-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 08 21

Kurortuose dviračių vagys siaučia be stabdžių

„Vagiui nėra neįveikiamos spynos“, – atsiduso verslininkas Dainius Drungilas. Tokia skaudžia tiesa šią vasarą teko įsitikinti ne tik jam, bet ir ne vienam poilsiautojui, netekusiam dviračio.
S.Ružinsko vadovaujama įstaiga šią vasarą neteko trijų dviračių.
Sauliaus Ružinsko vadovaujama bendrovė šią vasarą neteko trijų dviračių. / „15min“ nuotr.

Individualios įmonės savininkas D.Drungilas šią vasarą nuo ilgapirščių nukentėjo ypač skaudžiai. Vagys per kelis mėnesius nugvelbė net 40 jo įmonei priklausiusių nuomojamų dviračių. Verslininkas nuomos punktus yra įkūręs Šventojoje, Nidoje ir Palangoje. Juose yra daugiau kaip 400 dviračių, daugiausiai – per 300 – nuomojama Palangoje. „Šiais metais kone visi pavogti iš Palangos, keletas Šventojoje. Daugelis dviračių buvo paimti poilsiautojų ir negrąžinti į nuomos punktą, kai kurie dingo iš saugojimui skirtos vietos“, – sakė D.Drungilas. 

40 per vasarą pavogtų dviračių, tai dvylikos metų, kiek gyvuoja mano įmonė, rekordas. Dviračiai visada buvo vagiami, tačiau vidurkis būdavo apie 15-a per vasarą, - sakė D.Drungilas.

Dviračiai.
Dviračiai.

Nemalonių situacijų netrūksta ir Klaipėdoje. Dviračius nuomojančios viešosios įstaigos „Du ratai“ vadovas Saulius Ružinskas šiemet, palyginus su Palanga, neteko ne daug, tik trijų dviračių.
D.Drungilas pasakojo, kad šiuo metu nebepadeda ir prašymas išsinuomojant dviratį pateikti dokumentą. „Identifikacijos kortelės prastos, identifikuoti žmogų sudėtinga, veidai panašūs, be to, išsiimti naują dokumentą nėra sunku. Jei ir randi žmogų, palikusį dokumentus, iš jo sunku kažką išsireikalauti“, – sakė verslininkas. Šiuo metu iš poilsiautojų prašoma 300 Lt užstato už išsinuomotą dviratį. „Būna atvejų, kai dviratį pavagia poilsiautojas. Tačiau klientas pasirašo su mumis sutartį, pagal kurią turi atlyginti žalą. Dviračių vertė 300-600 litų“, – sakė D.Drungilas.

Nuo suįžūlėjusių vagių kenčia ir pavieniai gyventojai, ir turistai – ilgapirščiai dviračius išneša iš saugomų sandėliukų, viešbučių holų, nupjovę grandines nuveža nuo prekybos centrų.

Nukenčia ir keliautojai

Į nemalonią padėtį šią vasarą buvo pakliuvę pagrindinio Kylio miesto (Vokietija) dienraščio žurnalistai. Jie po pajūrį keliavo Klaipėdoje išsinuomotais dviračiais ir ketino apie tai parengti straipsnį. „Vokiečiai vieno dviračio neberado viešbučio kieme, tiesiog dienos metu buvo nukirpta apsauga. Pasirodo, kiemas buvo nesaugomas, kameros nieko nefiksavo. Kitiems turistams dviračio užraktą nukirpo prie Pilies uostelio“, – sakė viešosios įstaigos „Du ratai“ vadovas S.Ružinskas.

Norėdami apsidrausti, šios įstaigos atstovai su kiekvienu turistu pasirašo sutartį, ima užstatą – dokumentą arba 400 Lt. „Kitokių priemonių nėra. Poilsiautojai atlygina sutartinę arba dviračio kainą. Vokiečiai, kurie neteko dviračio – žurnalistai. Atvyko ir vienas iš redaktorių – pakeliauti, parašyti, kaip smagu pas mus. Vienas dviratis buvo 2000 Lt vertės, sutarėme nuostolį padengti perpus”, – pasakojo S.Ružinskas.

„Nusikaltėliai labai atgiję. Galbūt jie iš to pragyvena, nors už dviratį gauna iki 100 Lt. Dauguma jų savo grobį parduoda turgavietėse, veža į kaimus. Dviračių nė viena kompanija nedraudžia, nes egzistuoja per didelis rizikos faktorius“, – apgailestavo S.Ružinskas. Jis teigė, kad yra buvę atvejų, kai pavogtą dviratį pavyko atgauti, tačiau šiemet – nė vieno. Ne dėl visų atvejų verslininkas kreipėsi ir į policiją, nes mano, kad tai beprasmiška.

Vagystes skatina sunkmetis

Palangos policijos komisariato atstovė Jurgita Rinkevičienė patvirtino, kad dviračių vagysčių  akivaizdžiai išaugo. „Vagia iš visur – negrąžina išnuomotų – bet tai maža dalis, dviračiai dingsta iš rūsių, kiemų, jie išvežami ir iš viešbučių teritorijų, poilsio namų holų. Manau, kad tokiam nusikaltimų skaičiaus šuoliui įtakos turi ekonominė situacija. Tai ne tiek pelnymosi, kiek pragyvenimo šaltinis“, – sakė J.Rinkevičienė.

Šiemet Palangoje pavogta itin daug dviračių.
Šiemet Palangoje pavogta itin daug dviračių.

Pasak jos, kiek tiksliai šią vasarą Palangoje pavogta dviračių, pasakyti sunku, tačiau pradėti 38 tyrimai, o nuo metų pradžios – 49. Pavogtų transporto priemonių skaičius yra kur kas didesnis, nes pasitaikė ne vienas atvejis, kai iš tos pačios vietos dingo iškart du ar net keturi dviračiai. Šiemet tyrimų skaičius lyginant su pernai yra 4,5 karto didesnis. Pernai vasarą vyko tik 8 tyrimai, per visus metus – 16.

Apie 20 dviračių Palangoje šią vasarą savininkams grąžinta. 6 bylos nukeliavo į teismą. Anot J.Rinkevičienės, surasti ilgapirščius padeda liudininkai, policininkų informacija, apie tokių dviračių prekyba besiverčiančius asmenis. Siekiant sumažinti vagysčių skaičių koreguojami policininkų patruliavimo maršrutai.

Ragina kreiptis į policiją

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas Albinas Strumyla teigė, kad uostamiestyje taip pat pastebima padaugėjusių dviračių vagysčių. Jie dingsta iš sandėliukų, nuplėšus užraktus vagiami nuo prekybos centrų.

Išsinuomojus ir praradus dviratį už jį tektų atlyginti.
Išsinuomojus ir praradus dviratį už jį tektų atlyginti.

Neringos policijos komisariato Kriminalinės policijos poskyrio viršininkas Žilvinas Kiaušas pasakojo, kad Kuršių nerijoje šią vasarą dviračių vagysčių padidėjimo nepastebėta. Pasak jo, tai sezoninė nusikalstama veika, būdinga kurortiniams miestams. Pasitaiko atvejų kai per dieną pavagiami keli dviračiai, tačiau tai kasmetinė statistika. „Daugelio vagysčių atveju kaltininkus mums pavyksta nustatyti, tačiau rasti pavogtus dviračius sudėtinga, nes jie būna perparduodami. Tikrai būna atvejų, kai randame ir dviračius, grąžiname šeimininkams. Vienais metais sulaikėme asmenis, kurie pavogė prabangius dviračius, po 4-5 dienų nustatėme ir jų šeimininkus. Dviračiai iš Neringos išvežami į kitus miestus, tačiau padedant kolegoms pavyksta išaiškinti“, – sakė Ž.Kiaušas.

Šiemet ne vienas poilsiautojas dėl vagystės tyrimo atsisakė, tačiau policininkas ragino visus nedvejoti ir pranešti apie tokius atvejus. Policija į kartoteką įveda vogto dviračio rėmo numerį, vėliau, vykdant kokį nors reidą ar patikrinimą ir aptikus daiktų, galima lengvai nustatyti savininką.

„Jei dviračių savininkai saugotų savo turtą, kaip saugo namie, Kaune ar Vilniuje, vagysčių būtų mažiau. O dabar jie palieka dviračius prie poilsio namų, įėjimų į namus, neprisegtus arba prirakintus butaforinėmis spynelėmis. Dabar yra tikrai neblogų brangesnių apsaugos priemonių“, – patarė pareigūnas.

Dviračių žymėjimas pasiteisina

Anot pašnekovų, viena iš dviračių apsaugos priemonių – žymėjimas. Dėl to tereikia kreiptis į artimiausią komisariatą. „Ir šiandien keturis dviračius sužymėjome. Kreipėsi Vilniaus gyventojas, nes dviračius laiko Palangoje. Žymėtus dviračius vagystės atveju policijai lengviau atsekti. Šiemet nebuvo pavogtas dar nė vienas žymėtas dviratis“, – sakė Palangos policijos atstovė. Dviratis yra tam tikru numeriu pažymimas nematomoje, iš išorės nepastebimoje vietoje.

Klaipėdoje dar gegužę vykdytos akcijos metu per vieną dieną Vasaros estradoje savo dviračius atvyko pažymėti net 180 klaipėdiečių. Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius teigė, kad kaip prevencijos priemonė galėtų būti žmonių sąmoningumo skatinimas nepirkti pusvelčiui siūlomo dviračio, nes tai reiškia, kad jis vogtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius