Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 10

Laikinasis generalinis prokuroras Kauno apygardos prokuratūros vadovą K.Betingį pažemino tarnyboje

Laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas Kauno apygardos prokuratūros vyriausiąjį prokurorą Kęstutį Betingį pažemino tarnyboje – jis paskirtas eiliniu prokuroru.
K.Betingis
K.Betingis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

K.Betingiui pareigos pažeminamos nuo penktadienio. Tai ketvirtadienį spaudos konferencijoje pranešė pats R.Petrauskas.

Jis teigė šį sprendimą derinęs ir su naujai paskirtu generaliniu prokuroru Dariumi Valiu, kuris pareigas pradės eiti kitą savaitę. Per mėnesį K.Betingis gali apskųsti šį sprendimą teismui.

„Aš tikrai nesakau, kas Kęstas Betingis yra blogas prokuroras, jis yra geras prokuroras, tačiau, kaip minėjau, vadovui turėtų būti keliami aukštesni reikalavimai, kai jis teikia informaciją arba savo viešas mintis apie pačią instituciją“, – teigė R.Petrauskas.

Nuobauda K.Betingiui skirta remiantis tarnybinio patikrinimo išvadomis. Jose buvo vertinami Kauno prokurorų veiksmai tiriant dviejų žmonių nužudymą, Drąsiaus Kedžio lavono radimo aplinkybes bei atliekant pirmąjį tarnybinį patikrinimą prokuratūroje.

Remiantis antrojo tarnybinio patikrinimo išvadomis, K.Betingis pažeidė prokurorų Etikos kodeksą, tačiau nekonstatuota pažeidimų atliekant ikiteisminius tyrimus. Kiti prokurorai pažeidimų, remaintis šiomis išvadomis, nepadarė.

K.Betingiui tarnybinės etikos pažeidimas buvo užfiksuotas, nes esą vienos spaudos konferencijos metu jis išsakė savo nuomonę dėl  prokuratūros sistemos blogybių, prasitarė apie netvarką.

„Buvo pasiūlymas perduoti (K.Betingio klausimą – BNS) etikos komisijai. Aš, kaip laikinai einantis generalinio prokuroro pareigas, šiam sprendimui nepritariau, priėmiau sprendimą taikyti drausminę nuobaudą,  t. y. perkelti į žemesnes pareigas“, – spaudos konferencijoje sakė R.Petrauskas.Priėmiau sprendimą taikyti drausminę nuobaudą, t.y. perkelti į žemesnes pareigas.

„Motyvai yra išdėstyti įsakyme – yra tai, kad, kaip aš visą laiką sakau, vieni reikalavimai taikomi paprastam prokurorui, kiti reikalavimai, žymiai aukštesni, yra taikomi prokuratūros įstaigos vadovui. Aš manau, kad prokuratūros įstaigos vadovas skelbdamas tam tikrą informaciją turi laikytis tam tikrų principų. Suprantu, kad yra emocijos, bet tam ir yra vadovas, kad emocijas truputį turėtų užslopinti. Gal aš konkrečiai visko nevardysiu, kalbama apie tai, kad buvo pažeisti Etikos kodekse numatyti įstatymų gerbimo, nešališkumo, solidarumo principai“, – aiškino R.Petrauskas.

Pasak laikinojo generalinio prokuroro, ne visoms tarnybinio patikrinimo išvadoms pritarta.

„Tarnybinės išvados buvo iš 7 punktų, 5 punktai buvo patvirtinti išvadų, dėl dviejų buvo nesutikta. (...) Buvo kalbėta apie Kauno miesto apylinkės vyriausiąjį prokurorą (Algirdą – BNS) Čiurlį, aš manau, kad A.Čiurlys vis dėlto turėjo būti nubaustas, kai buvo daromas pirminis patikrinimas, tačiau jo atveju nebuvo atliekama jokių veiksmų. Būtent vienas iš pažeidimų, kurie buvo inkriminuojami pavaduotojai (Ritai – BNS) Čivinskaitei, praktiškai buvo padaryti prokuroro A.Čiurlio. Tačiau yra praėjęs šešių mėnesių terminas, per kurį galima skirti drausminę nuobaudą“, – dėstė laikinasis generalinis prokuroras.

D.Kedys dingo praėjusių metų spalio 5 dieną, kai Kaune buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė. Balandžio 17 dieną netoli Kauno rasti D.Kedžio palaikai. Ekspertų duomenimis, jis mirė nesmurtine mirtimi – užspringęs.

D.Kedys J.Furmanavičių, buvusį Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeninį padėjėją Andrių Ūsą ir nenustatytą asmenį Aidą kaltino seksualiai išnaudojus jo mažametę dukrą. Mergaitės motiną Laimutę Stankūnaitę ir tetą V.Naruševičienę kaunietis kaltino sąvadavimu.

Vilniaus apygardos prokuratūra teismui yra perdavusi vadinamąją Kauno pedofilijos bylą. Joje mergaitės tvirkinimu kaltinimas vienintelis A.Ūsas. Šią bylą ėmė nagrinėti Panevėžio miesto apylinkės teismas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius