-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 11

Lenkija nustebinta Lietuvos pozicijos dėl Karaliaučiaus

Lenkija yra nustebinta Lietuvos pozicijos nepritarti idėjai kreiptis į Europos Sąjungą (ES) siūlant numatyti supaprastintą sienos kirtimą visos Karaliaučiaus srities gyventojams, teigia Lenkijos dienraštis „Rzecpospolita“.
Kaliningradas
Karaliaučius / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Lietuvos užsienio reikalų ministerija neseniai pareiškė, kad Lietuva nesvarsto galimybės dėtis prie Lenkijos kreipimosi į partnerius ES, kad susitarimas dėl vietos eismo padengtų visą Karaliaučiaus sritį. Lietuvos diplomatai sako, kad pirmiausia siekiama susitarti pagal galiojančią ES tvarką.

„Rzecpospolita“ sako, kad, Varšuvos nuomone, Lenkijos pasiūlymas yra paprastai įgyvendinamas, o ES ir Rusijos bevizis režimas yra tolimos perspektyvos klausimas.

„Lenkų diplomatai ir politikai nustebinti Vilniaus politikų pozicijos, nes ikišioliniai kontaktai su lietuvių partneriais nežadėjo jokių problemų“, – rašoma dienraščio interneto svetainėje skelbiamoje publikacijoje.

Lenkija jau kurį laiką ragina siekti, kad supaprastinta gyventojų judėjimo tvarka galėtų pasinaudoti visi Rusijos Karaliaučiaus srities gyventojai. Lietuva prie viešų Lenkijos kreipimųsi neprisideda, nes tai neatitinka dabartinės ES teisės, tačiau teigia esanti pasirengusi pasirašyti susitarimus su Baltarusija ir Rusija dėl judėjimo pasienyje iki 50 kilometrų ruože – tokios sąlygos numatytos dabartinio ES teisyno.

Pasak Lietuvos URM, susitarimą dėl pasienio gyventojų judėjimo tarp Lietuvos ir Karaliaučiaus Vilnius buvo pasirengęs pasirašyti dar pernai. „Rzecpospolita“ kaip vieną iš Lietuvos argumentų įvardija ir galimą Rusijos piliečių antplūdį į šalį.

Įtakingas Lenkijos dienraštis straipsnyje taip pat vėl vardija tai, ką jis vadina Lietuvos lenkų problemomis rašant pavardes ir švietimo srityje, žemės grąžinimo klausimą gausiai lenkų gyvenamuose rajonuose bei problemas dėl „PKN Orlen“ investavimo Lietuvoje.

„Lietuvos ir Lenkijos santykiai yra blogi. Kyla tik klausimas, kada tai atvirai pripažins abiejų šalių politikai. Ir ką jie darys, kad tai pakeistų“, – rašo „Rzecpospolita“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius