Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 24 /16:18

Lenkų rinkimų akcijos logotipo kūrėjas Raimundas Zacharevičius: šeimos ženklas nėra užpatentuotas – su juo galima daryti ką nori

Trečiadienį Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis pristatė naują patijos logotipą, kuriame pavaizduota rankomis susikabinusi tradicinė šeima. Tačiau šis logotipas itin primena nepartinio Prancūzijos judėjimo už tradicinę šeimą „La Manif Pour Tous“ logotipą, tik šiuo atveju vaikai sukeisti vietomis ir pasirinkta kita spalva. Ženklo autorius Raimundas Zacharevičius 15min sakė, kad jį naudoti gali visi, nes šis ženklas – neužpatentuotas.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į logotipų panašumus dėmesį atkreipęs 15min skaitytojas priminė, jog įtarimų dėl prancūzų logotipo plagijavimo prieš metus buvo kilę ir Rusijoje, partijai „Vieningoji Rusija“ pristačius savo logotipą, skirtą heteroseksualiai šeimai.

Twitter.com nuotr./„Vieningoji Rusija“ logotipas
Twitter.com nuotr./„Vieningoji Rusija“ logotipas

Rusiškame logotipe pavaizduoti šeimos kontūrai sutapo su „La Manif Pour Tous“ logotipu, tik šiame variante prie šeimos buvo pridėtas dar vienas vaikas.

Pastebėjus tai, internete pradėjo plisti įvairiausios „Vieningosios Rusijos“ logotipo variacijos, kurios kėlė nemažai juoko.

Tačiau LLRA-KŠŠ pateikto logotipo panašumas į bendraminčių iš Prancūzijos yra net didesnis, nupieštos šeimos kontūrai beveik identiški, tik vaikai sukeisti vietomis.

Partijos pirmininkas trečiadienį 15min sakė, kad logotipą sukūrė ir partijai pasiūlė partijos simpatikas, vėliau jį svarstė valdantieji partijos organai ir galiausiai pritarė.

Logotipo kūrėjas: prancūzų logotipas užpatentuotas tik su užrašu

Partijai logotipą sukūręs dizaineris Raimundas Zacharevičius 15min sakė prieš imdamasis darbo pasidomėjęs, kokį šeimos ženklą galima laisvai naudoti.

„Kopijavimo ten nebuvo“, – pabrėžė jis. Ženklo kūrėjas paaiškino sukūręs stilizuotą žuvį ir užrašus, ir logotipe panaudojęs šeimos ženklą, kuris nėra užpatentuotas.

Prokrikščioniškas šeimos logotipas gali būti naudojamas visame pasaulyje, galima jį imti, modifikuoti, daryti su kuo ką nori.

„Prokrikščioniškas šeimos logotipas gali būti naudojamas visame pasaulyje, galima jį imti, modifikuoti, daryti su kuo ką nori“, – sakė jis.

R.Zacharevičius pridūrė, kad Prancūzijos teritorijoje yra patentuotas „La Manif Pour Tou“ logotipas su užrašu, kuriame šeimos ženklas yra rožinės spalvos.

„Būtent tokio ženklo su visais užrašais Prancūzijoje nepanaudosi. Bet tik Prancūzijoje“, – paaiškino jis.

Wikipedija.org nuotr/„La Manif Pour Tou“ logotipas
Wikipedija.org nuotr/„La Manif Pour Tou“ logotipas

R.Zacharevičius pabrėžė, kad prieš imdamasis darbo jis išsiaiškino, kad europinėje patentų duomenų bazėje toks šeimos ženklas nėra užpatentuotas: „Mes skambinome į patentų biurą ir klausėme, ir mums atsakė, kad galima daryti ką norime su šeimos ženklu, bet negalime naudoti užrašo „La Manit Pour Tou“ kartu su tuo ženklu.“

V.Tomaševskis: nereikia ieškoti sensacijų

„Šeimos logotipai panašūs visi, šeima tai yra šeima. Kaip gali būti nepanašus? Visos šeimos panašios. Bet pas mus kitoks gi yra. O jeigu esame kažkokio panašumo, tai visada yra panašumai – mes gi žmonės, o žmogus į žmogų visada panašus yra. O spalvos yra kitokios, pas mus yra mėlyna – Šventosios Mergelės Marijos Dievo motinos spalva, žuvies spalva – stabilumo, ramybės“, – sakė jis. ​

Anot V.Tomaševskio, logotipą sukūrė ir partijai pasiūlė partijos simpatikas.

Anot jo, logotipo kūrėjui buvo išdėstyti pageidavimai, kaip jis turėtų atrodyti.

„Tai ilgas procesas, mes nepadarėme per vieną dieną, praėjo pusantro mėnesio“, – sakė jis.

V.Tomaševskis pabrėžė, kad partija norėjo logotipe matyti stilizuotą žuvį, kuri nuo seno yra krikščionybės simbolis.

Politikas tvirtino tik po žiniasklaidos pranešimų pažiūrėjęs prancūzų sukurtą logotipą ir pamatęs, kad LLRA-KŠS logotipe berniukas stovi kitoje pusėje, o rusiškame variante – net trys vaikai: „Aš manau, kad čia nereikėtų ieškoti kažkokių sensacijų. čia žmonės giliai tikintys, nuoširdžiai norėjome turėti tokį logotipą, priėmėme vienbalsiai – visiems patiko.“

„Reikia apginti kryžių“

V.Tomaševskis aiškino, kad yra daug organizacijų, kurios nėra patenkintos šia partija ir jos darys viską, kad jos veiklą parodytų blogoje šviesoje.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje V.Tomaševskis aiškino, kad partijos tikslas – krikščionybė ir darni, stipri tradicinė šeima. Kai tuo metu Europoje, anot politiko, krikščionybė išgyvena ne geriausius laikus: „Kaip Europos Parlamento narys žinau, kad kovojama su kryžiumi Europoje. Mes turime vieningai tam pasipriešinti, mūsų partija ta linkme dirba.“

V.Tomaševskis tikino, kad partijos siekiai sutampa su Dekalogu, pavyzdžiui, jame yra kalbama apie meilę artimui, todėl partija sieks socialinio atsakingumo.

V.Tomaševskis aiškino, kad yra daug organizacijų, kurios nėra patenkintos šia partija ir jos darys viską, kad jos veiklą parodytų blogoje šviesoje.

Kaip pavyzdį V.Tomaševskis papasakojo trečiadienį sulaukęs keisto skambučio – jam skambino žurnalistu prisistatęs žmogus, tačiau V.Tomaševskis teigė supratęs, kad tai nebuvo žurnalistas, nes skambinusysis uždavinėjo keistus klausimus.

V.Tomaševskis savo partijos į Seimą neveda, jis rinkimuose nedalyvauja, nes nenori prarasti europarlamentaro mandato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius