Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 03

Lazdynų bendruomenė: dėl nuodingo dumblo reikės evakuoti Vilnių?

Lazdynų bendruomenė tikina turinti įrodymų, kad iš dumblo valyklos sklindančios nuodingosios medžiagos, sukeliančios net apsigimimus, šimtus tūkstančių kartų viršija leistiną normą.
Piketas
Piketas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Aplinkosaugininkai ramina: nesąmonė, nes tokiu atveju tektų evakuoti visą Vilnių.

Tuo tarpu Lazdynų bendruomenės atstovai denraščio „Vilniaus diena“ žurnalistus tikino, kad didžioji problema yra ne smarvė. Esą visos aplinkos apsauga besirūpinančios įstaigos dvoku tik pridengia, jų žodžiais tariant, kriminalinį nusikaltimą.

Lazdynų bendruomenės tarybos narys Algirdas Jaruševičius redakcijai pateikė 2007 metų vasarą atliktų tyrimų protokolus. Kaip tik tuo metu ir ėmė Vilniaus gyventojus kankinti dvokas. Mat tuomet buvo uždarytas Kariotiškų sąvartynas, naujasis Kazokiškių dumblo nebepriėmė, tad jį imta kompostuoti avarinėse dumblo saugojimo aikštelėse, pačiame Vilniaus mieste. Diskomfortą pajutę gyventojai skundais užvertė visas atsakingas institucijas. Jų pagrindu ir buvo atliekami tyrimai, o šių protokolus išnagrinėjusi bendruomenė pastebėjo, kad iš dumblo valyklos iki Architektų gatvės oru atsklidusios nuodingosios medžiagos daug kartų viršija leistiną normą.

Pavyzdžiui, merkaptanų koncentracija leistiną normą gyvenamojoje teritorijoje esą viršija 180 tūkst. kartų, sieros vandenilio – 400 kartų, amoniako – 2 kartus. Bendruomenė internete aptiko, kad įvairių rūšių merkaptanai sukelia kepenų, inkstų ligas, galvos skausmus, veikia nervų sistemą ir gali būti net onkologinių ligų sukėlėjai. Apsinuodijus amoniaku svaigsta galva, skauda pilvą, pykina, sutrinka pulsas. Per didelė amoniako koncentracija sukelia stiprų plaučių nudegimą, jis gali būti mirtinas.

„Kriminaliniai dalykai! Jūs įsivaizduokite, šitie nuodai ne tik ligas sukelia, jie skatina apsigimimus. Mūsų gyvenvietėje, Gudelių gatvėje, atsikėlę žmonės ėmė masiškai sirgti. Valdžia meluoja sakydama, kad tai – tik kvapas, jūs pakentėkite, o mes po metų, penkerių ar dešimties pastatysime jums įrenginius ir kvapo neliks. Tačiau išsiskiriančių nuodų koncentracija tokia didelė, kad nuodijami ne tik Lazdynai. To nuodo užteks vakarinei Lietuvos daliai, į kurios pusę vėjas pučia“, – tikino A.Jaruševičius.

Neteisingai interpretavo tyrimus?

„Vilniaus dienai“ ėmus domėtis, ar iš tiesų už dumblo valyklos sklindančių nuodingųjų medžiagų koncentracija viršija leistiną normą, visos kalbintos institucijos sutartinai aiškino, kad to negali būti.

Tyrimus 2007 metais užsakiusio Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Daina Švėgždaitė patikino, kad Lazdynų bendruomenė neteisingai interpretavo tyrimo išvadą ir be reikalo sukėlė isteriją.

„Tyrimai buvo atlikti pagal gyventojų skundą pačioje valykloje, Lazdynuose ir Antakalnyje. Sieros vandenilio visai nebuvo aptikta. Merkaptanų ir amoniako koncentracija ore viršija leistiną normą tiek, kad gyventojai jaučia nemalonų kvapą. Bet kad jos turėtų lėtinį ar ūmų poveikį gyventojų sveikatai – tikrai ne. Tai labiau psichogeninis veiksnys: žmonės jaučia diskomfortą. Juk niekas nenori gyventi prie išgriebimo duobės“, – komentavo D.Švėgždaitė.

„Kaip jums atrodo, jeigu bendruomenės minimų medžiagų koncentracija viršytų normą šimtus tūkstančių kartų, kas turėtų būti? Vilnius būtų evakuotas. Tokia informacija prasilenkia su realybe. Be abejo, jeigu būtų realus pavojus, mes informuotume visuomenę, bet dabar tokių duomenų nėra. Yra mieste monitoringo stotelės, kurios ištisą parą atlieka matavimus. Ši informacija vieša, mūsų interneto svetainėje ji yra. Yra problema tik dėl kvapų“, – gyventojus ramino Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius