-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 09 19

Lenkijos spaudoje – raginimai atsiprašyti lietuvių

Lenkijos spauda sukritikavo aukšto šios šalies diplomato pastabas, kad lenkų tautinės mažumos situacija Lietuvoje blogesnė nei Baltarusijoje, ir dėl neišspręstų problemų Lenkijos karius sunku įtikinti rūpintis Baltijos šalių saugumu.
Lenkijos vėliava
Lenkijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistas Bartoszas T.Wielinskis pareiškė, kad po tokių pastabų Lenkijos užsienio reikalų ministro politinio kabineto direktorius, buvęs gynybos ministras Janas Parys „turi viešai atgailauti ir atsiprašyti lietuvių, arba su trenksmu lėkti iš ministro Witoldo Waszczykowskio kabineto“.

„Neseniai Šiaurės Atlanto sutarties 5-ąjį straipsnį, įpareigojantį NATO priklausančias valstybes ginti viena kitą, ginčijo Donaldas Trumpas, kontroversiškas kandidatas į JAV prezidentus. Dabar Lenkijos vardu tai padarė Parys“, – rašoma žurnalisto komentare.

Pasak B.Wielinskio, Lenkijos diplomato žodžiais greitai pasinaudos rusų propaganda, ji „su pasitenkinimu parodys, kad NATO solidarumas – tai tik fantazija“.

„Ginčas dėl lenkų mažumos tęsiasi daugelį metų. Jis nėra juodai-baltas. Iš vienos pusės, lietuviai negarantuoja lenkams pamatinių teisių, kurios yra garantuojamas kitose Europos šalyse – tarp kitų – teisės rašyti pavardes gimtąja kalba ir turėti dvikalbius vietovių pavadinimus, iš kitos pusės, lenkų mažumos lyderiai užmezga įtartinai artimus santykius su Kremliaus žmonėmis. Bet Lietuvoje nebuvo prieš lenkus nukreiptų represijų, valstybė nepersekiojo lenkiškų organizacijų, lenkų veikėjais nesidomėjo slaptoji policija, neareštavo lenkų žurnalistų. Visa tai vyksta Baltarusijoje, pripažintoje paskutine Europos diktatūra. Todėl Lietuvos vyriausybė teisingai piktinasi ir vadina J.Parys palyginimus šlykščiais. Retai kada diplomatams vienu mostu pasiseka sudaužyti tiek porceliano“, – teigiama komentare.

J.Parys penktadienį Vytauto Didžiojo universitete Kaune surengtoje diskusijoje pareiškė, kad „dabar lenkų mažumos situacija Baltarusijoje yra geresnė nei Lietuvoje“.

„Turime paaiškinti Lenkijos kariams, kad jie turi remti Baltijos šalis. Ir tai sudėtinga, nes turime problemų su lenkų mažuma Lietuvoje“, – kalbėjo diplomatas.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas renginyje atkirto, kad tokie pareiškimai yra įžeidžiantys.

„Iš esmės yra neteisinga sakyti, kad žmogaus teisių situacija autoritariniame režime, vadinamame paskutine diktatūra Europoje, yra geresnė nei stiprioje demokratijoje, kokia yra Lietuva. Tai mus tikrai įžeidžia – visus čia sėdinčius lietuvius. Turėtume vengti tokių pareiškimų kaip šis“, – sakė R.Kačinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius