Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 13 /15:50

Kyšio E.Masiuliui davimu įtariamas R.Kurlianskis išvežtas į Lukiškes: teismas leido jį suimti

Papirkimu ir prekyba poveikiu įtariamą koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį prokurorai paprašė suimti trims mėnesiams. Prie posėdžių salės šurmuliavo žiniasklaidos apgultis. Žurnalistai iškart pastebėjo, kad į teismą dėl suėmimo atvestas įtariamasis tik imitavo, neva jo rankos už nugaros surakintos antrankiais. Vis dėlto teismas leido laikyti įtariamąjį suimtą 20 dienų.
Raimondas Kurlianskis
Raimondas Kurlianskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Bus prašoma jį suimti trims mėnesiams“, – BNS penktadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Prokurorų prašymas penktadienį nagrinėtas Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Posėdis planuotas 13.30 val.

Tačiau paaiškėjo, kad svarstymo dėl kardomųjų priemonių pradžia vėluos bent pusvalandį. Teismo rūmuose buvo žiniasklaidos apgultis: posėdžio laukė bemaž 20 fotografų, operatorių, žurnalistų.

14.06 val. konvojaus pareigūnai pagaliau atvedė R.Kurlianskį. Vyras atrodė susikaupęs ir išvargęs.

Susidarė įspūdis, kad „MG Baltic“ viceprezidento rankos už nugaros surakintos antrankiais. Tačiau iš tiesų įtariamasis tik pats taip laikė rankas.

VIDEO: Į teismą atvesdintas R.Kurlianskis vaizdavo, kad rankos surankintos antrankiais

Teismas dirbo už uždarų durų.

Teisėjui Jeugenijušui Jaglinskiui išklausyti prokuroro Justo Lauciaus motyvuoto prašymo užtruko tik 6 minutes. Tačiau netrukus teisėjas išėjo į savo kabinetą nuodugniau susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, o grįžęs po pusvalandžio tęsė posėdį.

Prokuratūra prašė suimti įtariamąjį visais trim kodekse numatytais pagrindais. Teigiama, kad laisvėje R.Kurlianskis gali trukdyti tyrimui, galbūt netgi daryti naujus nusikaltimus, o blogiausia – pabėgti ir pasislėpti užsienyje.

Įtariamojo gynėjų pozicija: kaltintojai sutirština spalvas, tad realiai šiuo atveju užtektų švelnesnių apribojimų. Pavyzdžiui, namų arešto.

Teismo verdiktas, kaip ir žadėta, paskelbtas iki šios darbo dienos pabaigos, po 16 val.

Teisėjas J.Jaglinskis informavo, kad prokuratūros prašymą tenkino iš dalies. Įtariamąjį leista laikyti suimtą 20 parų.

Toks pats yra šios nutarties apskundimo terminas. R.Kurlianskio atstovai žadėjo svarstyti ir išnaudoti šią galimybę.

Tačiau kol kas „MG Baltic“ viceprezidentas, jam jau įprastai už nugaros sudėtomis, bet nesurakintomis rankomis, išvežtas iš teismo rūmų. Griežčiausios kardomosios priemonės terminu jis bus laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

R.Kurlianskį gina du advokatai – buvęs generalinis prokuroras, dabar advokato praktika besiverčiantis Kazys Pėdnyčia, kitas gynėjas – Romualdas Mikliušas. Jie BNS anksčiau sakė, kad prašys teismo netenkinti prokuroro prašymo, nes yra kitų, ne tokių griežtų kardomųjų priemonių.

„Įtariamas ekonominiu nusikaltimu, korupcija – ekonominis nusikaltimas. Prokuroras suėmimą motyvuoja, kad įtariamas sunkiu nusikaltimu. Pagal dabar galiojančią praktiką, teismai gali atidėti bausmę, jeigu skiriama ne daugiau kaip ketveri metai laisvės atėmimo. Jis anksčiau neteistas, tada skiriamas bausmės vidurkis, toks pagrindas. Tai jam net laisvės atėmimas negresia“, – BNS sakė advokatas R.Mikliušas.

Geriausia kardomoji priemonė – atiduoti žmonos globai, – šmaikštavo K.Pėdnyčia.

Darius Mockus padėties nekomentavo

Koncerno „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus penktadienį BNS nekomentavo padėties dėl R.Kurlianskio.

„Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, neturiu ką komentuoti“, – BNS teigė D.Mockus.

R.Kurlianskis buvo laikinai sulaikytas ketvirtadienį, naktį jis praleido areštinėje. Teisėsauga tiria duomenis, kad „MG Baltic“ atstovai Liberalų sąjūdžio vadovui Seimo nariui Eligijui Masiuliui perdavė 100 tūkst. eurų kyšį.

„MG Baltic“ valdybos narys Romanas Raulynaitis BNS patvirtino, kad ketvirtadienį vakare koncerno patalpose buvo atlikti pakartotiniai poėmiai.

„Tai buvo poėmiai, ne krata. Dar dokumentų paėmė. (...) Tai su žiniasklaida susiję reikalai“, – BNS sakė R.Raulynaitis. Jis patvirtino, kad vykstant poėmiams, dalyvavo ir R.Kurlianskis.

D.Mockus poėmių BNS nekomentavo: „Negaliu suteikti informacijos, klauskite STT“.

D.Mockus ketvirtadienį atmetė svarstymus, kad kyšį R.Kurlianskas galėjo duoti, galbūt siekdamas koncerno statybų įmonei „Mitnija“ laimėti rangos konkursus Vilniuje, kurio meras yra liberalas (Remigijus Šimašius), – pavyzdžiui planuojamą Lazdynų baseino ar nacionalinio stadiono statybos konkursus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Mockus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Mockus

„Pagrindinė Raimondo (Kurlianskio – BNS) atsakomybė yra media holdingas, ir savivaldybės reikalai arba tai, kas susiję su nekilnojamuoju turtu, yra ne jo disponavimo zona ir ne jo atsakomybė“, – laidoje „LRT Forumas“ laidoje kalbėjo D.Mockus.

Verslininkas teigė nežinantis, ar koncerno atstovai galėjo duoti kyšį E.Masiuliui.

„Visi šneka kaip apie kažkokį įvykusį faktą, operuojant stambaus kyšio sąvokomis, bet man apie tai nieko nežinoma ir aš nelabai įsivaizduoju, kas čia galėtų pasikeisti. Aš apie jokį kyšį ir apie jokius rėmimus nežinau ir to nėra buvę, tai tam tikri įtarimai. Laukiam, kol bus pateiktos visos medžiagos ir tada bus ką diskutuoti“, – teigė D.Mockus, atsakydamas į klausimą, kaip ši istorija gali paveikti koncerno verslą.

R.Kurlianskis eina aukštas pareigas žiniasklaidos priemones valdančiose įmonėse – jis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

Jis taip pat yra alkoholio gamybos įmonių grupės „Alita“ stebėtojų tarybos pirmininkas, „Mediafon“ grupės įmonių valdybos narys, eina pareigas ir kai kuriose kitose įmonėse.

Ketvirtadienio vakarą E.Masiulis paskelbė, jog traukiasi iš Liberalų sąjūdžio pirmininko ir Seimo nario pareigų.

„MG Baltic“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė. 72 koncerno valdomos įmonės 2015 metais pasiekė 539 mln. eurų apyvartą, grupėje dirbo beveik 3,7 tūkst. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius