Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 14

Lenkija žada peržiūrėti tautinių mažumų švietimo finansavimą, Lietuva diskutuos dėl privalomo lenkų kalbos egzamino

Penktadienį Vilniuje susitikę Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertai artėja prie sutarimo, kad Lenkija peržiūrės skiriamą finansavimą tautinių mažumų mokykloms. Lietuva savo ruožtu sutinka pradėti diskusijas dėl privalomo lenkų kalbos egzamino mūsų šalies lenkiškas mokyklas baigiantiems abiturientams.
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos respublikos Seimo
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos Respublikos Seimo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokios nuostatos įrašytos į komunikatą, kurį vis dar posėdžiaujantys ekspertai numato pasirašyti vėliau penktadienį, BNS informavo švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

„Lenkija sutinka peržiūrėti finansavimo principus būtent tautinių mažumų švietimui. Mes įsipareigosime su suinteresuotomis pusėmis – pačiais mokiniais, aukštosiomis mokyklomis ir kitais – aptarti galimybę, kad lenkų tautinei mažumai būtų privalomas lenkų kalbos egzaminas, kaip to prašo lenkų tautinė mažuma“, – BNS sakė viceministras.

Lenkijos lietuviai skundžiasi, kad jiems trūksta vadovėlių lietuvių kalba, taip pat finansavimas lietuviškoms mokykloms esą nepakankamas. Lietuva, šiemet skyrusi 20 proc. didesnius krepšelius tautinių mažumų mokyklų auklėtiniams, pasak V.Bacio, prašo Lenkiją atsižvelgti į tautinių mažumų poreikius.

Pastaruoju metu Lietuvos ir Lenkijos santykius temdo nesutarimai vertinant tautinių mažumų padėtį. Lenkija sukritikavo naujas Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis stiprinama lietuvių kalbos padėtis tautinių mažumų mokyklose, nors Lenkijoje gyvenantys lietuviai sako, kad net ir priėmus įstatymą lenkai Lietuvoje turės geresnes sąlygas mokytis gimtąja kalba nei jie.

Rugsėjo pabaigoje Varšuvoje Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinė darbo grupė švietimo klausimams aptarti priėjo prie bendros nuomonės, kad valstybinės kalbos egzamino forma visiems Lietuvos moksleiviams bus vienoda, tačiau vertinimas lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų auklėtiniams skirsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius