-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 06

Lazdijų rajono savivaldybės politinėje padangėje – ir vestuvės, ir bėgliai

Praėjusią savaitę Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio išplatinta žinia apie šios politinės jėgos invaziją Lazdijų rajone – ne vienintelė politinė naujiena Lazdijų rajono savivaldybės politinėje padangėje.
Artūras Margelis
Artūras Margelis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

15min.lt šaltiniai atskirų politinių partijų Lazdijų skyriuose atskleidė ir daugiau atvejų apie tai, kurie žinomi vietos politikai ir į kokias politines partijas perbėgo.

Politinės permainos ir gretų stiprinimas paprastai jaučiamas visose politinėse partijose, ypač artėjant rinkimų sezonui. 

Pas liberalus – visa A.Markūno svita

Šalies ir Lazdijų rajono spauda neseniai išplatino Liberalų sąjūdžio pranešimą apie tai, kad vasario pabaigoje Liberalų sąjūdžio valdyba į partijos gretas priėmė 72 narius vienijantį Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) Lazdijų skyrių. Tarp perėjusiųjų į Liberalų sąjūdžio gretas – ir trys Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai su vicemeru Valdu Petru Mikelioniu priešakyje.

Pačių politikų numarintam liberalcentristų skyriui Lazdijuose vadovauja Arūnas Markūnas, savivaldybės administracijos Kontrolieriaus tarnybos vadovas. 

Iki tol liberalcentristai Lazdijų rajono savivaldybės taryboje turėjo tris savo narius – V.P.Mikelionį bei medikus Virginiją Venckuvienę ir Joną Juodį. 

Liberalų sąjūdis neturėjo savo atstovų Lazdijų rajono savivaldybės taryboje. 

Suviliojo ir V.Simanyną

Vos praėjus porai dienų po Liberalų sąjūdžio pranešimo apie partijos plėtrą Lazdijų rajone, vienas iš naujai iškeptų liberalų, Lazdijų rajono vicemeras V.P.Mikelionis savo socialinėje svetainėje „Facebook“ parašė: „Mažas patikslinimas. Į partiją įstojus Naujosios sąjungos frakcijos atstovui V.Simanynui, Lazdijų skyrius turi keturis tarybos narius“. 

Buvusios Naujosios sąjungos rinkimų sąraše į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą išrinktas avių auginimo bendrovės direktorius Vitalius Simanynas iki įsiliejimo į liberalus Lazdijų rajono savivaldybės taryboje priklausė Jungtinei frakcijai. 

Kartu šioje frakcijoje buvo ir buvusi Naujosios sąjungos Lazdijų skyriaus pirmininkė odontologė Daiva Barkauskienė bei du nuo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atskilę „žalieji“ – pensininkas Stasys Saladinskas ir žemėtvarkininkas Juozas Vabuolas. 

Prie liberalų prisijungus V.Simanynui, iš Liberalų ir centro sąjungos į Liberalų sąjūdžio frakciją persikrikštijusi nauja politinė frakcija šiuo metu Lazdijų rajono savivaldybės taryboje turi keturis narius.

Moterys – mero A.Margelio glėbin

Kaip teigia 15min.lt šaltiniai, dar iki įvykstant V.Simanyno politiniam perbėgimui, frakciją paliko be politinės partijos posto po Naujosios sąjungos susijungimo su Darbo partija buvusi D.Barkauskienė.

Kalbinta politikė patvirtino, kad prieš porą savaičių perėjo į Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Lazdijų skyriaus gretas. 

Konservatoriams Lazdijų rajone vadovauja rajono savivaldybės meras Artūras Margelis.

Prie konservatorių, ką patvirtino šaltiniai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Lazdijų skyriuje, prisijungė ir kita buvusi aktyvi Naujosios sąjungos atstovė – Lazdijų miesto seniūnė Vaida Gazdziauskienė. 

Atstovavo neegzistuojančiai partijai

Politiniu lavonu po jungtuvių su Darbo partija likusios Naujosios sąjungos Lazdijų skyrius buvo precedento Lietuvoje neturėjusiu politiniu dariniu, kai rinkėjus Lazdijų rajono savivaldybės taryboje atstovavo neegzistuojančios politinės partijos atstovai – D.Barkauskienė ir V.Simanynas. 

Tai įvyko po to, kai, tuomet Viktoro Uspaskicho vadovaujamai Darbo partijai prisijungus neskaitlingą Artūro Paulausko Naująją sąjungą, Lazdijų skyrius atsisakė pereiti į „darbiečių“ gretas.

Darbo partija Lazdijų rajono savivaldybės taryboje turi du mandatus. Jai atstovauja šeimyninis tandemas – motina Marija Bakšienė ir jos dukra Daivutė Valeikienė. 

Iš Jungtinės frakcijos pasitraukus D.Barkauskienei ir V.Simanynui, šios frakcijos Lazdijų rajono savivaldybėje nebeliks

Iš Jungtinės frakcijos pasitraukus D.Barkauskienei ir V.Simanynui, šios frakcijos Lazdijų rajono savivaldybėje nebeliks. Du likę perbėgėliai „žalieji“ turės arba kurti grupę, arba jungtis prie kurios kitos frakcijos.

Iš viso Lazdijų rajono savivaldybės tarybą sudaro 25 septynių politinių partijų atstovai: šiuo metu ten yra 10 konservatorių, 4 liberalai, po 2 – Žaliųjų partijos, Darbo partijos, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovus, 4 socialdemokratai ir 1 partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas. 

Perbėgėliai uzurpavo skyrių

Turimais duomenimis, užvakar įvyko naujojo Liberalų sąjūdžio Lazdijų skyriaus susirinkimas. Jame dalyvavo ir parlamentarai Eligijus Masiulis bei Algirdas Kašėta. 

Iš anksčiau verslininko Lino Vainausko įkurto ir vadovauto Liberalų sąjūdžio senųjų Lazdijų skyriaus narių naujame posėdyje dalyvavo vos vienas atstovas.  Nei L.Vainauskas, nei iki šiol viešoje Liberalų sąjūdžio svetainėje atsakingu sekretoriumi įvardijamas Zigmas Kukučionis – nedalyvavo.

Naujuoju Liberalų sąjūdžio Lazdijų skyriaus pirmininku išrinktas buvęs Lazdijų liberalcentristų vedlys Arūnas Markūnas, jo pavaduotojais – V.P.Mikelionis, Lazdijų kaimiškosios seniūnijos seniūnu dirbantis Sigitas Arbačiauskas ir bedarbė Bajoriškių kaimo gyventoja Lina Jurkonytė. Visa trijulė buvo pavaduotojais ir liberalcentristų Lazdijų skyriuje. 

Atsikando politikos 

„Trumpas dalyvavimas politinėje veikloje pakeitė mano požiūrį į politikus ir politiką. Jūs manęs klausiate nuomonės, ką manau apie Liberalų sąjūdžio ir Liberalų ir centro sąjungos Lazdijų skyrių jungtuves? Tiesą sakant, tai praeitas etapas, nes nuo 2012 metų rugpjūčio mėnesio, patenkinus mano asmeninį prašymą, nesu Lietuvos respublikos Liberalų sąjūdžio narys, ir tuo pačiu nesu Lazdijų skyriaus pirmininkas.

Todėl visi procesai, vykstantis Liberalų sąjūdyje – atskiruose skyriuose ar iš viso Lietuvos politikoje – mane domina tik kaip Lietuvos pilietį, turintį rinkimų teisę ir savo nuomonę kiekvieno atskiro politinio veiksmo ar politinio poelgio atžvilgiu. Šiuo metu nesu jokios politinės partijos narys. Tokia politika, kokią aš ją matau šiandien Lietuvoje, o tuo pačiu – ir Lazdijų rajone, kai politikai tik žodžiais kuria, o savo nepasvertais poelgiais ir darbais griauna, man kaip Lietuvos piliečiui – nėra priimtina.

O jungtuvės (skyriaus restruktūrizacija) iš išskaičiavimo – vieniems trokštant išsaugoti savo kėdes, kitiems – svajojant apie partijos narių kiekybę, rinkėjus paverčia įkaitais, kai nėra už ką atiduoti savo balso“, – sakė Linas Vainauskas, buvęs Liberalų sąjūdžio Lazdijų skyriaus pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius