-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 26

Leido rengti mitingą prie Seimo (atnaujinta 17.33 val.)

Vilniaus savivaldybė leido rengti mitingą prie Seimo.
Vilnius, užtvindytas protestuotojų
Sausio 16-ąją Vilnius buvo užtvindytas protestuotojų. / Alfredo Pliadžio/15min.lt nuotr.

Vilniaus savivaldybė leido vasario 3-iąją rengti mitingą prie parlamento esančioje automobilių aikštelėje.

Anksčiau būgštauta, kad po sausio 16-ąją prie parlamento vykusių riaušių savivaldybė tokio leidimo neišduos.

15min.lt primena, kad sausio 16-ąją profesinių sąjungų organizuota taiki protesto akcija virto riaušėmis, per kurias buvo sužeistos kelios dešimtys žmonių. Buvo suimta 15 įtariamų riaušininkų, praėjusios savaitės pabaigoje 4 paleisti. Iš viso įtarimai dėl dalyvavimo riaušėse pareikšti daugiau kaip 30 žmonių, kai kurie iš įtariamųjų – nepilnamečiai. 

Zita Sorokienė

Viena vasario 3-iąją vyksiančio mitingo organizatorių, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) prezidentė Zita Sorokienė, po specialaus savivaldybės, policijos atstovų ir mitingo organizatorių posėdžio žurnalistams sakė, kad buvo sutarta, jog mitingas vyktų šalia Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje.

„Tai pati tinkamiausia vieta, mes įrengsim ten savo pakylas, kad būtų atskirti kalbėtojai. Tikimės, kad pasirodys Vyriausybės, Seimo nariai“, – sakė Z.Sorokienė.

Anot jos, sprendimas rengti mitingą šalia Seimo yra galutinis, ketvirtadienį jis bus patvirtintas. „Mūsų įsipareigojimai yra tokie, kad iš mūsų pusės nebūtų jokių riaušių. Ten bus greitoji, gaisrinė, jei visgi kiltų kažkas. Taip pat mes turime savo budinčiuosius, kurie stebės, kad nebūtų provokatorių. Mes tikimės, kad po praeito mitingo, virtusio riaušėmis, policija bus itin atsargi, imsis žymiai daugiau priemonių, nes žmonių susirinks žymiai daugiau“, – tikino LSVPA prezidentė.

Mitingo organizatoriai skaičiuoja, kad vasario 3 dieną šalia parlamento turėtų susirinkti per 20 tūkst. mitinguotojų. „Tikimės, visi tilps. Jei netilps, išsiplės toliau – dviem aukštais juk nepakils. Eitynių nuo Seimo iki Vyriausybės mes atsisakėme, o eismas dalyje Goštauto gatvės bus uždraustas“, – sakė Z.Sorokienė.

Meras sprendimo nepolitizuoja

Sostinės meras Juozas Imbrasas teigė, kad toks sprendimas nėra susijęs su politika ar jo naryste partijoje „Tvarka ir teisingumas“. Šios partijos frakcija Seime yra opozicinė.

„Mūsų partijos nariai irgi Seime yra, ir nemanau, kad jie nori, kad kiltų kažkokie neramumai. Mes visi esame vilniečiai ir nenorime sudaryti sostinėje pretekstų, kad situacija pasikartotų ar būtų panaši į aną penktadienį“, – sakė J.Imbrasas.

Norėčiau tikėti, kad renginys praeis taikiai, demokratiškai ir tvarkingai, – sakė sostinės meras.Meras teigė ryte kalbėjęs su policijos generaliniu komisaru Vizgirdu Telyčėnu, kuris esą pritarė idėjai rengti mitingą šalia Seimo. „Pasikeitėm nuomonėm, kaip jis matytų. Džiugu, kad jis praktiškai pritarė toms abejonėms, kad nukėlimas mitingo į kitą vietą gali sukelti papildomą įtampą. O pakursčius kažkam, visada tokių atsiranda, minia gali pajudėti per miesto centrą, pagrindiniu prospektu, ir gali atsirasti dar daugiau problemų, negu jų kiltų darant šitą renginį prie Seimo rūmų, griežtai laikantis susirinkimų įstatymo, išlaikant atstumus. Generalinis komisaras mane užtikrino, kad policija padarys viską, jog būtų griežtai laikomasi įstatymų“, – teigė J.Imbrasas.

Jo teigimu, vienas motyvų organizuoti mitingą centre yra tai, jog aikštėje šalia Sporto rūmų gali kilti pavojus žmonėms.

„Savivaldybė ypatingų reikalavimų nekelia. Rengėjai prisiima pilną atsakomybę už rimtį, tvarką, jie tą suprato ir tą atsakomybę jaučia. Norėčiau tikėti, kad renginys praeis taikiai, demokratiškai ir tvarkingai“, – sakė sostinės meras.

Paklaustas, kodėl mitingas organizuojamas ne Nepriklausomybės aikštėje, J.Imbrasas teigė, kad čia būtų sunku laikytis reikalingo atstumo: „Atitraukus žmonės 75 metrus, ne kažin kiek vietos ten jiems ir liktų.“

Policija nepritaria

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas teigė, kad sprendimas dėl mitingo vietos nėra galutinis.

„Galutinio sprendimo, dokumentų dar nėra, taigi čia tie pareiškimai ankstoki. Apie ruošimąsi, specialiąsias pajėgas taip pat anksti kalbėti – kai bus galutinai sutarta dėl vietos, priimtas sprendimas, tada ruošimės“, – 15min.lt sakė K.Lančinskas.

Jis pakartojo, kad piketuotojams leisti rinktis šalia Seimo gali būti rizikinga. „Mūsų manymu, saugumo prasme su šita vieta yra nekaip. Na, bet jei reikės, tai ruošimės“, – kalbėjo sostinės policijos viršininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius