-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 04

Lengvatos Seimo nariams – ir stotyse

Keliones autobusu, o ne automobiliu pasirinkę Seimo nariai gali džiaugtis maloniomis staigmenomis – nei stotyse, nei lipant į autobusą jiems neteks trypčioti eilėse.
 Seimo nariui netektų stoviniuoti tokioje eilėje.
Seimo nariui netektų stoviniuoti tokioje eilėje. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Keleivių ir bagažo vežimo kelių transportu taisyklės numato, kad parlamentarai, kaip ir besilaukiančios moterys, negalią turintys asmenys bei tėvai su mažamečiais vaikais, turi teisę be eilės nusipirkti bilietą bei pirmieji įlipti į autobusą.

Pasak Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Eglės Trembo, pastaraisiais metais Seimo kanceliarija autobusų bilietų parlamentarams nėra užsakinėjusi.

Autobusų stočių atstovai bei patys parlamentarai pripažįsta, kad šie, Susisiekimo ministerijos 1997 metais balandžio 15 dieną įsakymu įsigaliojusių taisyklių, punktai nebeaktualūs – stotyse eilių nebūna. Tačiau inicijuoti pataisas niekas nemato reikalo: esą lengvatomis parlamentarai vis tiek nesinaudoja, tad jos niekam ir netrukdo.

„Atsimenu tik vieną Seimo narį, kuris iš Kauno į Vilnių važiuodavo autobusu. Tai – Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys Algirdas Vaclovas Patackas. Tačiau jis niekada nesinaudojo pirmumo teise“, – sakė Kauno autobusų stotį valdančios bendrovės „Kautra“ rinkodaros direktorius Gintautas Pakusas. Pašnekovo nuomone, taisyklių ruošėjai, lengvatomis apdovanoję ne tik neįgaliuosius, nėščiąsias, bet ir parlamentarus, persistengė. „Tai ankstesnių laikų palikimas, kai egzistavo darbo tarybų deputatai ir panašūs „nusipelnę“ asmenys. Deputatai tuomet turėjo teisę pirmieji ne tik į autobusus įlipti, bet ir tualetinio popieriaus nusipirkti. Tačiau šiuo metu lengvatos – tik popierinės. Jos neegzistuoja, nes neegzistuoja pačios kelionės: Seimo nariai autobusais nevažinėja“, – teigė G.Pakusas.

Pasak Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Eglės Trembo, pastaraisiais metais Seimo kanceliarija autobusų bilietų parlamentarams nėra užsakinėjusi. „Jeigu to ir prireiktų, bilietai būtų perkami per konkursus laimėjusias agentūras, o ne stotyse. Kiek išsiaiškinome, minėtos lengvatos Seimo kanceliarijai net nėra žinomos“, – užtikrino E.Trembo.

Seimo nariams privilegijų nereikia

„Matyt, šių taisyklių rengėjai išleido jas ir pamiršo. Tiek metų važinėju autobusais, o apie tai nieko nežinojau“, – juokėsi kaunietė konservatorė, Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Pasak parlamentarės, kol neturėjo asmeninio automobilio, autobusu į Seimo posėdžius Vilniuje ji važiuodavo dažniau. „Nei tada, nei dabar nemačiau reikalo be eilės pirkti bilietą. Juk jokių eilių nebūna! Ateini prie autobuso, pas vairuotoją nusiperki bilietą ir važiuoji“, – sakė V.V.Margevičienė.

Jai antrino ir buvęs Seimo narys Algirdas Vaclovas Patackas. „Autobusais važinėjau ir važinėju ne dėl lengvatų, bet dėl to, kad kišenėse daugiau pinigų turėčiau. Be to, kur jūs matėte eilę prie autobusų? Dabartiniai Seimo nariai važinėja automobiliais, todėl lengvatos ir privilegijos neturi jokios prasmės“, – sakė buvęs parlamentaras.

Lygių galimybių plėtros centro direktorė Virginija Aleksėjūnė taip pat įsitikinusi, kad atgyvenusius taisyklių punktus reikėtų išbraukti. „Seimo narių pirmenybė autobusų stotyse nėra teisinga. Jie – lygiai tokie patys žmonės kaip ir visi kiti, todėl gali atvažiuoti į stotį 5 minutėmis anksčiau, kad spėtų nusipirkti bilietą. Pirmenybė turi būti suteikiama tiems žmonėms, kuriems eilėse sunku stovėti fiziškai. Pavyzdžiui, nėščioms moterims, tėvams su mažais vaikais, neįgaliesiems. O Seime, tikiuosi, visi įgalūs“, – pastebėjo V.Aleksėjūnė.

Taisyklių nekeis

Nepaisant politikų ir Lygių galimybių plėtros centro direktorės pastebėjimų, Susisiekimo ministerijos Kelių ir kelių transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Petras Mikalionis neabejoja, kad prieš 12 metų sukurta lengvatų sistema seimūnams aktuali ir šiandien. Todėl artimiausiu metu taisyklės nesikeis.

Lygių galimybių plėtros centro direktorė Virginija Aleksėjūnė taip pat įsitikinusi, kad atgyvenusius taisyklių punktus reikėtų išbraukti.

„Šio įstatymo Seimo nariai neinicijavo, mes patys jį sukūrėme. Seimo nariai išskirtiniai, jie užimti žmonės, neturi kada laukti eilėse, jei reikia vykdyti neatidėliotinus valstybės reikalus. Negalima visų žmonių sulyginti. Anksčiau jie galėdavo tarpmiestiniais autobusais nemokamai važiuoti, tačiau prieš 5-7 metus šios privilegijos atsisakė“, – sakė P.Mikalionis.

Seimo nariams – išskirtinės lengvatos

7. KELEIVIŲ ĮLAIPINIMAS, VEŽIMAS, IŠLAIPINIMAS
7.2. Įlipti į transporto priemonę pirmumo teisę turi: Lietuvos Respublikos Seimo nariai; kasose nusipirkę bilietus keleiviai; neįgalieji; keleiviai su mažamečiais vaikais; nėščios moterys; senyvo amžiaus keleiviai; į tolimesnes stoteles vykstantys keleiviai.

10. LENGVATOS KELEIVIAMS
10.2. Teisę į aptarnavimo pirmumą stotyse ir transporto priemonėse turi Lietuvos Respublikos Seimo nariai, neįgalieji, keleiviai su mažamečiais vaikais, nėščios moterys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius