Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 02

LEO LT bendrovė įsteigta pažeidžiant Konstituciją, tačiau įmonė gyvuos toliau (atnaujinta 17.21 val.)

Nacionalinė energetikos bendrovė LEO LT, kuriai patikėti milijardinės vertės strateginiai projektai, buvo įsteigta pažeidžiat Konstituciją, pirmadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).
Lietuvos Konstitucija
Lietuvos konstitucija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Konstitucija LEO LT

Seimui teks taisyti LEO LT įstatymą. Nes Konstitucinis Teismas (KT) konstatavo, kad jog Seimo priimtas Atominės elektrinės įstatymas, leidęs įsteigti LEO LT  ir reglamentavęs bendrovės veiklą, nesuteikia pakankamai garantijų, kad nauja atominė elektrinė apskritai bus pastatyta.

Atominės elektrinės įstatymas, KT nuomone, prieštarauja Konstitucijos nuostatai, kad valstybės turtas turi tarnauti tautos gerovei ir turi būti valdomas taip, kad nesudarytų prielaidų piktnaudžiauti.

„KT patvirtino mūsų abejones, kad esminės įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijai“, – sakė Seimo liberalcentristas Raimondas Šukys. Anot jo, nebuvo įtvirtinta valstybės turto valdymo ir disponavimo juo kontrolė.

LEO LT neišformuos. Pasak R.Šukio, nors KT pripažino, jog vartotojų teisių gynimas nėra Atominės elektrinės įstatymo dalykas, tačiau davė nuorodą, jog tai turėjo būti reglamentuota kituose su energetika susijusiuose įstatymuose. Juos Seimui teks taisyti.

R.Šukio teigimu, Seimas privalės taisyti ir Atominės elektrinės įstatymą, o po to ir peržiūrėti LEO LT  steigimo sutartį. Kai kuriuos jos punktus teks keisti. Tačiau kol kas R.Šukys sakė nematąs priežasčių išformuoti LEO LT  bendrovę.

Papildyta 18.00 val.  Energetikos ministras Arvydas Sekmokas iškart nuskubėjo susitikti su premjeru Andriumi Kubiliumi. Po ministrų susitikimo nė vienas iš valdžios vyrų neatėjo susitikti su žiniasklaida ir atsakyti į klausimus dėl tolesnės veiklos ir galimo LEO LT likimo. Lakonišką premjero komentarą žurnalistams perskaitė jo atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

„Po šio Konstitucinio Teismo sprendimo visuomenėje neturi likti neteisingumo jausmo. Todėl per šią savaitę kartu su teisininkais atidžiai išnagrinėsime šį nutarimą ir priimsime sprendimus, kurie neleis Lietuvos piliečiams abejoti, ar esame demokratinė teisinė valstybė“, – premjerą citavo R.Jasilionis.

Pasak jo, artimiausiu metu šios bendrovės stebėtojų taryboje įvyks pokyčiai, „kad būtų proporcingai ir teisingai atstovaujami valstybės ir visuomenės interesai“.

Priešistorė. Ištirti, ar LEO LT steigimas neprieštarauja Konstitucijai, dar rugsėjį paprašė Seimas. Kai kuriems Seimo nariams kilo abejonių, ar atitinka Konstitucijos nuostatas nacionalinio investuotojo viešai deklaruotas tikslas siekti naudos sau ir neatsižvelgti į vartotojų interesus. Tai pat prašyta išaiškinti, ar nepažeistas pagrindinis šalies įstatymas be konkurso parinkus privačią „NDX energijos“ bendrovę ir įtraukus ją į nacionalinio investuotojo sudėtį. Tačiau KT pareiškė, jog akivaizdžių Konstitucijos pažeidimų dėl šių abiejų dalykų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius