Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 11

Laukiama ant seklumos su keliais šimtais pramogautojų užplaukusio kelto tyrimo išvadų

Pirmadienį bendrovė „Smiltynės perkėla“ išplatino savo oficialų pranešimą dėl savaitgalį ant seklumos užplaukusio kelto, kuriame buvo keli šimtai žmonių.
Žmonėms buvo duoti keli pledai.
Kad nesušaltų, žmonėms užstrigusiame kelte buvo dalijami pledai. / Arvydo D. nuotr.

Pranešime rašoma, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį naktinio klubo „Dr.Who – Terasa ant vandens“ surengto vakarėlio metu, kuris vyko kelte „Kintai“ įvyko nenumatytas incidentas, keltas Kuršių mariose šiek tiek tolėliau už Kiaulės nugaros užplaukė ant seklumos. Tuo metu laive buvo 355 žmonės ir 5 įgulos nariai, leistinas keleivių skaičius – 471.

Incidentas įvyko apie vidurnaktį. 0 val. 18 min. apie tai buvo pranešta Jūrų gelbėjimo koordinaciniam centrui. Informuoti „Smiltynės perkėlos“ generalinis direktorius bei direktorius technikai ir saugiai laivybai. Apie įvykį buvo informuoti ir kelto keleiviai. Netrukus pradėta vykdyti gelbėjimo operacija. Į įvykio vietą atvykęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos kateris „Žaibas“ išmatavo vandens gylį mariose ties vieta, kur buvo įstrigęs keltas. Kadangi buvo nustatyta, kad toje vietoje mariose gana seklu ir uosto vilkikai, kurių grimzlė – per 4 metrai, negalėjo priplaukti, į pagalbą keltui „Kintai“ buvo atsiųstas kitas „Smiltynės perkėlos“ keltas „Nida“. Iš namų iškviesti laivo įgulos nariai maždaug apie 1 val. atsišvartavo nuo kranto Šiaurės rage.  

Apie 1 val. 45 min. keltas „Nida“ buvo įvykio vietoje ir  pradėjo gelbėjimo darbus, tačiau nutempti keltą nuo seklumos nepavyko. Apie 3 val. 30 min. nuspręsta dalį žmonių kateriu „Žaibas“ perkelti iš kelto„Kintai“ į keltą „Nida“. Pirmiausia buvo perkeltos moterys ir vaikai. Maždaug per valandą buvo įvykdyti 8 reisai, nuo kelto nuimti 120 žmonių. Sumažėjus kelto „Kintai“ svoriui, apie 5 val. ryto pavyko jį nutemti nuo seklumos.

Bendrovė atkreipia dėmesį, kad gelbėjimo operacijos metu kiek įmanoma buvo pasirūpinta kelto keleiviais, pirmiausia moterimis ir vaikais. Vaikai buvo patalpinti į kapitono ir mechaniko kajutes. Ant denio likusiems keleiviams buvo pasiūlyta persikelti į keleivių saloną. Organizatoriai, rūpindamiesi, kad mažiau apsirengę vakaro dalyviai nesušaltų, dalino pledus. Persikėlus į keltą „Nida“,  visi norintys  buvo vaišinami karšta arbata ir kava.

Per incidentą vakarėlio svečiai, renginio organizatoriai bei kelto įgulos nariai nenukentėjo. Paskutiniai keleiviai krantą pasiekė 5 val. 40 min. Oficialių skundų iš vakarėlio liudininkų iki šiol „Smiltynės perkėla“ nesulaukė.

Keltas „Kintai“ incidento metu taip pat nebuvo pažeistas. Narų pagalba buvo atlikta jo povandeninės dalies apžiūra. Apžiūros metu pažeidimų ant laivo korpuso neaptikta. Abu laivo sraigtai taip pat tvarkingi. Gavus uosto kapitono leidimą keltas jau šeštadienį sėkmingai vykdė numatytus reisus į Lietuvos jūrų muziejų.

Bendrovė atkreipia dėmesį, keltas „Kintai“ incidento metu buvo techniškai tvarkingas. Šių metų gegužės 25 d. buvo atlikta jo techninė apžiūra. Keltas pripažintas techniškai tvarkingu, jame yra visos privalomos priemonės keleivių saugumui užtikrinti: 471 gelbėjimosi liemenė ir 2 valtys. Incidento metu jos nebuvo panaudotos, nes nebuvo būtinybės – gylis laivo gale siekė vos 1,5 m, o priekyje – 2,5 m, pavojus keleivių gyvybėms negrėsė.

Šiuo metu vyksta įvykio priežasčių tyrimas. „Smiltynės perkėla“ bei Lietuvos saugios laivybos administracija siekdama, kad ateityje tokių incidentų būtų išvengta, aiškinasi įvykio aplinkybes. Kadangi keltas „Kintai“ ant seklumos užplaukė už uosto akvatorijos ribų, Uosto kapitono tarnyba įvykio aplinkybių netirs, tačiau jau šią savaitę atliks keltų kapitonų žinių patikrinimą bei papildomai juos instruktuos. Toliau bus laukiama tyrimo išvadų iš Lietuvos saugios laivybos administracijos, kurios, tikimasi, leis nustatyti tikrąsias šio incidento priežastis. Jeigu paaiškės, kad dėl įvykio mariose kaltas kelto kapitonas, bus imtasi atitinkamų drausminių priemonių.

„Smiltynės perkėla“ atsiprašo visų kelto keleivių už patirtus nesklandumus.

„Suprantame, kad žmonės buvo išvarginti dėl neplanuotai užsitęsusio vakaro. Ir kartu norime padėkoti už atsakingą elgesį gelbėjimo operacijos metu, kuris padėjo išvengti neigiamų padarinių. Norime pabrėžti, kad keleivių saugumas keltuose yra užtikrinamas pagal visus galiojančius reikalavimus tiek reguliarių reisų, tiek pramoginių renginių metu. Tačiau bus imtasi visų įmanomų papildomų priemonių, kad ateityje tokių incidentų būtų išvengta“, – savo pranešime rašė „Smiltynės perkėlos“ atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius