-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 05

L.Linkevičius: be tarptautinių ekspertų Astrave išsiversti nepavyks

Lietuvos užsienio reikalų ministras teigia, kad informacija apie galimą incidentą Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE) rodo, kad be tarptautinių ekspertų išsiversti nepavyks.
Avarija Astravo atominėje elektrinėje
Avarija Astravo atominėje elektrinėje

„Tokie ar gandai, ar galimai įvykę įvykiai, ar tikrai įvykę įvykiai dar kartą parodo, kad be tarptautinių institucijų dalyvavimo išsiversti nepavyks, nes vien baltarusių pareiškimais pasitikėti negalima“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė Linas Linkevičius.

Anot jo, Lietuva ir toliau Europos Komisijoje kels Astravo AE klausimą, teigdama, kad tai yra bendras Europos reikalas.

Netoli sienos su Lietuva statomoje Astravo AE balandžio viduryje įvyko incidentas – sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos.

L.Linkevičius ne kartą išreiškė susirūpinimą dėl Astravo AE saugumo. Balandžio viduryje susitikęs su Europos Komisijos viceprezidentu Marošu Šefčovičiumi, atsakingu už ES energetinę sąjungą, jis teigė, jog AE statoma nesilaikant saugumo standartų.

JAV valstybės departamento specialiajam pasiuntiniui energetikai Amosui Hochsteinui jis teigė, kad Baltarusija nesilaiko pažadų ir neatsako į klausimus apie jėgainės saugumą bei statybos aikštelės pasirinkimą.

VIDEO: Žvilgsnis į atominį monstrą, kylantį šalia Lietuvos sienos

Netoli sienos su Lietuva statomoje Astravo AE balandžio viduryje įvyko incidentas – sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos, rašo portalas belsat.eu.

Tai portalui pranešė vienos iš jėgainės statyboje dalyvaujančių Pinsko miesto organizacijų darbininkas, anot kurio, tai jau ne pirmas incidentas, tačiau atsakomybės už juos kol kas niekas neprisiėmė.

Branduolinės priežiūros pastatas turi iškilti aikštelėje tarp dviejų jėgainės reaktorių. Pastato pamatus skubantys išlieti darbininkai vadovybės nurodymu užpylė per daug betono, konstrukcija neatlaikė svorio ir sugriuvo jos atramos. Naktį į objektą buvo iškviesta 20 darbuotojų, kurie dvi dienas pneumatiniais kūjais trupino 50 kubinių metrų betono.

Espo konvencijos įgyvendinimo komitetas 2013 metais paskelbė, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų, o šiemet kovą pasiūlė, kad ginčą padėtų spręsti tarptautinių ekspertų komisija. Tačiau Baltarusija atsisakė įsileisti ekspertus.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusiją neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius