Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 20

Latvijos bei Estijos premjerai ir parlamentų vadovai „Baltijos kelio“ 20-metį minės Lietuvoje

Šį savaitgalį minint „Baltijos kelio“ 20-ąsias metines Lietuvoje lankysis Latvijos bei Estijos premjerai ir parlamentų vadovai.
Andrusas Ansipas, Andrius Kublius ir Valdis Dombrovskis
Andrusas Ansipas, Andrius Kublius ir Valdis Dombrovskis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus kvietimu rugpjūčio 21–22 dienomis trijų Baltijos šalių premjerai su šeimomis renkasi į neoficialų susitikimą Nidoje, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Premjeras A.Kubilius kartu su Latvijos ministru pirmininku Valdžiu Dombrovskiu ir Estijos vyriausybės vadovu Andrusu Ansipu neoficialioje aplinkoje aptars bendrus visoms trims šalims ekonomikos, energetinio saugumo, istorinės atminties išsaugojimo ir strateginio bendradarbiavimo klausimus.

Sekmadienį, rugpjūčio 23 dieną, premjerai išvyks į Vilnių, kur dalyvaus „Baltijos kelio“ 20-mečio minėjimo renginiuose.

Planuojama, kad vidurdienį Gedimino kalno Pilies bokšte, kur prieš 20 metų prasidėjo gyvoji grandinė, sujungusi tris Baltijos tautas, premjerai pasirašys bendrą deklaraciją. Ministrai pirmininkai taip pat kartu dalyvaus Šv.Mišiose Vilniaus arkikatedroje, padės gėlių prie Seimo Sausio 13-osios memorialo, kreipsis į žmones Nepriklausomybės aikštėje, dalyvaus Seime vyksiančiame iškilmingame minėjime.

Rugpjūčio 23 dieną, sekmadienį, Vilniuje viešės ir Latvijos bei Estijos parlamentų vadovai. Estijos Riigikogu pirmininkė Ene Ergma ir Latvijos Saeimos pirmininkas Gundaras Daudzė taip pat dalyvaus „Baltijos kelio“ jubiliejaus renginiuose.

„Baltijos kelio“ akcija įvyko 1989 metų rugpjūčio 23 dieną, minint stalininės Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos pasirašyto Molotovo-Ribentroppo pakto ir jo slaptųjų protokolų, kuriais neteisėtai pasidalyta Europa, 50-ąsias metines.

Akcijos metu už rankų susikibę trijų Baltijos šalių piliečiai sudarė gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino. „Baltijos kelyje“ dalyvavo apie 2 mln. žmonių.

Po dvejų metų pasaulis pripažino nepriklausomas Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius