Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 17

Laukia rezidencija su pirtimi

Būsimasis prezidentas kol kas negali svajoti apie asmeninius apartamentus S.Daukanto aikštės rūmuose. Po inauguracijos jis galės persikelti į namą, įrengtą pagal Paksų šeimos skonį ir pageidavimus.
Prezidentūra
Prezidentūra / Dainiaus Labučio/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Turniškės

Dar kelerius metus būsimasis šalies vadovas iš namų į darbą negalės nueiti per kelias minutes. Anksčiau planuota, kad jau šiemet valstybės galva prezidentūros rūmuose galės ne tik dirbti, bet ir gyventi. Tačiau dėl per menko rekonstrukcijos darbų finansavimo šiuos ketinimus teks kuriam laikui atidėti.

Naujasis šalies vadovas be oficialios rezidencijos neliks. Jei pageidaus, jam veikiausiai bus parengtas 6 metus tuščias stovintis prabangiai įrengtas namas Turniškėse.

Jei pageidaus, jam veikiausiai bus parengtas 6 metus tuščias stovintis prabangiai įrengtas namas Turniškėse.

L.Paksienės prisilietimas

500 kvadratinių metrų rezidencija prestižiniame sostinės kvartale liko tuščia, kai 2003-iaisiais prezidentu buvo išrinktas Rolandas Paksas. Iki tol joje gyvenęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma persikraustė į jiems paskirtą kitą rezidenciją, kurioje gyvena ir dabar.

Paksų šeima į naujuosius namus tąkart įsikraustyti nespėjo, nes po apkaltos R.Paksas buvo pašalintas iš prezidento posto. Tačiau šalies vadovo rezidencijoje labai daug Paksų palikimo, nes ji buvo suremontuota ir apstatyta pagal tuometės pirmosios ponios Laimos Paksienės norus. Rengdamasi kraustynėms L.Paksienė paprašė atlikti remontą: išgriauti sieną ir įrengti išėjimą į vidinį kiemą, perdažyti sienas, sumontuoti vonią, kai kur pakeisti grindis, baldus, šviestuvus, kilimus, įrengti modernią garų pirtį, žiemos sodą. Šie remonto darbai ir nauji baldai valstybės biudžetą patuštino apie 200 tūkst. litų.

Tikisi, kad įvertins

L.Paksienė LŽ pasakojo, kad į rezidencijos remontą žiūrėjo labai atsakingai ir stengėsi, kad ji taptų kuo jaukesnė ir patogesnė gyventi. Buvusi pirmoji šalies dama tikisi, jog jos pastangos nenueis perniek ir bus teigiamai įvertintos būsimojo prezidento. „Žinoma, kiek žmonių – tiek skonių, bet viliuosi, kad viskas patiks. Juoba kad organizuodama remonto darbus pasinaudojau labai gerai vertinamos architektės patarimais“, – aiškino ji.

L.Paksienė supranta, kad pagal jos skonį įrengtoje rezidencijoje apsigyvensiantis naujasis prezidentas galbūt norės šį tą pakeisti. Tačiau ji tikisi, jog tai bus nedideli pakeitimai. „Nereikia vyti Dievo į medį. Nemanau, kad ten reikėtų ką nors griauti ar iš esmės taisyti, – įsitikinusi buvusi pirmoji šalies ponia. – Rezidencijoje viskas labai gražiai sutvarkyta, tikrai ne gėda pasikviesti ir oficialių svečių.“

Butas prezidentūroje

Prezidentūros kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento direktorius Leopoldas Petrauskas LŽ patikino, kad rezidencijos būklė normali. Tačiau prieš įsikraustant į ją naujajam šalies vadovui reikės atlikti kai kurių patalpų einamąjį remontą: kai kur perdažyti kambarių sienas, atlikti dalinį fasado remontą. „Jo kaina tikrai nebus didelė. Darbų apimtis ir kiek jie atsieis, priklausys ir nuo naujojo vadovo pageidavimų“, – aiškino L.Petrauskas.

Patalpos prezidento tarnybiniam butui numatytos ir prezidentūros rūmų ansamblyje iškilusiame pastate. Idėja įrengti čia gyvenamąsias patalpas šalies vadovui kilo beveik prieš 15 metų. Tuomet nuspręsta rūmų ansamblį papildyti statiniu, kuriame būtų ne tik kelios papildomos reprezentacinės patalpos, bet ir prezidento tarnybinis butas. Vėliau šios minties atsisakyta, tačiau galiausiai prie jos vėl grįžta.

Reikėtų papildomų milijonų

Planuojama, kad prezidentūros rūmų ansamblyje iškilęs pastatas bus padalytas į dvi dalis: reprezentacinę ir gyvenamąją. Pirmoji bus skirta svečių priėmimui, antrojoje apsigyvens prezidentas su šeima.

Pastatas, kuriame bus apgyvendintas prezidentas, jau iškilo. Čia beliko įrengti apsaugos ir inžinerines sistemas, sutvarkyti aplinką, pasirūpinti vidaus apdaila. Kada šie darbai bus baigti, neaišku. Pasak prezidentūros kanclerio Giedriaus Krasausko, tai priklausys nuo finansavimo.

Šiemet valstybės biudžete prezidentūros rūmų rekonstrukcijos darbams numatyta per 3 mln. litų. Tačiau norint baigti papildomo pastato patalpų įrengimą šių pinigų tikrai neužteks. Pasak G.Krasausko, šiam reikalui dar reikėtų skirti apie 4-5 mln. litų. „Jei šios lėšos būtų skirtos šiemet, pastatą parengti gyventi būtų galima dar iki šių metų pabaigos. Tačiau jeigu finansavimo nebus, darbus reikės konservuoti ir palikti ateičiai“, – aiškino G.Krasauskas. Planuojama, kad dabartinė prezidento rezidencija Turniškėse galėtų tapti šalies vadovo vasaros rezidencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius