Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 09

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje – intrigos dėl privilegijų

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje dar metų neišdirbusį naują vadovą pavaldiniai jau apskundė ne tik daugeliui tarnybų, bet ir teismams.
Kuršių nerija
Kuršių nerija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip rašo dienraštis „Vilniaus diena“, dėl parko direkcijos vadovo Tomo Tukačiausko veiksmų atliekamas ne vienas tarnybinis patikrinimas.

Dėl vadovo esą padarytos žalos valstybei vyksta tyrimas Ekonominių nusikaltimų tyrimų tarnyboje, o dėl T.Tukačiausko įsakymų išsiųsti devyni skundai jo tiesioginei vadovei – Valstybės saugomų teritorijų tarnybos direktorei Rūtai Baškytei. Direktoriaus įsakymai jau yra atsidūrę ir dviejuose teismuose. Galiausiai T.Tukačiausko veiksmus svarstys Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Vadovo veiklą tirs net Valstybės tarnybos departamentas.

Tokios lavinos skundų vos kojas apšilęs direktorius dienraščiui aiškino tikėjęsis, kai pradėjo parko direkcijoje įvesti naują tvarką.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje dar metų neišdirbusį naują vadovą pavaldiniai jau apskundė ne tik daugeliui tarnybų, bet ir teismams.

„Finansavimas mums sumažintas perpus. Teko ieškoti būdų, kaip sumažinti išlaidas. O tai nepatiko darbuotojams. Manau, kad visa tai – karas dėl buvusių privilegijų“, – aiškino T.Tukačiauskas.

Tačiau vadovo sprendimais nepatenkinti pavaldiniai aiškino, kad pats direkcijos vadovas įjunko į privilegijas, kai kitiems deklaruoja taupąs valstybės lėšas.

„Konfliktas prasidėjo nuo to, kad iš Teisės ir personalo skyriaus darbuotųjų buvo atimtas tarnybinis automobilis. Juk čia dirba inspektoriai, kuriems reikia važinėti po teritoriją ir atlikti patikrinimus, reikia vykti į teismus. Šiuo metu dalyvaujame 70 bylų“, – aiškino parko direkcijos Teisės ir personalo skyriaus vadovas Sergejus Juzikas.

Pasak S.Juziko, direktorius liepos pabaigoje nurodė pastatyti tarnybinį mikroautobusą kieme, o į darbą 50 km iki Nidos važinėti asmeniniais automobiliais.

„Mūsų darbo sutartyje parašyta, kad kelionė į darbą turi būti kompensuojama. Ankstesnė parko vadovė Aurelija Stancikienė juk savo nuožiūra direkciją perkėlė iš Smiltynės į Nidą. Kiek kainuoja 100 km kelionė kasdien, o dar išlaidos keltui ir ekologinis mokestis?“ – bėdas aiškino S.Juzikas.

Likęs be tarnybinio transporto direkcijos inspektorius Gintaras Karpus teigė negalintis vykdyti savo tiesioginių pareigų.

„Jei tai jau toks taupymas, tai kodėl jis netaikomas pačiam direktoriui? Vos atėmęs iš mūsų automobilį, pats tą pačią dieną užfiksuotas tarnybiniu transportu vežiojantis savo žmoną, vaiką ir dar vieną pusamžę moterį, spėju, uošvę“, – rėžė G.Karpus.

Pats T.Tukačiauskas aiškino nesiginantis dėl padaryto nusižengimo ir pasiruošęs atlyginti dviem kilometrams sunaudotų degalų išlaidas. „Nesijaučiu nusikaltėlis, kad lietui lyjant pavežiau nėščią žmoną. Dėl mano veiksmų vyksta tarnybinis patikrinimas. Reikės, atlyginsiu padarytą žalą“, – aiškino T.Tukačiauskas.

Visoms įmanomoms tarnyboms pateiktą gausybę skundų dėl savo veiklos T.Tukačiauskas vertina kaip kerštą. „Apskųstas net mano paskyrimas į šias pareigas. Kolektyve, matyt, kam nors nepatiko, kad pradėjau įvesti naują tvarką. Netiesa, kad direktorius – tironas. Tačiau parko direkcija nėra socialinė įmonė“, – aiškino T.Tukačiauskas.

Direktoriaus manymu, pavaldinių nemalonę jis užsitraukė, nes ėmė gražiuoju tartis su pensinio amžiaus darbuotojais dėl atleidimų. „Paaiškėjo, kad parko direkcija valdo daugybę nekilnojamojo turto, kurio išlaikymo tikslingumas – abejotinas. Ėmiausi ryžtingų žingsnių, kad nebebūtų piktnaudžiaujama dešimtmečius gyvavusia privilegijų praktika“, –aiškino T.Tukačiauskas.

Tačiau paaiškėjo, kad pats T.Tukačiauskas yra kaltinamas pažeidęs viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje reikalavimus. Jis nepagailėjo 8 tūkst. direkcijos litų, kad tarnybiniame bute, esančiame Klaipėdoje, pakeistų senus langus naujais.

„Nežadu teisintis, gali būti, kad pažeidžiau viešuosius ir privačiuosius interesus. Tačiau pats S.Juzikas parengė šią sutartį ir padavė man pasirašyti. Būdamas juristas, jis privalėjo mane perspėti apie galimą pažeidimą“, – aiškino TTukačiauskas. „Mane suvedžiojo. Anksčiau šiame bute gyveno pats S.Juzikas“, – pridūrė jis.

Pavaldinių dėmesį patraukė dar vienas pribloškiantis faktas. Esą už trijų kambarių tarnybinio buto nuomą T.Tukačiauskas moka juokingą sumą. „Kodėl valstybė turi mokėti už jo buitį?“ – pyko S.Juzikas. Pats T.Tukačiauskas aiškino, kad pagal sudarytą buto nuomos sutartį jis už tris kambarius moka 90 litų nuomos.

„Ne aš tą sutartį paruošiau. Negaliu už tai ir atsakyti. Tačiau pats sumoku visas komunalinių paslaugų išlaidas“, – teisinosi jis.

Kolektyvo ir naujojo vadovo konfliktas, dienraščio vertinimu, regis, bus pasiekęs absurdo viršūnę. Teisės ir personalo skyrius į Nidoje esančią direkcijos būstinę nebevažinėja. Žmonės įsikūrė direkcijos patalpose Smiltynėje.

„Jie neatvyksta į darbą. Ar tai normalu?“, – piktinosi parko vadovas TTukačiauskas.

Tačiau pavaldiniai aiškino iš direktoriaus lūpų išgirdę frazę, kad Teisės ir personalo skyrių reikia panaikinti, o skyriaus vedėją atleisti.

Į pavaldinių ir įstaigos vadovo konfliktą buvo įtraukta net policija. Vieną dieną Neringos komisariato pareigūnai strimgalviais lėkė į direkcijos būstinę, kur esą įvyko dokumentų vagystė. Paaiškėjo, kad pareigūnus kvietė T.Tukačiauskas, kai viena darbuotojų iš S.Juziko darbo stalo stalčiaus išėmė juristo mokslo baigimo diplomus ir įsidėjo į krepšį.

Pavaldiniai direktorių paskundė net Ekonominių nusikaltimų tyrimų tarnybai. Ši tirs neva neteisėtą sanitarinio mazgo nugriovimo atvejį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius