Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01 /13:58

Lemtingas posėdis Šiaulių taryboje: nauja dauguma yra, interpeliacijos palauks

Dieną prieš ketvirtadienio tarybos posėdį Šiaulių mero pavaduotojas Domas Griškevičius ir administracijos direktorius Eduardas Bivainis gavo nepasitikėjimo pareiškimus. Tokiu perversmu planuojama nusverti politines svarstykles į kitą pusę – pakeisti minėtus asmenis ir sudaryti naują valdančiąją daugumą. Gruodžio 1-ąją viskas susidėliojo kiek kitaip.
Šiauliuose – nauja valdančioji dauguma
Šiauliuose – nauja valdančioji dauguma / Alvydo Januševičiaus nuotr.

15 Šiaulių savivaldybės tarybos narių įteikė dokumentą dėl nepasitikėjimo mero pavaduotoju D.Griškevičiumi ir administracijos direktoriumi E.Bivainiu. Nepasitikėjimo rašte minima, kad posėdyje bus paskelbta apie naujos sudėties daugumos sudarymą.

Dokumentą pasirašė: Justinas Sartauskas, Denis Michalenko, Alfredas Lankauskas, Pranciškus Trijonis, Arūnas Rimkus, Gedeminas Vyšniauskas, Jolanta Žakarienė, Zina Žuklijienė, Juozas Pabrėža, Artūras Kulikauskas, Andrius Šedžius, Danguolė Martinkienė, Regina Kvedarienė, Angelė Kavaliauskienė, Aurimas Lankas.

Daugumą sudaryti pavyko – ją pasirašė 17 tarybos narių iš 31. Pagal naująjį savivaldybių įstatymą naujoji dauguma oficialiai pradeda veikti nuo pareiškimo įteikimo merui.

Tarybos posėdžio pradžioje šis dokumentas buvo įteiktas merui. Meras prieš posėdį nesakė, ką darys, kai gaus šį dokumentą, teigdamas, jog spręs tuomet, kai jį iš tiesų gaus. Toliau tarybos posėdis tęsėsi kaip įprasta.

Tuo tarpu beveik šimtas administracijos darbuotojų pasirašė raštą, kuriame išreiškia pasitikėjimą E.Bivainiu.

Kolizija koalicijos neišgelbėjo

Prieš tarybos posėdį naujosios daugumos atstovai surengė spaudos konferenciją, kurioje informavo, jog naujoji dauguma iš tiesų yra oficialiai suformuota, tačiau minėtos interpeliacijos nebus teikiamos.

Kodėl? Susidarė teisinė kolizija – nauja savivaldybių įstatymo pataisa įsigalioja nuo gruodžio 1 dienos. Joje teigiama, kad pateikti interpeliaciją ar kitą svarbų dokumentą privaloma prieš keturias dienas.

Naujoji dauguma sako pakliuvusi į koliziją, kurioje teisininkai nežino, kaip suktis. Naujoji dauguma tiesiog palauks reikiamą dienų kiekį ir pateiks interpeliacijas vicemerui ir direktoriui. Pareiškimas dėl naujos daugumos įsigalioja tą pačią minutę, kai yra įteikiamas merui.

Merui naujoji dauguma pasiūlė po dviejų savaičių sušaukti neeilinį posėdį dėl interpeliacijų D.Griškevičiui ir E.Bivainiui.

Šiaulių meras Artūras Visockas po Seimo rinkimų pasiūlė Seimo nario V.Simuliko vadovaujamam judėjimui „Už Šiaulius“ prisijungti prie dabartinės miesto valdžios daugumos. Už tai judėjimui siūlomas vicemero postas. V.Simulikas pasiūlymą atmetė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas.

Plačiąją koaliciją suformavo liberalai, „Už Šiaulius“, socialdemokratai, Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai. Tarp pasirašiusiųjų nėra konservatorių. Derybose jie dalyvavo, tačiau į naująją koaliciją dar neįsijungė.

Socialdemokratų lyderis J.Sartauskas teigia, kad nauja dauguma buriama dėl to, kad po Seimo rinkimų pasikeitė politinių jėgų pusiausvyra. Būtent dauguma ir turi nuspręsti, kas bus vicemeras ir administracijos direktorius.

Socialdemokratas mano, kad meras paėmė per daug kietą valdymo liniją. Tai ir privedė prie šios situacijos. Jis mano, kad meras galės dirbti ir su naująja valdančiąja koalicija, nes priešingu atveju Šiauliams gresia krizė: „Tai gali privesti prie tiesioginio valdymo, jei meras eis prieš tarybos daugumą ir su ja nedirbs.“

Meras turės du mėnesius

Šiaulių meras tarybos posėdžio pabaigoje visiems nariams priminė, kad administracijos darbas tik gerėja. Turėdamas omenyje, kad keisti administracijos direktorių ar kažką kitą būtų klaida.

Jei direktorius ir vicemeras po dviejų savaičių vyksiančiame posėdyje bus nušalinti, meras turės per du mėnesius pateikti ir patvirtinti kitus kandidatus. Tikėtina, kad meras laukia, kol naujoji dauguma atsisakys interpeliacijų.

Tuo tarpu „tvarkietis“ A.Lankauskas pabrėžė, kad nauja įstatymo pataisa leidžia formuoti naują daugumą. Ta teise ir buvo pasinaudota. Naujoji dauguma merui negailėjo aštrių strėlių.

„Naujoji dauguma egzistuoja ir turi teisę formuoti vykdomąją valdžią. Naujoji dauguma norėtų eiti dirbti miesto labui ir neprasivardžiuoti komunistais, kaip miesto meras. Mūsų žodyne tokių epitetų nebuvo, nėra ir nebus“, – kalbėjo politikas.

Socialdemokratas buvęs meras J.Sartauskas mano, kad dėl naujos daugumos sudarymo visi tarybos nariai išeis iš komforto zonos ir pradės labiau tartis, dirbti miestui.

Meras jau nebegalės svaidytis replikomis, kad 25-erius metus Šiauliuose nieko nebuvo dirbama.

„Meras jau nebegalės svaidytis replikomis, kad 25-erius metus Šiauliuose nieko nebuvo dirbama. O kai jis atėjo – viskas pradėjo keistis. Jis dažnai viešai kalba arba sveikina daugumos vardu. Primenu – jis yra visos tarybos meras, o ne daugumos. O šiaip – gerbiame merą ir norime su juo dirbti“, – sakė socialdemokratas.

Judėjimo „Už Šiaulius“ atstovas D.Michalenko priminė, kad būtent jo politinė jėga gavo gundantį pasiūlymą iš mero – imti postus ir jungtis prie koalicijos. Tačiau tokio pasiūlymo buvo atsisakyta.

„Manome, kad naujoji dauguma turi didesnes galimybes dirbti kartu. Matome plačiąją valdančiąją daugumą, kurioje sprendimai bus priimti ne iš jėgos pozicijos“, – sakė D.Michalenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius