Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 01

L.Kukuraitis įvardino skubiausius darbus, siekiant apsaugoti vaikus ir padėti šeimoms

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdyje įvardino skubiausius darbus, kuriuos reikia atlikti, siekiant išvengti tokių tragedijų kaip Kėdainių ar Šiaulių atvejais, rašoma pranešime spaudai.
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Akivaizdu, kad turime kuo greičiau imtis visų galimų žingsnių, siekiant užkirsti kelią tokioms skaudžioms situacijoms. Kėdainių atvejis atskleidė, kad jau šiandien visų regionų Vaiko teisių apsaugos skyriai turi skubiai peržiūrėti savo turimas tvarkas, aprašus ir imtis visų galimų priemonių, apsaugojančių vaikus ir suteikiančių pagalbą šeimoms“, – sako ministras L.Kukuraitis.

Savo ruožtu, pasak L.Kukuraičio, ministerija jau inicijavo teisės aktus, reikalingus Vaiko teisių apsaugos skyrių centralizacijai. Centralizuojant vaiko teisių apsaugos įgyvendinimo sistemą, valstybės (perduota savivaldybėms) funkcija bus keičiama į valstybės vykdomą vaiko teisių apsaugos funkciją.

„Taip pat artimiausiu metu išgryninsime vaiko teisių specialistų funkcijas, parengsime tarpinstitucinio bendradarbiavimo algoritmą vaiko teisių užtikrinimo srityje – tai yra veiksmų sekas smurto ar kitos grėsmės atveju, taip pat vaiko teisių apsaugos tarnybų ir savivaldybių vaidmenis pagalbos vaikui ir šeimai srityse“, – teigia ministras.

Siūloma įvertinti Kėdainių rajono savivaldybės administracijos specialistų, dirbančių vaiko gerovės srityje, veiksmus.

L.Kukuraitis įvardino ir Grėsmių vaiko sveikatai ar gyvybei nustatymo ir jų lygių (0-3) vertinimo tvarkos aprašą, vaiko paėmimo iš šeimos tvarkos bei vaiko ir šeimos poreikių nustatymo tvarkos aprašus.

Taip pat ministras akcentavo vaiko teisių apsaugos specialistų darbą visą parą. „Norime, kad atsirastų galimybė ne tik dienos, bet ir nakties metu atsiliepti į svarbius pranešimus dėl vaiko teisių pažeidimų, be to, svarbu, kad vaiko teisių apsaugos sistemoje dirbtų žmonės, kurie gebėtų labai greitai reaguoti, vertinti situacijų rizikingumą“, – sako L.Kukuraitis.

L.Kukuraitis pabrėžė ir svarbą inicijuoti baudžiamojo proceso teisinio reguliavimo pakeitimus, siekiant įtvirtinti aktyvų valstybės vaiko teisių apsaugos institucijos vaidmenį baudžiamajame procese, kai nepilnametis galimai nukentėjo nuo nusikalstamos veikos ar tapo jos liudininku, pavyzdžiui, numatyti teisę skųsti sprendimus atsisakyti pradėti ar nutraukti ikiteisminį tyrimą, teisę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir panašiai.

123rf.com nuotr./Mokykla
123rf.com nuotr./Mokykla

Socialinių globėjų veiklos teisinis reglamentavimas bei kompleksinės pagalbos šeimai planas – taip pat tarp svarbiausių ministro įvardintų darbų.

„Važiuosime į kiekvieną savivaldybę ir tarsimės, kaip geriausiai atliepti pagalbos vaikams ir šeimoms poreikį. Tai bus koordinuotas pagalbos teikimo planas su aiškiai apibrėžtomis institucijų pareigomis ir funkcijomis. Šiuo metu tiek švietimo, tiek sveikatos, tiek socialinės apsaugos institucijos turi daug pagalbos šeimai įstaigų, tačiau labai svarbu, kad jų veikla, nukreipta į pagalbą šeimai, būtų kryptinga ir suderinta“, – teigia L.Kukuraitis.

Pasak ministro, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sudaryta komisija ištyrė Kėdainių įvykio aplinkybes, kai nuo patirto fizinio smurto mirė mažametis. Atskleista, jog Kėdainių rajono Vaiko teisių apsaugos skyrius nesivadovavo Bendro darbo su šeimomis tvarkos aprašu, kitais teisės aktais, neįvertino grėsmės vaiko sveikatai ir gyvybei, nesiėmė veiksmų visapusiškai apsaugoti vaiką, neorganizavo vaiko atvejo peržiūros, nesudarė pagalbos plano.

Taip pat nebuvo įkurta tarpinstitucinė grupė, todėl nebuvo tarpinstitucinio bendradarbiavimo, koordinuotų veiksmų, siekiant įvertinti situaciją bei pagalbos poreikį, taip pat numatyti veiksmus ir sprendimus darbo su šeima organizavimui, pagalbos teikimo kontrolės vykdymui.

Kėdainių Vaiko teisių apsaugos skyrius nesidomėjo, kaip ikiteisminiame tyrime buvo užtikrinamos vaiko teisės bei teisėti interesai ir nebendradarbiavo su ikiteisminį tyrimą atliekančiais pareigūnais. Kėdainių rajono savivaldybė iki šiol nėra priėmusi tinkamų sprendimų dėl bendro darbo su vaikais ir šeimomis organizavimo.

Komisijos atstovai akcentuoja, kad turi būti nedelsiant reglamentuota ir užtikrinta keitimosi informacija tarp Kėdainių rajono savivaldybės administracijos padalinių ir kitų įstaigų tvarka, numatant informacijos išsiuntimo-gavimo kontrolę, pavedimų vykdymo terminus.

Taip pat siūloma įvertinti Kėdainių rajono savivaldybės administracijos specialistų, dirbančių vaiko gerovės srityje, veiksmus užtikrinant žuvusio vaiko teises ir teisėtus interesus, jų kvalifikaciją bei nuolatinį jos kėlimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius