėti. Sunku pasakyti, kiek įtakos tam turėjo tai, kad šį kartą S.Bucevičius kandidatavo su Liberalų sąjūdžiu.

Penki politikai, 2012 m. laimėję rinkimus priklausydami socialdemokratams, šį kartą taip pat iškrito po pirmojo turo. Tai Bronius Pauža (Jurbarko-Pagėgių apygarda), Algimantas Salamakinas (Radviliškio apygarda), Artūras Skardžius (Šilutės-Pagėgių apygarda), Albinas Mitrulevičius (Marijampolės apygarda) ir Domas Petrulis (Aukštaitijos apygarda).

Garsiausia iš šių pavardžių – A.Salamakinas, Seimo narys nuo 1992 m., Radviliškio apygardoje išrinktas 2008 ir 2012 m.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas

Du politikai – Arimantas Dumčius ir Vida Marija Čigriejienė – prarado rinkėjų pasitikėjimą Kaune, atitinkamai Kalniečių ir Panemunės apygardose. Iki šiol abu šie politikai šaknis savo apygardose buvo įleidę rimtai: čia rinkimus laimėdavo nuo 2004 m. Tiesa, anksčiau abu jie į rinkimus eidavo kaip Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nariai, bet per šiuos rinkimus save kėlė patys, nes atsinaujinusi partijos vadovybė jiems siūlė rinktis kitas apygardas.

Taip pat į antrąjį turą nepavyko patekti 2012 m. rinkimus Kretingos apygardoje laimėjusiai Jolitai Vaickienei. Ji taip pat pakeitė partiją – per praėjusius rinkimus priklausė „Tvarkai ir teisingumui“, o dabar kandidatavo kaip liberalė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jolita Vaickienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jolita Vaickienė

Apkarto rinkimų pirmasis ratas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatui Jaroslavui Narkevič: 2008 ir 2012 m. triumfavęs Vilniaus-Trakų apygardoje, šį kartą, šiek tiek pakeitus apygardos ribas, jis nepateko tarp dviejų daugiausia balsų surinkusių kandidatų.

Vienmandatėse apylinkėse fiasko patyrusių politikų laukia skirtingas likimas. A.Salamakinas gali jaustis ramus: vietą Seime jam garantuos jį reitingavę socialdemokratų rinkėjai daugiamandatėje apygardoje. Daug šansų patekti į Seimą per daugiamandatės apygardos sąrašą turi ir A.Skardžius: jam užtenka, kad bent vienas aukščiau sąraše esantis partijos kolega antrajame rate laimėtų.

Tačiau visi likę aukščiau paminėti politikai jau gali svarstyti, ką veiks artimiausius ketverius metus: jie šansų patekti per daugiamandatės apygardos sąrašus jau nebeturi.

Dalis politikų pakeitė apygardas

Penki politikai, laimėję rinkimus vienmandatėse apygardose 2012 m., šį kartą nutarė išmėginti jėgas kitur. Tai konservatoriai Andrius Kubilius, Dainius Kreivys, Arvydas Anušauskas ir Rasa Juknevičienė bei „žaliasis“ Linas Balsys. R.Juknevičienė 2012 m. rinkimus laimėjo Kauno Žaliakalnio apygardoje, visi kiti – įvairiose Vilniaus apygardose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Kubilius

A.Kubilius nutarė išmėginti jėgas nebe Vilniuje, o Vilniaus rajone, R.Juknevičienė ir A.Anušauskas dabar kandidatuoja Panevėžyje, o D.Kreivys ir L.Balsys vėl kandidatuoja Vilniuje, tačiau jau kitose, naujai sukurtose apygardose.

D.Kreivys, A.Anušauskas, R.Juknevičienė ir L.Balsys dar turi šansų grįžti į Seimą kaip vienmandatininkai: jie visi savo apygardose pateko į antrąjį ratą. D.Kreivys varžysis Verkių, A.Anušauskas – Vakarinėje, R.Juknevičienė – Aukštaitijos, o L.Balsys – Panerių apygardoje. Nepasisekė tik buvusiam premjerui A.Kubiliui: pasitikėjimo juo Vilniaus-Šalčininkų apygardos rinkėjai neišreiškė. Tačiau į Seimą jis pateks kaip daugiamandatininkas.

I.Degutienė ir B.Bradauskas nutarė nesivaržyti vienmandatėse

Dešimt kandidatų, kuriems 2012 m. jų vienmandatėse apygardose nebuvo lygių, šį kartą savo jėgų kaip vienmandatininkai išvis nebandė dėl įvairių priežasčių.

Nuo 2004 m. per kiekvienus Seimo rinkimus Naujamiesčio apygardoje triumfuodavusi konservatorė Irena Degutienė šįkart savo apygardą užleido Žygimantui Pavilioniui, o pati kandidatavo tik kaip sąrašo narė ir pateko į Seimą per daugiamandatės apygardos sąrašą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Degutienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Degutienė

Tik kaip TS-LKD daugiamandatės apygardos sąrašo nariai šįkart kandidatavo ir nuo 2004 m. atitinkamai Aleksoto-Vilijampolės bei Centro apygardose stabiliai laimėdavę Rytas Kupčinskas bei Vincė Vaidevutė Margevičienė. Ar jie pateks į Seimą, dar neaišku: priklausys nuo to, kaip vienmandatėse apygardose antrajame rate seksis jų partijos kolegoms.

Tuo tarpu dar du konservatoriai Kazimieras Kuzminskas ir Pranas Žeimys apskritai pasitraukė iš politikos: jie nekandidatavo ne tik vienmandatėse apygardose, bet ir daugiamandatėje.

Socialdemokratas Bronius Bradauskas pasirinko panašią strategiją kaip I.Degutienė: Kaišiadorių-Elektrėnų apygardą, kurioje prieš tai laimėjo net ketverius rinkimus iš eilės, užleido partijos kolegai Mariui Muižinikui, o pats kandidatavo tik daugiamandatėje apygardoje. Tačiau M.Muižinikas nepateko į antrąjį turą, o ir pats B.Bradauskas dėl vietos Seime dar negali būti ramus: jis dar turi laukti, kaip antrajame ture seksis daugiau balsų gavusiems partijos kolegoms.

Kitas socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, 2012 m. laimėjęs rinkimus Žirmūnų apygardoje, šį kartą nebekandidatuoja, nes yra Europos Sąjungos komisaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas

Liberalas Algis Kašėta, Varėnoje laimėdavęs nuo 1996 m. Seimo rinkimų, savo apygardoje nebesivaržo, nes laimėjo tiesioginius Varėnos mero rinkimus. Kitas liberalas Eligijus Masiulis, buvęs LLRS lyderis ir 2008 bei 2012 m. Marių vienmandatės apygardos laimėtojas, iš politikos pasitraukė įsivėlęs į korupcijos skandalą.

Nuo 2000 m. Ukmergėje nė karto Seimo rinkimų nepralaimėjęs Julius Veselka 2012 m. mirė.

Rinkėjai suteikė antrą šansą

Vienas 2012 m. savo apygardoje laimėjęs vienmandatininkas – Leonard Talmont – ir 2016 m. Seimo rinkimuose toje pačioje Šalčininkų-Vilniaus apygardoje triumfavo jau pirmajame ture.

Dar 37 vienmandatininkai savo apygardose sulaukė pakankamo rinkėjų pasitikėjimo, kad patektų į antrąjį ratą. Tarp šių politikų – ir tokios žvaigždės kaip ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Antikorupcinės koalicijos vedlys Naglis Puteikis, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, skandalingais pasisakymais garsėjantis Petras Gražulis ir kiti.

Ar šiems politikams jų apygardų rinkėjai patikės teisę dar kartą atstovauti jų rajonui Seime, parodys antrasis Seimo rinkimų ratas.

Pastaba: dalies apygardų teritorijos ir pavadinimai 2016 m., lyginant su 2012 m., pasikeitė. Tekste naudojami 2012 m. egzistavę pavadinimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius