Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 13

Laisvės gynėjų dieną – apie amžiną skolą žuvusiesiems (nuotraukos, atnaujinta 15.56 val.)

Laisvės gynėjų dieną Seime buvo dar kartą prisiminti visi žuvusieji 1991-ųjų sausį.
Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas iš tribūnos per iškilimingą posėdį kalbėjo apie sumenkusį pilietiškumą.
Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas iš tribūnos per iškilimingą posėdį kalbėjo apie sumenkusį pilietiškumą. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Likus pusvalandžiui iki iškilmingo posėdžio Laisvės gynėjų dienai paminėti Nepriklausomybės aikštėje, prie Seimo rūmų, buvo uždegtas laužas.

Tačiau prie laužo sukiojosi vos pora parlamentarų, vienas kitas Nepriklausomybės akto signataras ir grupelė jaunimo. Kiti skubinosi užsiimti vietas Seimo Kovo 11-osios akto salėje, kuri ta proga buvo pilnutėlė.

Pasigedo pilietiškumo

Posėdyje dalyvavusiam prezidentui Valdui Adamkui žodis nebuvo suteiktas. Iškilmes pradėjo Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Jis daugiausia kalbėjo apie dvasinių vertybių praradimą.

„Tautiečių, susijusių su Tėvyne dvasiniais saitais, deja, bet mažėja“, – konstatavo A.Valinskas. Pradėjęs nuo pilietiškumo stokos, priminęs, kad dažnas jaunuolis nemoka net himno, Seimo pirmininkas piktinosi net netvarkingais daugiabučių namų kiemais. Atsisukti „veidu į Lietuvą“ jis ragino pirmiausia savo kolegas Seimo narius.

Kliuvo valdžiai

Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinio sekretoriaus monsinjoro Gintaro Grušo žodžiais, jau per dažnai tenka išgirsti žodžius „Ne tokios Lietuvos tikėjomės...“ Anot jo, puoselėti Tėvynės meilę nepadės nei fejerverkų, nei lazerių, nei kitokie pramogų šou.

„Manau, valdžios atstovai mielai cituotų Šventraštį, jei joje rastų eilutę: „Jūs, piliečiai, būkite klusnūs savo valdžios atstovams... Bet tokios eilutės nėra“, – sakė monsinjoras.

Jis ragino mylėti Tėvynę, pilietiškumo semtis iš šeimos, o atsinaujinimo – iš Bažnyčios mokymo.

Prisiminė žuvusiuosius

Visus sugraudino Genovaitės Sakalauskienės kalba. 1991-ųjų rugpjūtį žuvusio kario savanorio Artūro Sakalausko motina G.Sakalauskienė sakė, jog laisvės gynėjus prieš aštuoniolika metų siejo viltis ir tikėjimas.

„Prisiminkime juos tokius, kokie jie buvo gyvi, kokius juos matėme paskutinį kartą“, – apie visus 1991-aisiais žuvusius dėl Lietuvos laisvės kalbėjo savanorio motina. Ji ragino politikus, priklausančius skirtingoms partijoms, dirbti vieningai Lietuvos labui.

Nepriklausomybės akto signatarų vardu kalbėjo europarlamentarė Laima Andrikienė, Sausio 13-osios brolijos vardu – parlamentarė, partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago duktė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Po iškilmingų kalbų posėdžio dalyviai susirinko Nepriklausomybės aikštėje, laukdami iškilmingo vėliavos pakėlimo.

Pagerbė trimis salvėmis

Valstybės vėliavos pakėlimo ceremoniją stebėjo ne tik iškilmingo posėdžio dalyviai, bet ir Nepriklausomybės aikštėje tuo metu buvusieji praeiviai. Žuvusiųjų atminimas buvo pagerbtas tylos minute ir trimis salvėmis.

Ceremonijoje dalyvavo ne tik dabartinės kariuomenės Garbės kuopa, bet ir jau nuolatiniai panašių iškilmių dalyviai – viduramžių Lietuvos kariai. Visi norintieji buvo pakviesti Seimo autobusu vykti į Antakalnio kapines.

Renginiai – iki pat vakaro

Šiandien renginiai Laisvės gynėjų dienai paminėti numatyti iki pat vakaro. Daugybė žmonių popietę apsilankė Antakalnio kapinėse, o valdžios vyrai, pagerbdami žuvusiuosius, padėjo prie memorialo gėlių.

Žuvusiųjų artimieji buvo pakviesti į susitikimą su parlamento ir Vyriausybės vadovais.

Tuo tarpu prezidentas Valdas Adamkus Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanojo tuos, kurie gynė Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Sausio 13-osios renginiai Vilniuje baigsis šv. Mišiomis Arkikatedroje bazilikoje 17.30 val.

Iškilmės Laisvės gynėjų dienai paminėti šiandien vyksta visoje Lietuvoje, taip pat mūsų šalies atstovybėse užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius