Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 07

Lauko kavinė šalia Šv.Kotrynos bažnyčios supykdė literatus, paveldosaugininkus ir verslininkus

Pernai rugpjūtį iškilmingai atidengta skulptūra poetei Juditai Vaičiūnaitei atsidūrė savotiškoje statybų aikštelėje. Taip šiuo metu atrodo vieta šalia Šv.Kotrynos bažnyčios, kur statoma lauko kavinė. Poetės kolegos literatai piktinasi tuo, tačiau kavinės šeimininkas žada viską sutvarkyti artimiausiu metu ir netgi iš naujo nudažyti sieną, išmargintą grafitininkų teplionių, prie kurios pritvirtinta kompozicija.
Pasigirdo kalbų, kad lauko kavinė prie Šv.Kotrynos bažnyčios įrenginėjama neteisėtai.
Pasigirdo kalbų, kad lauko kavinė prie Šv.Kotrynos bažnyčios įrenginėjama neteisėtai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniuje gyvenusi ir kūrusi J.Vaičiūnaitė pagerbta kompozicija skverelyje šalia Šv.Kotrynos bažnyčios 2011-ųjų rugpjūtį, minint poetės mirties dešimtąsias metines. Tačiau prieš kelias dienas Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A.Jonynas išvydo, kad skėčio ir lakštingalos kompozicijos kaimynystėje išdygo keistas statinys, kurį A.A.Jonynas pavadino tualetu.

„Mes pastebėjome prieš kelias dienas ir labai sujudome, kad ne vietoje statomi tualetai. Viskas vyksta šventoriuje, po pačiu skėčiu“, – piktinosi Lietuvos rašytojų sąjungos vadovas.

Žada sutvarkyti ir nudažyti sieną

Tačiau ketvirtadienio rytą po skulptūra J.Vaičiūnaitei jokio tualeto nebebuvo, tik krūva lauko kavinės baldų. Bendrovės „Salanda“, kuri ir įrenginėja lauko kavinę, direktorius Stepas Visockis 15min.lt tvirtino, kad baldai bus patraukti ir aplinka sutvarkyta. Dar daugiau – jis pažadėjo iš naujo nudažyti sieną, prie kurios ir pritvirtinta skulptūra.

„Man reikia uždėti pliusą, nes tą sieną aš sutvarkiau, ne kas kitas. Dabar ji yra aprašinėta, kas ją dažys? Aš ją dažysiu, nes Mokytojų namai paprašė sutvarkyti tą sieną, juk tai reprezentacinė vieta. Aš tai ir padarysiu. Pagal projektą aš neturiu teisės šitos vietos užstatyti, turi būti paliktas laisvas priėjimas“, – teigė S.Visockis.

S.Visockis sulaukė kaltinimų, kad pati kavinė yra įrenginėjama neteisėtai, tačiau tai kategoriškai paneigė. „Tai yra neteisybė. Aš turiu visus leidimus trims sezonams. Nuo 2010 metų turiu lauko kavinės įrengimo projektą, kurį pasirašė Vilniaus miesto administracijos Miesto plėtros departamento Miestovaizdžio skyrius, Kultūros paveldo sk.vyr. specialistė Monika Čekanauskaitė, dar vienas savivaldybės atstovas. Viskas yra legalu“, – karščiavosi kavinės šeimininkas.

Vadina kerštavimu

S.Visockis įsitikinęs, kad spaudoje pasirodę Kultūros paveldo departamento Vilniaus regioninio padalinio vedėjo Vito Karčiausko svarstymai dėl to, jog kavinė įrenginėjama nelegaliai, tėra kerštavimas už kažkada jo duotą interviu.

„Čia yra senos ambicijos, jis mūsų net neklausia, ar turime leidimų. Juk dvejus metus kavinė stovėjo, tai kaip galėjo stovėti?“ – piktinosi S.Visockis.

Lauko kavinės šeimininkas teigė tik laukiantis alkoholio licencijos ir kavinė pradės veikti. S.Visockis užtikrino jau turintis maisto tvarkymo pažymėjimą, tad kliūčių veiklai nelikę.

V.Karčiauskas tvirtina, kad lauko kavinė paveldosaugininkams ne itin rūpi. Jiems svarbu paveldo apsauga viduje, kur S.Visockas remontavo patalpas ir buvo įkūręs kavinę. „Lauko kavinė manęs nelabai domina. Mes ten buvome nuvykę, nes darbai vyksta ir pastato viduje. Tam pastatui buvo padaryta žala įrengiant kavinę. Žalą mes įvertinome ir informaciją apie tai perdavėme prokurorams, pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – teigė V.Karčiauskas.

Plėšimas, o ne ardymas

KPD Vilniaus teritorinio padalinio vadovas sakė nežinąs, ar kavinė įrenginėjama teisėtai, tačiau tvirtino tuo pasidomėjęs Vilniaus savivaldybėje. Esą savivaldybėje būta svarstymų, ar leisti kavinei toliau veikti, kadangi nuomos sutartis nutraukta, pastato viduje kavinės nėra, o pagal taisykles lauko kavinę leidžiama įrengti tuo atveju, jeigu tokia įstaiga yra pastato viduje.

„Kiek man pavyko sužinoti, nuspręsta leisti įrengti kavinę, jeigu sutiks patalpų savininkai. Vilniaus arkivyskupijos kurija, kuriai ir priklauso statinys, mane užtikrino, kad nėra davę jokio leidimo“, – sakė V.Karčiauskas.

Tačiau KPD atstovas neslėpė savo nerimo dėl pastato viduje vykstančių darbų. Esą S.Visockis paveldosaugininkų savo valdose matyti nenori, ketvirtadienio rytą jiems patekti į vidų pavyko tik su policija. „Ten išimti langai, išplėšta elektros instaliacija. Darbininkų, kurie, manau, dirba neteisėtai, pagauti nepavyko, jie pasislėpė. Ponas Visockis uždarė duris, neleido įeiti į vidų, dėl to mes išsikvietėme policiją ir pakliuvome. Apžiūrėjome ir užfiksavome viską. Tie darbai – tai plėšimas visko, kas buvo padaryta, nepavadinčiau net ardymu“, – 15min.lt tvirtino V.Karčiauskas.

Pernai rudenį KPD pareiškė, kad UAB „Salanda“ padarė didžiulę žalą valstybės saugomam kultūros paminklui – Vilniaus benediktinių vienuolynui Šv.Ignoto gatvėje. Esą žalos dydis siekia 77 tūkst. Lt.

Savivaldybė kavinės norėtų

Vilniaus savivaldybės teigimu, leidimo UAB „Salanta“ lauko kavinei neturi.

„Šiuo metu savivaldybė nėra išdavusi leidimo šios kavinės veiklai. Į pačios lauko kavinės atsiradimą toje teritorijoje savivaldybė žiūri palankiai, tačiau visi šalies įstatymuose numatyti reikalavimai turės būti išlaikyti. Artimiausiomis dienomis kviesimės kavinės savininkus ir spręsime šį klausimą, ieškosime geriausių šios situacijos sprendimo būdų“, – teigė savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius