Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 03

Lombardo darbuotojas: „Laimingi žmonės čia nesilanko“

Akylesnio Klaipėdos pagrindinių gatvių praeivio žvilgsnį patraukia lombardų gausa – Klaipėdoje jų daugiau nei pora dešimčių. Koks tai verslas? Kokie žmonės dažniausiai lankosi lombarduose? „15min“ korespondentė leidosi į kelią.
Į lombardus dažniausiai užsuka finansinių bėdų ištikti arba nuo svaigalų priklausomi žmonės.
Į lombardus dažniausiai užsuka finansinių bėdų ištikti arba nuo svaigalų priklausomi žmonės. / Jorės Janavičiūtės nuotr.
Temos: 1 Auksas

Turgaus aikštėje galima pamatyti netgi tris iškabas, skelbiančias apie čia įsikūrusius lombardus. Tiesa, vienas jų, įsikūręs kioskelyje prie turgaus, jau užvėręs savo langines – ant jų užrašas, kviečiantis kioskelį išsinuomoti. Greta esančios dėvėtų drabužių parduotuvės viduje įsikūrusio nedidelio lombardo, superkančio auksą, darbuotoja teigė, kad pastaruoju metu šis verslas sekasi prastokai, tačiau gyventi galima, mat ji šiuo verslu užsiima jau seniai ir turi nuolatinių klientų.

Vogtų daiktų neišvengia

Kur kas kalbesnis buvo toje pačioje Turgaus aikštėje esančio dar vieno lombardo, kuris priima ir auksą, ir elektroninius prietaisus, darbuotojas. Pasak vyro, šiuo verslu užsiimančio jau 15 metų, jo lombarde daiktai iš įtartinos išvaizdos žmonių nepriimami. Norint gauti lombardo paskolą ir užstatant daiktą būtina pateikti asmens dokumentą.

Darbuotojas atsiminė ir kurioziškų situacijų, kai lombardai įveliami į šeimos konfliktus. Jis pasakojo, kad kartą tėvas po audringo konflikto su sūnumi užstatė sūnaus vardu brangų daiktą. Galiausiai šis konfliktas nukeliavo iki teismų.

Nors šis lombardas daiktų iš įtartinų žmonių nepriima, tačiau nesusipratimų su vogtais daiktais išvengti nepavyksta – pasitaiko tokių atvejų, kai žmonės vogtus daiktus deklaruoja kaip savo, o kartais net pristato su visais dokumentais, tačiau po to paaiškėja, kad jie šiuos daiktus „pasiskolino“ iš draugų.

Pasak verslininko, pagrindiniai jų klientai – žmonės, kuriems pritrūksta pinigų pragyvenimui, kol gauna pensiją, algą ar pašalpą. Tokių maždaug 70 proc. Jo teigimu, 70–80 proc. klientų vėliau išperka savo užstatytus daiktus. Šiame lombarde užstatant vidutinės klasės mobilųjį telefoną galima gauti 50–100 Lt paskolą.

Nelaimingi arba neblaivūs

„15min“ korespondentė užsuko ir į visą parą dirbantį lombardą H.Manto ir J.Janonio gatvių sankirtoje. Čia besidarbuojantis vaikinas neslėpė, kad dirbti naktimis apsimoka: „Juk yra žmonių, kuriems reikia „dasimušti“, o šalia yra naktinė alkoholio parduotuvė...“

Pritrūkę pinigų alkoholiui, žmonės atneša keisčiausių dalykų. Vaikinas juokdamasis prisiminė, kad kartą jam ištroškęs klientas atnešė rankos muliažą ir maldavo: „Na, duok nors 5 Lt“. Deja, muliažą atnešusiems gudruoliams pinigų gauti nepavyko, kaip ir tiems, kurie atneša tokių lombardui nereikalingų daiktų kaip, tarkim, laidiniai telefonai.

Lombardas daugiausia priima auksą, kompiuterinę techniką, mobiliuosius telefonus. Mobilieji telefonai, ko gero, užstatomi dažniausiai.

Žmonės už atneštus daiktus dažnai bando siūlyti savo kainą, bet lombardas nelinkęs derėtis. Lombardo darbuotojas teigė, jog kartais jam tenka išklausyti liūdnas klientų gyvenimo istorijas. „Laimingi žmonės lombarduose lankosi retai – jie nebent atneša nebereikalingus daiktus“, – sakė jis.

Šis lombardas suteikia galimybę ne tik gauti paskolas užstatant daiktus, bet ir prekiauja mobiliaisiais telefonais, elektroninėmis priemonėmis. Pasak vaikino, verslas sekasi gerai, mat lombardas priima tik kokybiškas prekes. Pasak pardavėjo, pirkėjus tenkina kainos ir kokybės santykis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius