-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 02 16

Lenkijos atsiribojimas nuo Lietuvos sustiprino antilenkiškas nuotaikas, pastebi signataras Česlavas Okinčicas

Atšalęs Lenkijos bendradarbiavimas su Lietuva, sumažėjęs aukšto rango pareigūnų vizitų ir tarpusavio susitikimų skaičius sustiprino antilenkiškas nuotaikas tarp lietuvių politikų, lenkų mažumos mokykloje apsilankiusiam kaimyninės šalies prezidentui Bronislawui Komorowskiui sakė Kovo 11-osios akto signataras Česlavas Okinčicas.
Česlavas Okinčicas
Česlavas Okinčicas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Jeigu mes kažkada kalbėjome, kad tai yra tik kraštutinių, pavienių asmenų nusiteikimas, tai dabar antilenkiškos nuotaikos vyrauja nuo kaires iki dešines. Tai, ką Andriaus Kubiliaus vyriausybė bando padaryti, nesulaukia paramos Seime. Nuo kairės iki dešinės“, – kalbėjo Č.Okinčicas.

„Ir tai yra rezultatas to, kad sumažėjo susitikimų skaičius, nesusitinka prezidentų tarybos nariai, kaip buvo prie Valdo Adamkaus, nesusitinka vyriausybių darbo grupių nariai, nesusitinka parlamentarų grupes. Mano nuomone, tai yra klaida tiek vienos, tiek kitos pusės“, – dėstė žymus Lietuvos lenkų bendruomenės atstovas.

Jis kreipėsi į B.Komorowskį prašydamas, kad aukšto lygio susitikimų būtų daugiau, „nes toks atsiribojimas, jeigu jis yra, prie nieko gero neprives“. Č.Okinčicas sakė prieštaraujantis pastarojo laikotarpio Lenkijos reakcijai į Lietuvoje nesprendžiamus lenkų mažumos klausimus.

„Lietuvių tauta yra tokia, kokia yra. Ji iškovojo laisvę labai sunkiomis sąlygomis ir jos mentaliteto nepakeisi per vieną ar dvi dienas, o bet koks atsiribojimas kelia atmetimą, nacionalistinių tendencijų stiprėjimą“, – susitikime Maišiagaloje svarstė jis.

Anot signataro, glaudesnio bendradarbiavimo reikalauja ir tamprūs Lietuvos ir Lenkijos ekonominiai ryšiai bei didelės dvišalės investicijos.

„Džiaugiamės, kad didžiausia lenku investicija pasaulyje yra Lietuvoje, ne viskas klojasi gerai su tomis investicijomis, bet Lietuvos vyriausybė stengiasi daryti viską, kad palengvintų situaciją „PKN Orlen“ investicijoms, todėl aš esu optimistas. Be to, didžiausios Lietuvos investicijos yra Lenkijoje“, – sakė Č.Okinčicas.

Pasak jo, reikėtų įkurti dvišalį verslo forumą, kuris būtų remiamas abiejų šalių prezidentų ir tiesiogiai analizuotų bendras ekonominio bendradarbiavimo problemas.

„Tai suteiktų teigiamą impulsą abiejų šalių bendradarbiavimui. Daug tikimės iš jūsų pone prezidente, ir tikimės, kad prasidės nauja Lenkijos ir Lietuvos santykių era, o to rezultatas bus ir tautinių mažumų padėties pagerėjimas“, – reziumavo Č.Okinčicas.

Tačiau susitikime Maišiagaloje buvo ir teigiančių, jog dabartinė Lenkijos laikysena Lietuvos atžvilgiu yra „teisinga“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius