Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 22

L.Graužinienė susitikime su Baltijos ir Šiaurės šalių kolegomis perspėjo dėl Baltarusijos AE

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė susitikime su Baltijos ir Šiaurės šalių kolegomis perspėjo dėl netoli Vilniaus statomos Baltarusijos atominės elektrinės grėsmės.
Dujokaukė
Dujokaukė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo pirmininkės teigimu, statant Astravo jėgainę demonstruojamas atsainus požiūrius į žmonių ir aplinkos saugumą, bet jį galima pakeisti tarptautinėmis pastangomis.

„Lietuva aktyviai veikia tikėdama, kad tarptautinėmis pastangoms galima pakeisti atsainų požiūrį į žmonių ir aplinkos gerovę vystant atominės energetikos projektą“, – pranešime spaudai pirmadienį teigė Seimo pirmininkė.

Pasak L.Graužinienės, svarbu kartu su už branduolinę saugą atsakingomis tarptautinėmis institucijomis, Europos Sąjungos partneriais ir Europos Komisija reikalauti, kad branduolinių valstybių klubo nare siekianti tapti Baltarusija elgtųsi atsakingai ir pagal šiame klube galiojančias griežtas taisykles bei reikalavimus, atvirumo ir geros kaimynystės principus.

Seimo pirmininkė iškėlė Lietuvos reikalavimus atlikti visos apimties Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) specializuotą aikštelių vertinimo misiją, padaryti Astravo AE projekto rizikos ir atsparumo vertinimo testus (streso testus), pritarti Jungtinių Tautų Espoo konvencijos Komiteto pasiūlymui įkurti specialią tarptautinę ekspertų komisiją, kad būtų išsamiai įvertintas Astravo AE projekto įgyvendinimas, rašoma Seimo pranešime spaudai.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2018 metais. Branduolinę jėgainę stato Rusijos valstybės korporacija „Rosatom“.

NB8 susitikime taip pat aptartas regioninis bendradarbiavimas, tolimesnės politinės ir ekonominės integracijos gilinimas, nauji iššūkiai Baltijos regione, svarstyti energetinio saugumo, atsparumo hibridinėms ir kibernetinėms grėsmėms, Rytų partnerystės programos klausimai.

„Privalome teikti paramą ir dėti visas pastangas, stiprinant partnerių atsparumą išorės ir vidaus grėsmėms. Svarbu stiprinti strateginę Rytų partnerystės komunikaciją, ne tik išsklaidant Rusijos propagandos mitus, bet ir skleidžiant pozityvias žinias ir pasiekimus“, – teigė L.Graužinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius